Početna Društvo URA podnijela krivičnu prijavu protiv Žarka Ostojića, Sindikat Brodogradilišta tvrdi da ima...

URA podnijela krivičnu prijavu protiv Žarka Ostojića, Sindikat Brodogradilišta tvrdi da ima kontrolu i da ništa nije otuđeno

3

Politički direktor Građanskog pokrerta URA, Rade Milošević podnio je danas krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Jadranskog Brodogradilišta Bijela, Žarka Ostojića, optužujući ga za otuđenje državne imovine.

U Sindikatu Brodogradilišta, pak, tvrde da nije došlo do malverzacija, kao i da imaju kontrolu i uvid na sve što se proda i odvozi iz kompanije u koju je prije dvije godine uveden stečaj.

Rade Milošević je na pressu saopštio da je Ostojić “suprotno Zakonu o stečaju, na osnovu člana 103, iz stečajne mase izuzeo sekundarne reciklažne sirovine koje je nepoosrednom pogodbom dodijelio jednoj favorizujućoj firmi i na taj način napravio krivična djela iz člana 416 i 417 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

Milošević je istakao da tender nije bio transparentan, kao i da se uvidom u dokumenta jasno vidi da je plan bio da se izveze 100 tona reciklažnog materijala, a da je do danas izvezeno čak dva i po puta više.

Uz krivičnu prijavu, Milošević je kazao da podnosi i četiri dokaza iz kojih se jasno vidi da je stečajna masa izuzeta suprotno zakonu i pozvao tužilaštvo “da što prije postupi po ovoj prijavi, kako bi se spriječila dalja otimačina državne imovine”.

Ne želeći da advokatiše stečajnom upravniku Ostojiću, ili da napada nekog od političkih predstavnika, predsjednik Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić, kaže da je Odbor povjerilaca u maju donio odluku da firma Cezar Montenegro iz Nikšića, obavi odvoz sekundarnih sirovina:

– Samim tim imamo odluku koja nam je donešena iz Suda i mi postupamo prema odluci stečajnog upravnika. Tu ništa nije bilo sporno. Mi smo odluku Privrednog suda dobili potpisanu i pečatiranu samo sprovodimo u djelo nadzor nad odvozom sirovina, kako praznih tako i punih kamiona. Mi kao radnici imamo sve dokumentovano koliko je sirovina odvezeno i koliko će biti naplaćeno – tvrdi Krivokapić.

On, ipak, ne isključuje moguću krađu dijela imovine, odnosno nekog sitnog inventara iz Brodogradilišta, budući da broj radnika kao i obezbjeđenje ne mogu nadgledati 24 sata površinu od preko 100 hiljada kvadrata:

– Krađe, ako su bile, one su minorne, u nekim stotinama eura, nikako u nekim hiljadama. To je ono što mi znamo, a imovina se svakodnevno popisuje – tvrdi Krivokapić.

Sa druge strane, Krivokapić ističe da je 74 radnika JBB trenutno aktivno i uposleno na pripremi velikog doka za tegljenje, koji je prošle godine prodat litvanskoj kompaniji AB Vikaru Laivu Gamykla. Remont je počeo prije dva dana, u saradnji sa kooperantima.

On i dalje dijeli mišljenje kolega da je Brodogradilište moglo da posluje i opstane, a stečaj u Brodogradilištu ocjenjuje kao poraz radnika, a onda i svih ostalih.

– Nadamo se, ipak, dogovru kada dođe do koncesije na zemljište Brodogradilišta, jer pominju se ponovo Porto Montenegro i novi vlansik. Nadamo se da bi tu moglo biti uposlenja radnika Brodogradilišta, ako bi se radio remont jahti koji se odavno najavljuje – kazao je Krivokapić.

Predstavnici Portomontemega su već imali kontakte sa upravom JBB i holanskim Damenom, pa se radnici nadaju pozitivnom ishodu. Uskoro bi, kako su informisani u Sindikatu, trebalo da krene i odvoženje grita gdje radnici takođe očekuju angažman.

3 Komentari

 1. Isto tako kada je u Prvoborcu uveden stecaj ostali su da rade poslusnici i neradnici da bi mogli lakse rasprodsti imovinu.Pravim radnicima su odmah dali otkaze.Tako sada rade sa Jadranskim Brodogradilistem.

  16
 2. A sta su vase kolege Bazdar i svi ostali preletaci koji su sada u URI;Demokratatama,DPS,Front,Izboru i Novskoj Listi uradili da to sprijece ranije kada su bili dio vlasti.Tuzno je sto ovaj grad vode takvi ljudi.

  2
  3
 3. sto ste radili .radili gotovo je .Novi vlasnik nece ekonomiju socijalizma vec kapitalizam sa kvalitetnom i jeftinom radnom snagom bez obzira kojom se djelatnoscu bavio.

  16
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code