Upis prvaka u osnovnu školu

Upis prvaka u osnovnu školu

0
Podijeli

Upis u prvi razred osnovne škole počeće sjutra, 1. aprila. Upisuju se djeca rođena 2013. godine tj. djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Evo, kako će upis biti organizovan u četiri hercegnovske osonovne škole.

Picerija i restoran

U OŠ „Dašo Pavičić“ upis će trajati do 20. aprila. Obavljaće se u matičnoj školi na Toploj u toku prijepodnevne smjene.

U OŠ „Milan Vuković“ upis će trajati do 25. aprila, a obavlja se kod sekretara škole radnim danima od 8 do 12 sati.

U OŠ „Orjenski bataljon“ upis je, takođe, do 25. aprila, a obavlja se svakog radnog dana od 11 do 13 časova. Kada je riječ o OŠ “Ilija Kišić” upis će trajati do 30. aprila. Obavlja se kod pedagoga škole radnim danima od 8 do 11 časova.

Iz Ministarstva prosvjete napominju da od prošle godine važi teritorijalni princip, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice.

Spiskove pripadajućih naselja/ulica škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu.

– Procedura upisa se realizuje kao i prethodnih godina, u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole – navedeno je u saopštenju ovog Vladinog resora.

Zbog primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja/staratelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti oni roditelji/staratelji koji do sad nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta. Takođe, potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji/staratelji koji su nakon februara 2019. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne.

Ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

Iz Ministarstva su kazali da se djetetu može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da ono nije spremno za polazak u školu. Takođe, može se odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code