Početna Društvo Upozorenje: Stoka koju vlasnici ne drže u skladu sa pravilima, biće oduzimana

Upozorenje: Stoka koju vlasnici ne drže u skladu sa pravilima, biće oduzimana

8

Učestala je pojava nekontrolisanog puštanja proizvodnih životinja, posebno goveda, koje se bez nadzora držaoca i neobilježene ušnim markicama kreću po javnim površinama i na tuđoj imovini. Zato Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorava njihove vlasnike da u roku od 7 dana preduzmu sve propisane mjere za pravilno držanje i uzgoj. U suprotnom, nadležni će sprovesti akciju oduzimanja životinja.

Podsjećaju da vlasnik, odnosno držalac životinja, prema propisima snosi primarnu odgovornost za svoje životinje, odnosno da je odgovoran za život i dobrobit životinja koje drži, a takođe je dužan da spriječi životinju da ugrozi život, bezbjednost ili imovinu drugog lica, odnosno život i bezbjednost druge životinje.

U proteklom periodu evidentirano je više slučajeva nekontrolisano puštenih životinja na više lokacija, uglavnom u centralnom i južnom regionu, a najdrastičniji primjer negativnih posljedica ove pojave su „lutajuća goveda“ na teritoriji opštine Ulcinj, gdje je u poslednjih desetak godina više lica izgubilo život zbog goveda koja se nekontrolisano kreću duž puteva i po javnim površinama.

Kako je saopšteno, Uprava će u saradnji sa nadležnim državnim i lokalnim organima preduzeti mjere propisane zakonima koje podrazumjevaju inspekcijsku kontrolu uslova i načina držanja goveda, oduzimanje i uklanjanje svih životinja zatečenih na javnim površinama i tuđim imanjima, odnosno životinja koje su zatečene bez nadzora držaoca, a posebno goveda koja nijesu identifikovana ili za koje vlasnik u propisanom roku ne može da dokaže identitet životinje.

8 Komentari

 1. Već godinama u Zapadnoj Bajkovini na divlje funkcioniše farma svinja. Njene svinje, kao i ostale domaće životinje redovno šetaju po tom dijelu naselja. Nesnosan smrad i totalna ne-higijena su prisutni kroz taj dio naselja a uzrokovani su nebrigom vlasnika domaćih životinja. Toliko puta su stanovnici zvali razne inspekcije i podnosili prijave protiv takvog načina držanja domaćih životinja na farmi sa preko 50 svinja, ali za sada je sve bilo uzaludno. Nadamo se da će ova najnovija odluka donijeti poboljšanje.

  4
  1
 2. A sta je sa stokom na debelom brijegu koja nesmetano seta kroz rijeku u okolini klanice Babic. Nemaju ni oznake.
  Nema te inspekcije koja ce tu doc.

 3. Ovo je tako divno receno ali daleko od realizacije…stazom koja vodi od Tople do izvora Bostanj naisao sam na mnoge neprijatnosti, kao i stranci sa kojima sam pjesacio. Bikovi, krave, ovce, koze ne daju da prodjemo… interesije me u cijoj je to nadleznosti, opstinskoj, drzavnoj ili nicijoj ? O prljavstini, izmetu, fekalijama da ne pricam.

  10
  8
 4. Konačno najvažniji problem, pa mi smo lideri u regionu, zna se, stoka se drži po pravilima koja donose oni koji upravljaju životima i sudbinama … Valjda se to zna…mi pogotovo !

  6
  1
 5. Dobro bi bilo da ovu stoku koju ne cine zivotinje otpremite tamo odakle su se skotrljali. A pustite se lokalnih seljaka i njihove stoke, kad vec niste u stanju da im pomognete!

  31
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code