Početna Društvo Uprkos krizi, u Herceg Novom radovi na sve strane

Uprkos krizi, u Herceg Novom radovi na sve strane

34

Tokom proteklih mjesec dana na više lokacija u Herceg Novom izvođeni su radovi na uređenju putne infrastrukture čija ukupna vrijednost iznosi oko pola miliona eura. Uprkos krizi koju je izazala pandemija virusa korona, prioritet lokalne uprave ostala je sanacija mreže puteva kroz novska naselja, što za rezultat ima paralelan rad na projektima širom opštine – saopšteno je iz Službe za informisanje.

Foto: Služba za informisanje OHN

Za mnoge mještane naselja u zaleđu Herceg Novog ovi projekti predstavljaju veoma značajna ulaganja, koja su prva nakon više desetina godina. Koliko uređeni putevi olakšavaju svakodnevno funkcionisanje i podižu kvalitet života uvjerili su se građani na Vrbanju, Kruševicama, Mokrinama, Ublima, u Mojdežu, Zelenici, Sasovićima, Baošićima.

U Zelenici je asfaltirana dionica puta od Džorovog mosta do kasarne. Pri kraju je izgradnja 12 priključaka na kanalizacionu mrežu na potezu od mosta do „Kluba penzionera“, nakon čega će biti kompletirana sanacija te dionice ukupne dužine preko kilometar. Takođe, urađeno je proširenje puta na dionici od pumpne stanice Opačica do Marića, gdje narednih dana kreće i asfaltiranje.

Okončano je betoniranje oko kilometar puta na potezu Rujevo-Obalica, iznad Zelenike. Na taj način se privodi kraju dvogodišnje probijanje oko dva ipo kilometra puta puta do zaselaka, koje su zbog loših uslova za život žitelji napustili prije četiri decenije.
Počeli su radovi u okviru druge faze sanacije lokalnog puta od Kruševica do Vrbanja. U ovoj fazi biće urađena proširenja na deset lokacija, čime će biti poboljšana preglednost u krivinama i omogućeno jednostavnije mimoilaženje vozila koja se upute ka jednom od najpoznatijih novskih izletišta. Po završetku radova na proširenju, uslijediće asfalitiranje oko hiljadu kvadrata puta Kruševice – Vrbanj.

Završeno je asfaltiranje prve dionice puta ka Ublima, od skretanja kod Karaule prema selu. Ovo je prva faza uređenja te saobraćajnice, a druga je u planu za narednu godinu.
Sanacijom prve faze trase Porobići – Kosići, koja spaja sela Mojdež i Mokrine, ponovo će biti prohodan put kojim je godinama onemogućeno saobraćanje putničkih automobila. Ovim projektom grad dobija direktnu kolsku vezu između Mojdeža i Mokrina, pa će se put između dva sela biti skraćen za oko 17 kilometara.
Izvode se radovi na betoniranju i proširenju dionice od Žukove glavice do skretanja za Tijesni klanac, tačnije zaseok Mrkajići, što je poslednja trasa koju je bilo potrebno urediti kako bi put spojio naselja Mojdež i Sutorina.

Završeni su i radovi na betoniranju dijela lokalnog puta Lastva-Sasovići, nakon što su ranije ove godine spojena naselja Gornji i Donji Sasovići, čime su Podi i Zelenika povezani uređenim, kolskim putem.

Protekle nedjelje završeno je proširenje i uređenje puta ka crkvi Sveti Nikola u Baošićima, projekat na čiji su značaj i potrebu mještani godinama ukazivali zbog pojačanog tranzita vozila i izgradnje u tom dijelu naselja.

U toku je druga faza proširenja Ulice Svetozara Živojnovića u Igalu. Nakon što je protekle godine uređeno prvih oko 300 metara, sada će biti proširen nastavak ulice do crkve Svetog Preobraženja i dobiće se novih dvadesetak parking mjesta, zbog čega su ovaj projekat podržali Crkva i lokalni privrednici.

Lokalna uprava je izdvojila sredstva i za asfaltiranje ulice Spasića i Mašere, koja vodi kroz naselje Nemila. Završeni su radovi na jednom kraku ove ulice, a u pripremi je sanacija ostala dva.
Opština je pomogla i uređenje Bitoljske ulice na Savini, a završeni su tenderi za radove u Ulici bokeških mornara i kraku Ulice Braće Grakalić koji vodi ka Šetalištu.

Ugovorena je sanacija Topaljske ulice, tačnije stepeništa na Toploj koje spaja Njegoševu i magistralu. Na ovom potezu biće urađena nova betonska oplata i javna rasvjeta.

Raspisan je i tender za izvođenje radova na sanaciji lokalnog puta Modra ploča – Topla, što će podrazumijevati pripremu terena i izradu kolovozne konstrukcije.

Počela je izgradnja trotoara uz Jadransku magistralu u Igalu, na potezu od Instituta do Ribarske ulice. Novi trotoar uklopiće se u postojeći i biće prilagođen osobama sa otežanim kretanjem. Na ovaj način, lokalna uprava riješava problem koji je ostao nakon rekonstrukcije magistrale i unaprijeđuje bezbjednost brojnih pješaka i turista koji borave u Institutu i hotelu „Play“. Osim toga, uporedo sa ovim radovima teče i izrada projekta rekonstrukcije trotara u ulici Pete crnogorske brigade i Orjenskog bataljona.
U Sutorini je u toku izgradnja višenamjenskog sportskog igrališta, na prostoru uz novi objekat Dnevnog centra. Igralište će imati sportski teren na kojem će biti postavljeni koševi, golovi za rukomet i za mali fudbal. Biće uređene okolne zelene površine, postavljena ograda i instalirana nova javna rasvjeta. Ovo će biti prvo sportsko igralište u tom naselju, koje će moći da koriste sva djeca, mladi i mještani, kao i štićenici Dnevnog centra.

Vrijedi podsjetiti, tokom protekloh mjeseca završeni su i radovi na drugoj fazi adaptacije glavne novske pijace i ona je ponovo otvorena. Radovi na uređenju podrazumijevali su kompletnu adaptaciju i prilagođavanje svim uslovima po sistemu HACCP standarda. U trećoj fazi adaptacije pijace u centru grada predviđena je zamjena fasadne stolarije na poslovnim prostorima koji su u vlasništvu Opštine i postavka novog mobilijara na otvorenim prostorima pijace.

34 Komentari

 1. A kad ce kanalizacija na Topla III za koji deo je prosla opstinsko odobrenje. Negde aprila ove godine, kada je vladar Konjevic licno potvrdio ” da bice”, pa kada opet upitasmo ” a kada ce to biti” isti samouvereno odgovori ” za najduze 6 meseci ce to biti gotovo”. Nema druge nego cekati jer sve potrebno je odradjeno pa se da pretpostaviti da su i pare obezbedjene ali gde one odose ostaje da se vidi! A hocemo turizam!?

 2. Na crveni krst jedno od najvecih naselje u hn nije nikad niko 10 centi ulozio..put se raspada,trotoari su ruski rulet,rasvijeta skoro i ne radi,ograde u raspadu..sramno

  12
  1
 3. Molim nadležne da krenu pređa Drenoviku, ne tražimo ništa osim 200m puta od Predovića do kontejnera. Ovo je sramota po kakvom putu uništavamo svoja vozila.

 4. Neka prošetaju do Drenovika, da vide što je palestina. Od puta i kanalizacije koja ide na sve strane. Doći ćete za glasove. Još idemo asfaltom koji je dps presvukao prije 20 god.

  17
  9
 5. U Bajkovinu nije jedan metar puta uradjen. Od nekadasnjje prodavnuce Idea do Azzura rupa na rupu, ali opstinari ne prolaze tim putem pa nema potrebe da se asfaltira.

  16
  3
 6. Nalazimo se 300-400m od mora, a nemamo gradsku kanalizaciju, put, rasvjetu sto je osnovno u 21. vijeku. Nadamo se da ce bar opstinski organi pogledati i na nas, kao sto rade u selima u zaledju. Mi se izgleda smatramo kao zadnja rupa na svirali.

  17
  5
 7. Kakvi crni radovi , pa vi ste poslije zavrsenih radova krenuli da betonirate 50 metara pjesackog preko puta Sportskog Centra koje je trebalo i svko iole normalan bi uradio dok se magistrala rekonstruisala.

  Vecih ,,,,,,,,,, ovaj grad nije imao do sada. Ima da glasam DRPS prvi put poslije toga sto me za*ebase sa “da zivimo bolje” samo da ove vise na oci ne vidim.

  21
  18
 8. Ovo je nevjerovatno, pa kome vi …. za bubrege? Alooo, betinirate i radite pola/pola sa ovim jadnim stanovnistvom koje je srecno u 21. Vijeku da ima put do kuce, a ispod žita ste se zaduzili 15 miliona, alo 15 miliona za 3 godine!!! Đe su pare?!? Sta ste uradili da je grad privlacniji turistima za tih 15 miliona? Sve stepenice, krpljenja, betoniranja, asfaltiranja sminkanja nisu zajedno 1 milion, ĐE SU MILIONI GOSPODO, OBJASNITE TO? Pustite se ovih foliranja. Izgleda da je drps krao, ali je i narodu davao, a vi kradete i nikome nista ne dajete, pa ce brzo cara do … no dzaba pricat ( pisat ) moze vam se u Novome nasem, jer nema ko glas dić!

  41
  12
 9. hahahahaham, radovi na sve strane, vise ja napravim oko kuce nego oni za 4 godine,ne sprdajte se sa ovakvim naslovima ,nije lijepo- ja bih prvi volio da je drugacije ,ali ova betoniranja 50 metara seoskih puteva stvarno nisu za neki respekt

  29
  9
 10. Samo nek se radi….
  A sta cemo sa onim komadom puta sto je potonuo na pocetak Ratisevine?
  Zar nemaju svi radovi minimalnu garanciju od dvije godine?

  24
  1
 11. Daj pišite i Bajkovinu pod “zaledje ” pa se sjetite da je u potpunom mraku. Kad bi se neko sjetio da stavi 3 bandere osvetljenja bili bih vam zahvalni a o putu da i ne govorimo.

  19
  2
  • Bajkovina je za sramotu, ali na žalost obećanje, ludom radovanje. Dolazio je i Podpredsednik Mića Konjević i obećao je da će rasvjeta biti gotova do proljeća 2019, to je potvrdio i predsjednik MZ Igalo, ali ništa se nije desilo i ako je ikona Litija i diva Srpske Trobojke koja stanuje na kraju te mračne ulice, prkosila besramnom aparatu DPS-a i osvjetlala obraz Hercegnovske Opštinske Vlasti. Ipak ima nade!

   14
   6
 12. Šta na Uble radite asfaltirali 600metara puta koji su vaši kamioni uništili, uništili su od Kamenog do skretanja za deponiju! Dal želite da vam Ubljani to plate da ne nabijate na nos tih 600metara što ste vi uništili!

  17
  4
  • ubljanin2 tako je,mlate praznu slamu,sa sitnim uredjenjima ,mazu oci nesretnim ljudima koji nigdje ne putuje pa ne znaju za bolje od betoniranja 100 metara nekakvih uskih puteva

   14
   4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code