Početna Oko nas Upoznajte Lipsku pećinu, priču koja traje šest miliona godina

Upoznajte Lipsku pećinu, priču koja traje šest miliona godina

5

U selu Lipa Dobrska, na udaljenosti od 5 km od centra Prijestonice Cetinje, nlazi se Lipska pećina. Blizina centru Prijestonice Crne Gore, atraktivnim plažama, kao i glavnom gradu, čine Lipsku pećinu lako dostupnom i idealno pozicioniranom za sve one koji žele da naprave kratak izlet u prirodu daleko od gradske gužve.

Foto: TP Lipska pećina

Lipska pećina ponovo je otvorena za posjetioce od 1. juna, uz popuste od 30% do 50% u jutranjem terminu.

Popust od 50% važiće u prvoj sedmici od 1. do 7. Juna, u drugoj sedmici od 8. do 14. juna popust od 40%, a u trećoj sedmici od 15. do 21. juna popust od 30%.

Popusti važe samo za termin u 10h i mjesta nije potrebno rezervisati unaprijed. Sve što treba da uradite je da dođete na parking Lipske pećine 15 minuta prije termina i kupite svoje ulaznice.

U skladu sa preporukama i mjerama NKT i Ministarstva zdravlja Crne Gore povodom suzbijanja pandemije virusa COVID-19, ove godine Lipska pećina nije bila u mogućnosti da nastavi tradiciju i počne sa radom 1. aprila. Do trenutka kada su mjere počele da popuštaju pećina je bila zatvorena. Aktivnosti su usmjerene na pripreme za predstojeće turističke sezone.

Bez obzira na sve, u ovu sezonu preduzeče Lipska pećina ulazi optimistično i spremno da se svakodnevno nosi sa izazovima. To potvrđuje i činjenica da su u ovakvoj situaciji odlučili da zadrže sve zaposlene, kao i da ne smanjuju plate.

Pećinska tura i Avanturistička priča

U Lipskoj pećini postoje dvije ture u ponudi. Pećinska tura, kao najtraženija tura, obuhvata vožnju vozićem od parkinga do pećine i nazad, te pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji obučenih vodiča. Tura traje ukupno 60 minuta što je dovoljno vremena da se upiju sve ljepote našeg podzemnog svijeta.

Uspostavljeno je pet polazaka tura dnevno sa početkom u 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 i 16:00 časova.

Avanturistička priča pored Pećinske ture obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je kao i do sad dostupna samo uz prethodnu rezervaciju.

S obzirom na činjenicu da je temperatura u pećini konstantna tokom cijele godine i iznosi oko 10oC preporučuju se laganije jakne. Za više informacija o turama i terminima posjetite sajt www.lipa-cave.me ili stranice na društvenim mrežama.

O Lipskoj pećini

Priča Lipske pećine traje već šest miliona godina kroz stalni žubor i kapanje vode, nastanak i neprestani razvoj mnogobrojnih i raznovrsnih pećinskih ukrasa, kao i suptilne kretnje jedva vidljivih organizama koji su u njoj pronašli svoje prirodno stanište. Sticajem nesvakidašnjih okolnosti otkrivena prije oko 200 godina i od tog trenutka predstavljala je nepresušni izvor vode za lokalno stanovništvo. Ubrzo nakon što je otkrivena njen značaj prepoznaje i Petar II Petrović Njegoš. Fasciniran ljepotom podzemlja, Njegoš inicira i prva istraživanja Lipske pećine te zbog toga i jedna od najljepših dvorana nosi njegovo ime.

Nakon samo pet godina od otvaranja Lipsku pećinu prepoznaju i preporučuju mnogi međunarodni turistički sajtovi. TripAdvisor sertifikat odličnosti Lipska dobija već tri godine za redom, a ovaj sajt je svrstava među pet mjesta koja se moraju posjetiti na turi Crnom Gorom.

Stopama naših predaka danas i vi možete obići najljepše i najskrovitije kutke crnogorskog podzemlja. I u ovoj godini Lipska nestrpljivo čeka posjetioce koji neminovno postaju dio njene bajkovite priče.

5 Komentari

  1. LIPSKA je ljepota.Svi mi koji smo bili više puta uvjek smo pozitivno zatečeni nečim novim neotkrivenim ranije.Pođite,vidite,ostavite se malicioznih komentara.U Lipskoj će vam sigurno ostati dio zluradosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code