UOČI SO HERCEG NOVI: ZA POŠTOVANJE ZAKONA, ILI SAMOODRŽANJE VLASTI?

UOČI SO HERCEG NOVI: ZA POŠTOVANJE ZAKONA, ILI SAMOODRŽANJE VLASTI?

146
0
Podijeli

opstina hn2Za sjutra je zakazana još jedna od izvjesno polemičnih sjednica lokalnog parlamenta u Herceg Novom, jer je i prije njenog početka ovdašnja javnost “dignuta na noge”. Dnevnom redu od 12 tačaka dnevnog reda naknadno su dodate još tri. Nevjerovatno, ali se za čak 4 može reći da su “izmakle” zakonskim okvirima, ili su na samoj ivici zakona.
Podsjetimo! Prvo, predlog Odluke o davanju saglasnosti na Statut JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” Herceg-Novi. Taj Statut je donio nezakonski oformljen Savjet, čiji članovi ne ispunjavaju uslove propisane Zakonom o kulturi.
Nije ispunjeno niti jedno od tri uputstva koje je lokalnoj samoupravi dalo Ministrastvo kulture, niti je planirano da o toj višemjesečnoj prepisci budu upoznati odbornici.

dvorana parkDrugo, predlog Odluke o organizovanju JUK “Herceg fest” dolazi na Skupštinu nakon tromjesečne farse oko postavljenja novog direktora ili v.d. direktora. “Nelegalni” UO „Herceg festa” izabrao je na konkursu Branku Šućur, s tim se nije saglasila Skupština, pa je tom ustanovom upravljala i dalje, ali samo do prošle sedmice, v.d. direktorka Dijana Krivokapić. U međuvremenu Branka Šućur je zatražila i platu za ono što nije nikada radila i dobila je veoma plaćen posao u lokalnoj samoupravi. Da čudima u „Herceg festu” nije kraj govori i odluka nelegalnog UO o smjeni Dijane Krivokapić (nikad nije dobila obavještenje o tome) i postavljenje odbornika SNP-a, urednika filmskog programa u „Herceg festu” i paroha morinjskog, Špira Živkovića za v.d. direktora.
Za sjutrašnju Skupštinu u najmanju ruku sporni su predlog Odluke o osnivanju “Parking servis” DOO i predlog Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću “Vodovod i kanalizacija”. O „Parking servisu” je ispričano toliko toga, pljuštale su optužbe za višemilionske pronevjere, nezakonito osnivanje, „rođačko” i „penzionersko” zapošljavanje… Najlogičnije bi bilo da se nadležne državne službe, inspkecije, policija za privredni kriminal i Osnovni i Vrhovni državni tužioci, što prije pozabave predočenim podacima iz NVO „Izbor” o ovom preduzeću i odgovornošću njegovih osnivača i rukovodilaca. Ovo bez obzira na to što su oni na press-u pokušali da sve demantuju.
vodovod upravna zgradaNajzad, o stanju u novskom „Vodovodu” nije planirano ni slovo na Skupštini, osim „formalne” i zakonske odluke o transformaciji iz JP u DOO. Odavno građani, sve partije u parlamentu, lokalna uprava, znaju da je to preduzeće na „klimavim” nogama. Ono je i bilo i razlog neslaganja u vladajućoj koaliciji. Jer, rezultati lošeg poslovanja su ne samo višemjesečno zaostajanje plata, nagomilavanje dugova, nego i izuzetno loše stanje vodovodne i kanalizacione mreže. Plate radnicima od novembra prošle godine ne stižu redovno, račun preduzeća je odavno blokiran, a nestašica vode tokom ljeta, zbog šuplje mreže, subjektivnih i objektivnih razloga, bila je nikad veća. Osim toga ponovni izbor direktora Zorana Šabanovića, po predlogu UO tog preduzeća, još nije dobio „zeleno svjetlo” Skupštine. Zbog „Vodovoda” odbornici će vjerovatno opet morati da „zavuku ruku” u gradski budžet, džep građana. Jer, „Vodovod” nema para ni za račun koji je stigao iz Regionalnog vodovoda za isporučenu i „spasonosnu” vodu novskoj rivijeri od 13. do 30. avgusta, u iznosu od 31.000 eura.
parking servis logoZbog svega ovoga uzdrmana je vladajuća koalicija u Herceg Novom (SNP, NOVA, PZP, SRPSKA KOALICIJA, NOVSKA LISTA). Javno je to saopštio i predsjednik OO Nove srpske demokratije, Jovan Subotić, reagujući na izbor Špira Živkovića za v.d. direktora „Herceg festa”.
– “To je do sada najozbiljnije kršenje koalicionog sporazuma” – rekao je Subotić, podsjećajući da NOVO-j pripada čelno mjesto u „Herceg festu”.
Hoće li ta “kakofonija” u koaliciji, biti za neke članice preveliki atak za njihov sluh, pa će pokušati da „urede” i „ozakone” svoje postupke i odluke? Ili će, kao i do sada, prevagnuti tvrdokorna želja za očuvanje vlasti, odnosno „sitno” i „krupno” sopstveničkih interesa? Za očekivati je ovo posljednje i već viđeno ponašanje 19 odbornika vladajuće koalicije, sa potrošenim obrazloženjem da sve čine „radi građana, interesa grada i najavljenih velikih investicija u Herceg Novom”, koje su, uzgred budi rečeno, najmanje njihova zasluga.
Opoziciji preostaje samo uloga „korektora” vlasti, ako dođe do riječi.so hn 30 01

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code