Upozorenje: Do 2040. svaka deseta osoba živjeće sa dijabetesom

Upozorenje: Do 2040. svaka deseta osoba živjeće sa dijabetesom

1
Podijeli

Svjetski dan šećerne bolesti – dijabetesa obilježava se 14. novembra, na dan rođenja Fredericka Bantinga, koji je zaslužan za otkriće inzulina.

Dijabetes je ogroman, rastući javnozdravstveni problem. Danas u svijetu boluje preko 380 miliona ljudi, a očekuje se da će do 2040. godine biti preko 625 miliona, odnoso svaka će deseta odrasla osoba živjeti sa dijabetesom, saopštili su iz hercegnovskog Doma zdravlja povodom obilježavanja ovog značajnog datuma.

Picerija i restoran

Broj oboljelih od dijabetesa u zemljama sa niskim i srednjim prihodom će nastaviti da raste. Usvajanjem zdravog stila života do 2040. godine bi se mogao spriječiti ili odložiti nastanak dijabetesa tipa 2 u 70% slučajeva, odnosno kod čak 160 miliona osoba.

Veliki broj oboljelih duži period nije svjestan prisustva bolesti, pa su često, već u momentu postavlja dijagnoze dijabetesa prisutne i komplikacije. Sa masovnom pojavom nepravilne prehrane i fizičke neaktivnosti kod djece, tip 2 dijabetesa u djetinjstvu ima potencijal da postane globalni  problem koji će dovesti do ozbiljnih posljedica.

U Domu zdravlja Herceg Novi će biti organizovani preventivni pregledi u utorak, 14. novembra, u glavnoj zgradi i zdravstvenoj stanici u Bijeloj. Zainteresovani građani moći će da provjere više parametara svog zdravstvenog stanja. Dr Marija Stanišić će u glavnoj zgradi Doma zdravlja u vremenu od 08-13h davati savjete o prevenciji i borbi protiv dijabetesa.

1 komentar

  1. U Hn rivijeri je broj oboljelih najveci na primoriju(mislim da je oko 2000)….svi se voze hvala bogu samo kolima,po principu kauc, fotelja-kola-kafic nece niko da proseta iako je grad rodjen za setnju i rekreaciju.A secer obozava staticne osobe

Ostavite komentar

*

code