Početna Izdvojeno Uprkos svemu vrhunski umjetnici stižu na HSF

Uprkos svemu vrhunski umjetnici stižu na HSF

1

Konačna lista gostiju ovogodišnjeg 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koje se održava od 4. do 9. septembra, premda smanjena zbog stroge pandemijske politike zemalja EU prema Crnoj Gori, uključuje neka od apsolutno najvećih svjetskih imena devete umjetnosti! Prvi među jednakima je svakako spektakularni Glen Fabri, dobitnik nagrade Ajzner! Glen stiže u pratnji Karen Holovej, takođe strip umjetnice koja radi za najpoznatiju britansku izdavačku kuću, 2000AD.

„Glen je prihvatio da dođe na festival bez obzira što ga po povratku u Veliku Britaniju čeka obavezan karantin od 14 dana. Učinio nam je time veliku čast. On je jedan od najtalentovanijih i najpoznatijih crtača svih vremena i u isto vrijeme svojevrsna rok zvijezda devete umjetnosti, čovjek koji živi po svojim pravilima, i koji je u HSF-u prepoznao festival koji je vrijedno posjetiti“, poručuju organizatori.

Na Festivalu će se naći i Esad Ribić globalna super zvijezda, jedan od najvećih crtača američkog giganta MARVEL, te ruski majstor Artiom Trahanov angažovan za američkog izdavača IMAGE, ali i nezaobilazni Ambasador Hercegnovskog strip festivala, legendarni William Simpson. Nakon otkazivanja najvećeg broja smotri stripa u regionu ove godine, te odlaganja ili online održavanja ostalih, HSF je ostao jedina destinacija za zvijezde i ljubitelje stripa iz regiona ovog ljeta. Crtačku ekipu popuniće neki od najvećih evropskih umjetnika koji su na HSF-u već imali statuse specijalnih gostiju. Tu su Mirko Čolak, koji odnedavno radi na fantastičnom stripu sa Todom MekFarlanom, možda i namoćnijim imenom u svijetu stripa danas, zatim Milorad Vicanović Maza, Štef Bartolić, Krešimir Biuk, Tihomir Tikulin, Iztok Sitar, Filip Andronik, Milan Mišić, Ana Omi.

Pored definitivnog popisa gostiju, posljednjeg pripremnog vikenda pred 14. Hercegnovski strip festival, svoj konačan izgled dobija i programska shema. Suočeni sa najvećim organizacionim izazovom do sada, godinom obilježenom pandemijom virusa COVID-19, članovi Udruženja ljubitelja stripova HSF izveli su svojevrstan podvig time što će se Festival održati u najavljenom terminu i sa ustaljenom programskom konstrukcijom.

„Potrudićemo se da publika u Herceg Novom ni na trenutak ne osjeti da je ova godina drugačija od ostalih, da je budžet samo deseti dio prethodnih izdanja i da je broj specijalnih gostiju manji. Crtanje, izložbe, prezentacije, berza stripa, muzički programi i sve ono što prati festival dešavaće se tokom 6 septembarskih dana i ove godine u našem gradu, na najljepšim lokacijama, i svi će moći da uživaju u veselim likovima devete umjetnosti. Okolnosti su doprinijela da će Crnogorska scena biti izuzetno jako zastupljena na HSF-u, s obzirom da ćemo predstaviti prvu reviju autorskog stripa na prostoru države, urednika Simona Vučkovića koji ujedno obilježava i 25 godina rada na stripu. Izložbe i predstavljanja će imati autori Andrija Vujošević i Miodrag Spasojević, predavanje Luka Rakojević, a posebnu pažnju posvetićemo fantastičnoj izložbi Luke Cakića i novom projektu Nikole Ćurčina koji naprosto oduzima dah“, navode organizatori.

Muzički programi su i ove godine na visokom nivou, kao festivalske majice i posteri koje su mnogi specijalni gosti uradili bez obzira na nemogućnost dolaska. Berza stripa će biti čak i jača nego prethodnih godina jer će pored redovne ponude striparnice Mr.No iz Podgorice, ljubitelji stripa svakodnevno moći da kupe i izdanja izdavačkih kuća Komiko, Besna Kobila, Makondo i Phoenix Press!

Kada se podvuče crta, ono što HSF naziva svojim skromnim izdanjem u najtežoj godini, za mnoge smotre stripa u regionu ostaje još nedosanjan san. Lista gostiju je fenomenalna, i uz neka moguća iznenađenja koja su u slučaju HSF neizbježna, biće ovo još jedna sjajna manifestacija posvećena devetoj umjetnosti. Ljestvica je dignuta visoko, a najveću zahvalnost dugujemo prijateljima i sponzorima HSF-a koji su pružili ogromnu podršku i u ovoj godini kada Festival ne može da računa na pokroviteljstva iz javnih fondova.

1 komentar

 1. Veza Herceg Novog sa velikim bijelim svijetom nakon II Svjetskog rata bilo je pedesetih godina ljetnje kino Fortemare a od početka šezdesetih godina još i strani turisti. Onda je TV oduzela primat kinu, a i Novljani su dobili pravo da dobiju pasoš i idu đe im srce želi i novčanik dozvoljava.
  Taština gradskih očeva je dovela do toga da je sa Fortemara skinuto filmsko platno kako bi tvrđava eventualno dobila titulu Svjetske kulturne baštine. Ni po jada da je Fortemare proizvod kulture naroda koji danas živi u HN… Sumnjam da će Italija uopšte zabilkežiti vijest ako Fortemare stvarno zadobije titulu Svjetske kulturne baštine. Svejedno, Novljani žive od toga da se kite tuđim perjem.
  Nas su u “donjoj školi” (Dašo Pavičić) učili da ne valja čitati stripove, da to iskrivljuje djecu i omladinu i stvara nekulturne ljude. Trebalo je čitati velike pisce od Ćopića preko Andrića do Tolstoja i Dostojevskog. Ja sam se toga i pridržavao. Ali, danas se pitam da li sam možda išao u pogrešnu školu? Da li je Hercegnovski Strip Festival možda trijumf “gornje škole” nad “donjom školom”?
  Radovalo bi me da se jave stari učenici “gornje škole” – ukoliko su uopšte vični pisanju. “Donja škola” je po pitanju obrazovanja svojevremeno bila bitno ispred njih. Moguće da su oni za nas bili avangarda po pitanju strip-kulture…

  5
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code