Početna Društvo Upis u osnovnu školu od 1. aprila

Upis u osnovnu školu od 1. aprila

0

Upis u prvi razred osnovne škole za djecu koja pune šest godina počeće 1. aprila, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Djeca se mogu upisati elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me ili u školi.

Iz Ministarstva su napomenuli da se prilikom upisa vodi računa o teritorijalnom principu, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice.

Spiskove pripadajućih naselja/ulica škole su obavezne da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima.

Svrha teritorijalnog principa jeste da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu.

Nakon upisa djece ukoliko eventualno ostane mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu, dodali su iz Ministarstva.

“Popunjavanjem forme za upis djece na portalu www.upisi.edu.me podnosi se zahtjev za upis i zakazuje termin za razgovor s predstavnikom pedagoško-psihološke službe, dok se procedura upisa završava tek nakon obavljenog razgovora”, pojasnili su iz Ministarstva. Zbog primjene teritorijalnog principa, u slučaju promjene adrese stanovanja, jedan dio roditelja/staratelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

Promijenjeno mjesto prebivališta kontroliše nadležni državni organ.

Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na prijedlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu.

Djetetu može biti odobren upis prije navršetka šest godina, na prijedlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

Ministarstvo podstiče roditelje da upis obavljaju elektronskim putem zbog trenutne epidemiološke situacije.

Takođe je, preporuka školama je da se prilikom određivanja termina za razgovor u školi obezbijedi dovoljno vremena između dva razgovora, kako bi se provjetrile prostorije i dezinfikovale površine koje su prethodno korišćene.

Tokom razgovora u školi, zaposleni, roditelji i djeca moraju nositi zaštitne maske.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code