Upoznajte tajlandski boks i Muay thai klub “Pobjednik”

Upoznajte tajlandski boks i Muay thai klub “Pobjednik”

5
Podijeli

Zdravi stilovi života sve su popularniji, pa je sve više sportskih aktivnosti i raznih sportskih klubova. Od popularnog fitnesa, preko tradicionalnih do borilačkih sportova, u Herceg Novom danas postoji sijaset mogućnosti za postizanje skladnog mišićnog tonusa, skidanja kilograma ili prosto, zdravog života.

Muay Thai ili tajlandski boks, opcija je koja je Novljanima dostupna od prošle godine. Riječ je o specifičnoj vrsti borilačke vještine sa dugom tradicijom, priča za Radio Jadran trener u klubu Pobjednik, Nikola Vico.

Picerija i restoran

– Nastao je u zemljama Jugoistočne Azije i predstavlja nacionalni sport Tajlanda. O muay thai-u se govorio kao o „Vještini osam udova“, jer se osim šaka i stopala intenzivno koriste i tehnike laktovima i koljenima – navodi on.

Od 1996. godine u kontinuitetu se organizuju svjetska i evropska prvenstva na amaterskom nivou, sa upotrebom zaštitne opreme (prsluk za tijelo te zaštita za potkoljenice, laktove i glavu) što je podiglo popularnost ovog sporta izvan granica Tajlanda.

– U našem klubu treniraju momci i djevojke svih uzrasta i kategorija. Pored toga što uče udaračke i tehnike samoodbrane, polaznicima ovaj borilački sport omogućuje i druge prednosti kao što su povećano samopouzdanje, skidanje viška kilograma, jačanje mišića, poboljšanje kondicije, povećanu razgibanost i bolje zdravlje cijelog tijela – objašnjava Vico.

Treninzi se održavaju u teretani Terzo na Toploj ponedjeljkom, srijedom i petkom u 21 h, a u tim terminima moguće je postati i član kluba, bez obzira da li zainteresovani imaju ambiciju ulaska u ring ili samo žele da se sportski aktiviraju. U klubu je trenutno oko 30 članova, od čega su 4 aktivni takmičari.

Klub je pridružen Muay thai savezu Crne Gore, što je članovima otvorilo vrata takmičenja u okviru kik boksa i tajlandskog boksa, jer su ti sportovi slični.

Savez broji 5 Klubova i 3 sportske škole. Član je IFMA, federacije koja je punopravan član Međunarodnog olimpijskog komiteta od 6. decembra 2016. godine.

U februaru crnogorski klubovi u okviru Saveza učestvovali su na slovenačkoj OPEN ligi i osvojili 2 srebra. U maju ih očekuje prvenstvo Crne Gore, a nakon toga Svjetsko prvenstvo u Bankoku od 18. do 28. jula i Evropsko od 4. do 10. novembra u Minsku.

5 Komentari

  1. Ponosna sam na svoje dijete sto ucestuje u ovoj sportskoj disciplini. Moje dijete je srecno i ispunjeno. Zahvaljujem se treneru Nikoli Vicu sto ih sa takvim zarom stimulise i bodri da idu jednim normalnim i zdravim putem, da posle skolskih obaveza razmisljaju o treningu a ne o svakojakim zivotnim stranputicama koje su danas na svakom koraku. I za kraj hvala Terzo teretani i njihovom ljubaznom osoblju. U zdravom telu zdrav duh 😘🤽🤼🤸

    5
    2
  2. A da se upoznate sa bibliotekom,knjizarom i nekom dobrom knjigom? Sveo se fond reci na 200, razgovori se sveli i o vode samo oko kladionice i parova,muskarci nemaju pricu da pridju devojkama,na konkurs za obiljan posao ne mogu da se prijave jer nisu elokventi….

    9
    2

Ostavite komentar

*

code