Početna Oko nas Kotor Uoči Tripundana u Kotoru 27. januara lode svecu, zaštitniku grada

Uoči Tripundana u Kotoru 27. januara lode svecu, zaštitniku grada

1

Mali admiral Bokeljske mornarice, Martin Petrović iz Kotora će 27. januara u podne, tradicionalno, u okviru tripundanskih svečanosti u Kotoru, 1210. put, govoriti lode sa lođe katedrale – Bazilike Sv. Tripuna.

Foto: bokeljskamornarica.com

Nastup glavnog odreda, tradicionalno kolo Bokeljske mornarice, najavljeno je za nedjelju 3. februar, u 10 časova na Trgu katedrale Sv. Tripuna, nakon čega će u 10:30 uslijediti sveta pontifikalna misa, kao i procesija ulicama grada.

Picerija i restoran

Iz Admiralata i upravnog odbora Bokeljske mornarice pozivaju građane Kotora i Boke da dođu na svečanost i pozdrave ovogodišnjeg Malog admirala.

Dužnost malog admirala je da 27. januara, osam dana uoči glavne svečanosti – Tripundana, izgovori lode – pohvale zaštitniku grada Sv. Tripunu.

Porijeklo naziva lode proizilazi iz latinskog laudes, što u prevodu znači pohvale i predstavlja dio brevijara, molitvenika koji se moli u zoru. U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale ostali su sačuvani tekstovi pohvala svecima zaštitnicima u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru. Danas se izgovaraju samo u Kotoru uoči svečanosti Sv. Tripuna.

1 komentar

  1. Neću da kvarim zabavu, ali. Ako je Jovan umro i ako je Tripun umro, kako mogu da štite bilo koga, ako su mrtvi? Da li su vaskrsli, ili je vaskrsao samo Hrist? Da li ih proglašenje za svece oživljuje? Sigurmo ima neko logično objašnjenje, ali meni ne pada na pamet.

    1
    10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code