Upoznajte, ako još niste, granicu carstva

Upoznajte, ako još niste, granicu carstva

1
Podijeli

Mnogi  još nijesu otkrili hercegnovsko zaleđe koje je puno arheoloških ostataka i tragova burne istorije, a prilika da to uradite ukazuje se ovog vikenda. Šetačka tura pod nazivom “Granicom carstva”- Uspon na Vidov vrh (781m), u organizaciji planinarskog kluba “Subra”, najavljena je za  sjutra na potezu Mojdež-Porobići-Lazarevići-Vidov vrh.

Ovaj kraj se može podičiti kulturnim pejzažem starim više vjekova, ali isto tako i obiljem istorijskih događaja – ustanci, bitke, crtanje čudnih granica, gradnja puteva i crkava.

Picerija i restoran

Tura (sa povratkom) traje oko 5 sati laganog hoda, sa pauzama i razgledanjem zanimljivosti. Pogodna je za sve koji imaju makar malo fizičke kondicije. Najvećim dijelom se odvija makadamskim putem. Organizator će obezbjediti vodiče, a učešće je besplatno. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja.

Okupljanje je u 8:30 na raskrsnici u Mojdežu „kod koša“ (odvajanje za Porobiće). Prvo se izlazi u zaseok Porobići, lociran na veoma lijepom uzdignutom mjestu, sa odličnim pogledom. Ima dobro očuvan ruralni ambijent i tradicionalnu kamenu arhitekturu. Zatim se izlazi na mokrinski zaseok Lazarevići, koji je već dublje u unutrašnjosti, više okrenut planinskom zaleđu. Takođe, još  čuva izvorni arhitektonski sklop.

Jedna od starina je i kaptaža izvora Tvorađa, koja je naredna usputna tačka ka cilju, 783 m visokom Vidovom vrhu. Mjesto je poznato po crkvi -Lazarici, vrijednim arheološkim ostacima, burnoj istoriji i odličnom pogledu koji se pruža na veliki dio crnogorske obale i primorskih planina, na sam Orjen, kao i susjedne Konavle.

Šetačka tura “Granicom carstava”- uspon na Vidov vrh, četvrti je događaj iz zajedničkog kalendara “Orjen, planina kraj mora”, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK “Subra”, NVO Orjen Outdoor, AK “Niskogorci”, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO “Orka”, konoba Sikimić , NVO “Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code