Početna Društvo Upisi prvaka od sjutra – video uputstvo za elektronski upis

Upisi prvaka od sjutra – video uputstvo za elektronski upis

0

Upis u prvi razred osnovne škole počinju sjutra, 1. aprila 2021. godine, a može se obaviti elektronski ili u nekoj od 4 osnovne škole u Herceg Novom.

Upisuju se djeca rođena 2015. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

Procedura upisa se realizuje kao i prethodnih godina, u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta s pedagogom ili psihologom škole.

Kada je riječ o elektronskom upisu procedura je jednostavna. Servis je već dostupan za registraciju korisnika, a podnošenje zahtjeva za upis počinje 1. aprila. Popunjavanjem forme za upis djece na portalu E-Upis podnosi se zahtjev za upis i zakazuje termin za razgovor s predstavnikom pedagoško-psihološke službe, dok se procedura upisa završava tek nakon obavljenog razgovora.

Prilikom upisa vodi se računa o teritorijalnom principu, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice. Spiskove pripadajućih naselja/ulica škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je, prije svega, da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu.

Nakon upisa djece iz pripadajućih naselja/ulica, ukoliko eventualno ostane mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

Zbog primjene teritorijalnog principa, u slučaju promjene adrese stanovanja, jedan dio roditelja/staratelja je dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu. Promijenjeno mjesto prebivališta kontroliše nadležni državni organ.

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa, koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, podstiče roditelje da upis obave elektronskim putem.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code