UOČI SJUTRAŠNJE VANREDNE SKUPŠTINE: KO ĆE POVUĆI POTEZ ZA ŠAH MAT U...

UOČI SJUTRAŠNJE VANREDNE SKUPŠTINE: KO ĆE POVUĆI POTEZ ZA ŠAH MAT U NOVOM

219
0
Podijeli

Politička secena u Herceg Novom liči na šahovsku tablu. Mnogo je piona, čak više nego ključnih figura.

Te tako još se ne zna ko će povući završni potez. Sasvim sigurno on se neće desiti na sjutrašnjoj vanrednoj Skupštini, koja, ako je prema najavama Kluba odbornika DPS-a i nezavisnog Kluba odbornika (bivšeg SNP-a), neće imati kvorum za odlučivanje. Na burnoj sjednici kolegijuma i izjavama koje su dali predstavnici Klubova nazire se scenarij jedne i druge strane, nove skupštinske većine, ali i manjine, koja pokušava da dokaže da su odbornici Vlado Mračević i Bogdan Kočetanović u konfliktu inetersa. Oni to negiraju.

Picerija i restoran

OBRAD GOJKOVIĆ, SNP: IMAMO VEĆINU

Predsjednik OO SNP Obrad Gojković očekuje da će odbornički klubovi doći sjutra na vanrednu sjednicu o skraćenju mandata. Tvrdi da je formiranjem skupštinske većine došlo do ozbiljnih kršenja zakona i koruptivnih radnji.
– Ova Skupština više ne može da funkcioniše i potrebno je građanima vratiti mandat i omogućiti da oni definišu novu izbornu volju i da grad krene u razvoj – kaže Gojković vjerujući da će sjutra na Skupštini imati većinu.
– Biće većine, u skladu sa odlukama državnih organa koji su konstatovali da ovdje postoji godinma ozbiljno kršenje zakona, a DPS pravi koalicije sa ljudima koji su kršili zakon.
Primjećujemo da su onda sa zakonskim prestupnicima bili do sada u koaliciji, na što je Gojković podsjetio da su 29. oktobra 2012. podnijeli inicijativu državnim organima da daju mišljenje o konfliktu interesa odbornika Kočetanovića i Mračevića. On objašnjava i da ranije nijesu pokrenuli njihovo razrješenje, jer odluka Komisije za spriječavanje konflikta interesa nije bila konačna. Skupština treba da donese odluku o njihov razrješenju i prestranku odvborničkih mandata. Ali šta ako sjutra ne bude većine?
– Većine će svakako biti i skratićemo mandat Skupštini-uvjeren je Gojković, računajući na svojih 8 odbornika, 3 Nove srpske demeokratije, dva PZP-a, jednim NS-a, ali i jednim Novske liste i dvojicvom SDP-a, koji su ranije bili za skraćenje mandata.
Ostaje enigma kako će 17 odbornika biti više od 18 koje čine DPS i četvoro nezavisnih, Mračević, Kočetanović, Anđelić i Gavrilović.

ANDRIJA RADMAN, DPS: BIVŠA VLADAJUĆA KOALICIJA IZBJEGAVA DEMOKRATSKU SMJENU VLASTI

DPS se jasno odredio da neće doći na sjutrašnju Skupštinu koja predstavlja farsu bivše koalicije. Zakazana je sa skrivenim ciljem i namjerom da se onemogući demokratska smjena vlasti i poštovanje nove parlamentarne većine – izjavio je predsjendik Kluba odbornika DPS-a, Andrija Radman.
– Ono što su njihovi argumenti da sada skraćuju mandat ne mogu da ih prihvatim, mogu samo da prihvatim da su sada ljuti, jer nisu uspjeli u svom naumu da se održe na vlasti. Pokušavaju to sada svim protivpravnim metodama, misleći da su Bogom dani. A nisu. DPS i Klub nezavisnih odbornika su predvidjeli ovakve situacije i znamo kako ćemo dalje funkcionisati da obezbjedimo nesmetan rad lokalne samouprave. Ove skrivene namjere, koje će se sjutra pokazati izvjesnim, da bespravno pokušavju oduzeti odbornički mandat i da blokiraju institut vanredne Skupštine da ne bismo mogli obaviti potrebne promjene da bi profunkcionisala lokalna Skupština, govore o tome da su iz bivše vladajuće koalicije nedostojni. Ovo uključuje i predsjednicu Skupštine, koja ne zaslužuje da više bude na tom mjestu – kazao je Radman najavljujući da će u skladu sa zakonom i Statutom obezbjediti rad lokalne uprave i dovesti opštinu do izbora.

MRAČEVIĆ, KLUB NEZAVISNIH ODBORNIKA: NISMO U KONFLIKTU INTERESA, IMAMO VEĆINU

Za novoformirani Klub nezavisnih odbornika način na koji je sazvana sjutrašnja vanredna sjednica lokalnog parlamenta predstavlja nastavak opstrukcije Skupštine, jer je predsjednica Danijela Đurović zanemarila njihov i zahtjev DPS-a za sazivanje nastavka 17. redovne sjednice Skupštine.
– To je uradila iako je svjesna činjenice da i prethodna vanredna sjednica sa istom tačkom dnevnog reda – skraćenjem mandata, nije uspjela, jer nije bilo većine. Njena namjera je da bespravno konstatuje prestanak mandata odbornika Bogdana Kočetanovića, za što nema utemeljenje ni u zakonu, niti u njenim ovlašćenjima. Takav scenario smo predvidjeli. Na ovako organizovanim sjednicama nećemo učestvovati. Cilj nam je da uspostvimo normalno funkcionisanje lokalnog parlamenta -kaže Vladimir Mračević.
On odbija da su on i Kočetanović u konfliktu interesa i da to može urušti legitimit nove skupštinske većine.
– Procedura je poznata i definisana zakonom. Upravo sam na osnovu odluke Komisije za sprječavanje konflikta interesa podnio ostavku na članstvo u Skupštini Turističke organizacije i otklonio nepravilnosti. I Kočetanović će otkloniti sve nepravilnosti sudskim putem – kazao je Mračević, potvrđujući da su i dalje validni njihovi odbornički mandati.
On je podsjetio i da je za početak sjednice neophodno prisustvo 18 odbornika i da ne bi smjelo doći do nezakonitog „prekrajanja” manjine u većinu. Jer, njihova četiri i DPS-ovih 14 odbornika neće doći.

 

DANIJELA ĐUROVIĆ: OČEKUJEM ODGOVORNO PONAŠANJE ODBORNIKA

Dosadašnja predsjednica Skupštine mr Danijela Đurović kazala je novinariima da je sazvala opet vanrednu Skupštinu na inicijativu Klubova odbornika SNP-a, Nove, PZP-a i Srspke koalicije. Ispoštvan je i prethodni zahtjev Kluba DPS-a da se sazove kolegijum zbog nastvaka 17.redovne sjednice oko izbora predsjednika opštine.
– DPS, međutim, nije izrazio želju da raspravlja na kolegijumu o redovnoj Skpštini nego im je interesovanje bilo oko 5. vanredne sjednice Skupštine, koja je sazvana u skladu sa zakonom i Statutom. Očekujum odgovorno ponašanje odbornika. Moja obaveza je da započnem sjednicu, a onda ćemo utvrđivati da li ima ili nema kvoruma – kazala je Đurovićka.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code