Upoznajte bolje selo Kruševice i katun Vučiji do

Upoznajte bolje selo Kruševice i katun Vučiji do

3
Podijeli

Pješačka tura za upoznavanje sa zanimljivostima sela Kruševice i njegovog katuna Vučji do, u organizaciji PK „Subra“, a u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, biće organizvana sjutra. Polazak je planiran za 10 h sa platoa ispred kafane na Kruševicama.

Selo ima izgled tipičnog kraškog dinarskog naselja, uklopljenog u ambijent i izgrađenog po rubu plodnog polja. Kruševice u sličnom obliku postoje već vjekovima, a uz veću posvećenost očuvanju izvornosti izgleda sela kao jedne ambijentalne cjeline, imaju perspektivu da postanu nezaobilazna tačka u turističkim izletničkim turama kroz hercegnovsko zaleđe i masiv Orjena.

Picerija i restoran

Iz sela vodi nekoliko starih pješačkih puteva i staza, a jedna od njih će učesnike ture kroz jedno i po satni hod izvesti na nešto preko 1000 metara nadmorske visine, do katuna Vučji do.

Uglavljen ispod strmih padina uvijek atraktivne Subre, Vučji do odudara svojom pitominom od surovog, izuzetno kraškog terena u njegovom neposrednom okruženju. Ljetni stanovi, kako se na Orjenu nazivaju katuni, građeni su kroz Vučji do obodom plodne zemlje, jer bi nekada bilo nepojmljivo da građevina oduzme makar i najmanji komad obradive zemlje.

Kolibe su rađene, kao i drugdje na Orjenu – od kamena, a pokrivene ražanom slamom. Budući da je takav pokrov valjalo mijenjati na svakih deset godina, praktično ga više nigdje nema, a njegovu ulogu je preuzeo lim.

Ipak, na Vučjem dolu više je napuštenih ljetnih stanova, sa urušenim krovovima, ali sa još uvijek očuvanim monumentalnim kamenim zidovima, često izvedenim od veoma krupnih blokova krečnjaka. Možemo samo zamisliti koliki je napor predstavljalo njihovo vađenje, transport, obrada i ugradnja u kolibe, kao i u brojne okolne terasaste njive.  Tu su u bistjerne, uslov opstanka na kršu, a prisutne su i kamenice (dubljeni blokovi kamena) u ulozi pojila za stoku.

– Ovom turom nastojimo dočarati nekadašnji život u dubini Orjena, ali isto tako, ukazati na moguće puteve revitalizacije ljetnjih stanova kroz kombinaciju očuvanja tradicije, pažljivu primjenu savremene tehnologije i uvođenje posebnih oblika turizma. Nakon razgledanja Vučjeg dola, vratićemo se nazad na Kruševice, gdje bi tura završila oko 14 sati. Napominjemo da je za ovaj događaj potrebno imati adekvatnu opremu za snijeg, uključujući štapove, uz uobičajeni manji ruksak sa rezervnom robom, hranom i pićem. Tura je pogodna za osobe u prosječnoj, fizičkoj kondiciji – kazali su organizatori.

Učešće u događaju je besplatno, a uključuje vođenje, priču o zanimljivostima kraja i degustaciju tradicionalnog posluženja. Učešće je na sopstvenu odgovornost.

Zajednički program “Orjen, planina kraj mora”, izvodi se uz koordinaciju Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, te podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

3 Komentari

  1. SRAMOTA je da u Krusevicama vec skoro 15 godina nije odrzan nijedan zbor mjestana radi rjesavanja svakodnevnih problema i sto vec skoro 5 godina Krusevice nema mjesni odbor i predsjednika mjesne zajednice koga su mjestani izmedju sebe izabrali na zboru.SRAM VAS BILO.

Ostavite komentar

*

code