Upis prvaka, polaganje završnih ispita, maturske večeri

Upis prvaka, polaganje završnih ispita, maturske večeri

2658
0
Podijeli

U hercegnovskim osnovnim školama i područnim odjeljenjima u toku je  upis djece u prvi razred, kao i aktivnosti vezane za maturske obaveze, odnosno polaganje završnih ispita i organizovanje svečanosti povodom proslave male mature.

U narednoj školskoj godini 78 novih prvaka pohađaće nastavu u OŠ “Milan Vuković” na Savini, što je za čak 23 učenika manje nego prethodne. Međutim, rok za upis đaka, kako su kazali iz ove škole, je neograničen, što znači da do 1. septembra svi roditelji koji žele da im djeca pohađaju školu na Savini, imaju mogućnost upisa. Testiranje upisanih đaka je završeno. Proslava maturske večeri planirana je za 17. maj, a održaće se u noćnom klubu “Casa” u Igalu.

Picerija i restoran

U OŠ “Milan Vuković” eksterna provjera znanja đaka 9. razreda zakazana je za 24, 25. i 26. maj.

U osnovnoj školi “Ilija Kišić” u Zelenici u 1. razred školske 2017/2018. godine upisano je 36 učenika, što je skoro isti broj kao prošle godine kada je bilo upisano 38 prvaka, kazao nam je direktor ove školske ustanove, Đorđije Radović.

– Naknadne rokove za upis đaka nismo zakazivali, ali ukoliko se pojavi interesovanje roditelja za upis djeteta u 1. razred naše škole, mogućnost za to otvorena je do 1. septembra, jer nećemo vratiti ni jednog roditelja koji želi da njegovo dijete bude đak naše škole – objasnio je Radović.

U ovoj školi već 10-ak dana traje testiranje djece, koje se sukcesivno obavlja, a testira se po 4 ili 5 djece. Radović navodi da su svi rezultati dobri, te da je formirana Komisija za upis, koja svaki slučaj posebno kontroliše, kao i da su izvještaji sa pedijatrije, koje djeca donose, takođe dobri.

On smatra da će u ovoj školi, u narednoj školskoj godini biti formirana dva kvalitetna odjeljenja učenika.

Redovni nastavni proces za učenike 9. razreda završava se u petak, 19. maja, a eksterna provjera znanja obavljaće se, kao i u svim školama u Crnoj Gori, 24, 25. i 26. maja, na koje je svaki učenik dužan da donese na uvid lični dokument sa slikom, odnosno pasoš, liču kartu ili đačku knjižicu.

Proslava maturske večeri za maturante OŠ “Ilija Kišić” biće organizovano u četvrtak, 18. maja u klubu “Peoples” na Toploj.

Kada je riječ o OŠ “Orjenski bataljon” u Bijeloj, u narendoj školskoj godini 59 đaka prvaka će pohađati nastavu, od čega 39 u matičnoj školi, 19 u područnoj jedinici Baošići-Đenovići i 4 u PU Kamenari. Prošle godine bilo je upisano 87 prvaka, pa je i u ovoj školi broj prvaka u opadanju. Upis je otvoren do početka školske godine, ali je testiranje đaka već obavljeno.

Proslava maturske večeri za učenike IX razreda biće organizovana u restoranu “Olimpija” u Kumboru, 18. maja, u 20:30 h, a defile će biti upriličen, ako vremenske prilike to dozvole, u 19:30 h, sa okupljanjem učenika, roditelja i nastavnika u dvorištu škole.

Eksterna provjera znanja učenika završnih razreda zakazana je za 24, 25. i 26. maj, kad i u svim ostalim školama u Crnoj Gori.

Svi ispiti počeće u 12 časova i trajaće 70 minuta, kazali su nam iz OŠ “Orjenski bataljon”. Eksterna provjera zanja za crnogorski-sprski, bosanski, hrvatski jezik i književnost održaće se 24. maja, narednog dana zakazan je ispit iz matematike, a 26. maja iz izbornog predmeta.

Najveća osnovna škola u Novom, “Dašo Pavičić” jedina je koja bilježi porast broja upisanih đaka prvaka, mada tek za nekoliko, navodi direktor, Nikola Stojanović.

U ovu školu naredne školske godine biće upisano 158 mališana, od čega će njih 36 pohađati nastavu u područnom odjeljenu u Igalu, a dva đaka činiće kombinovano odjeljenje u područnoj jedinici u Sutorini. Upis, za djecu koju roditelji iz objektivnih razloga još uvjek nisu prijavili, biće otvoren do 1. septembra.

U školskoj 2017/18. godini, OŠ “Dašo Pavičić” pohađaće 3 do 4 odjeljenja više nego ove, jer će biti formirano 7 odjeljenja prvih razreda, a 4 odjeljenja 9. razreda završavaju školovanje.

Stojanović je informisao da su testiranja završena, te da je upis za 10 đaka odložen za sljedeću godinu.

Eksterna provjera znanja učenika 9. razreda biće organizovana u isto vrijeme za sve učenike tog uzrasta u Crnoj Gori, dakle 24, 25. i 26. maja.

– Proslava polumature za učenike naše škole biće organizovana nakon eksternih ispita. Vjerovatno 2. juna u nekoj većoj diskoteci tipa “La Bamba”, zbog velikog broja učenika – kazao je Stojanović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code