Početna Politika URA Herceg Novi: Radi ublažavanja korona krize sprovesti temeljnu racionalizaciju poslovanja svih...

URA Herceg Novi: Radi ublažavanja korona krize sprovesti temeljnu racionalizaciju poslovanja svih resora u lokalnoj upravi

16

U susret sjednici Skupštine Opštine Herceg Novi na kojoj će se raspravljati o rebalansu završnog budžeta i analiza za 2019. godinu herecgnovski OO URA smatra da je nužno pored usvojenih mjera za ublažavanje krize, sprovesti temeljitu racionalizaciju i kontrolu poslovanja svih resora u lokalnoj upravi, uključujući opštinska preduzeća.

Kako navode u saopštenju, potvrđuje se trend rasta tekućih izdataka na štetu kapitalnog budžeta.

– Dakle, tekući budžet iz koga se u najvećoj mjeri pokrivaju troškovi lokalne uprave ostvaren je u visini 13,3 miliona eura što je za 0,9 mil. eura porast prema 2018. godini tj. 1,1 mil. eura više u odnosu na 2017. godinu. Pri tom nije ostvaren porast transfera institucijama, nevladinim organizacijama i socijalna davanja (1,36 mil. eura). Porasli su izdaci za bruto zarade na 3,95 mil. eura tj.cca 250.000 eura više nego u 2018. godini i u 2017. godini kada su isplaćivane naknade za razriješene funkcionere. Značajno su porasle ugovorene usluge sa 477.000 u 2017.godini na 760.000 eura u 2019.godini- navode u saopštenju.

Podsjećaju da je trošak bruto zarada u 2016. godini bio 3,2 mil. eura, što znači da je taj pojedinačno najveći trošak lokalne uprave u posljednje tri godine porastao za čak 23 postom ističe član OO URA, Milovan Mišo Baždar:

– Nema sumnje da je porast zaposlenosti uticao na ovaj trošak i bila bi poželjna interna analiza koja bi pokazala koliko se to odrazilo na efikasnost opštinskih javnih servisa. Sa druge strane ostvaren je kapitalni budžet u visini 3,3 mil. eura, iako je realno on manji za cca million eura koliko je izmirena obaveza za javnu rasvjetu koja je urađena par godina ranije. Kapitalni budžet je mnogo manji od plana prije rebalansa, ali otežavajuća okolnost je naročito što je on pokriven skoro u cijelosti iz tekućih prihoda pa je onda bilo nužno uravnotežiti budžet novim kreditnim zaduženjem u visini od 2,05 mil. eura – naglašava Baždar.

On dodaje da se ne može reći da je budžet potrošački, ali očigledan je rast tekućeg budžeta zbog rasta potrošnje, a kapitalni budžet je relativno mali i pokriva se uglavnom novim kreditnim zaduženjima.

– U odluci o završnom računu nema podataka o nalazima revizije, pa ne znamo je li šta urađeno. Nema ni podataka o neizmirenim obavezama i sudskim predmetima što ne doprinosi principu transparentnosti najvažnijeg javnog dokumenata lokalne uprave. URA se na samom početku mandata ove vlasti zalagala za smanjenje izdataka tekućeg budžeta izuzev transfera institucijama, NVO i socijalnim davanjima, te što veći rast kapitalnog sektora bez neadekvatnih kreditnih zaduženja – podsjeća Baždar.

Za rebalans budžeta za 2020. godinu u herecgnovskoj URI smatraju da se mogao usvojiti i nešto ranije, kako bi se budžetski izdaci sa stanovišta prioriteta uskladili sa kriznim uslovima.

– Značajan pad od 28 posto će na kraju godine biti možda i veći, s obzirom na nivo ostvarenja budžetskih prihoda u prvom polugodištu. To će se odraziti I na troškovnu stranu budžeta i na kapitalne investicije. Brine nas činjenica da se nastavlja rast kreditnih zaduženja, a ozbiljno pitanje je i kako će se zatvoriti finansijska konstrukcija za izgradnju objekta ispred zgrade Opštine. Opština ni prethodnih godina nije mogla izdvojiti kapitalna sredstva iz sopstvenih prihoda pa će to još manje u uslovima opšte korona krize-saopštava član Opštinskog odbora URA Herceg Novi, Milovan Mišo Baždar.

16 Komentari

 1. Kao kolega ekonomista mogu da kažem da je ova analiza iznešena veoma stručno i da vrlo direktno ukazuje na propuste na koje treba obratiti pažnju.Malicioznost pojedinih mediokriteta neće promjeniti činjenicu da pilotiranje ovom opštinom ne ide u pravom smjeru. Ukupna situacija je veoma dramatična.Za očekivat je neopisiv pad standarda kod većine stanovništva i zato ovo obraćanje javnosti čitam prvenstveno kao jedno dobronamjerno upozorenje.

  8
  2
 2. Jeste, treba iskontrolisati zapošljavanje u svim opštinskim sekretarijatima i kabinetu predsjednika, Agenciji za izgradnju grada, Agenciji za Orjen, Komunalnom, Turističkoj organizaciji, Vodovodu, Čitoći. . Bogami neće to bit lagan posao

  34
  2
  • Eto ja sam pročitao i saznao da je prošle godine manje od trećine novca Opštine Herceg-Novi otišlo u ulaganja, a od toga trećina za led rasvetu. Značajan podatak, jer se navodno nikad u istoriji grada nije više gradilo i sređivalo, a posle ove analize vidimo da se nikad ranije nije toliko bacao novac građana na uhljebe i gluposti.

   15
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code