“Urban Nova” s mladim košrakašima o fer i zdravoj igri

“Urban Nova” s mladim košrakašima o fer i zdravoj igri

0
Podijeli

NVO Urban Nova u saradnji sa Udruženjem likonivh umjentika Herceg Novi, uspješno je privela kraju prvu od tri planirane umjetničke intervencije u organizacijama u okviru projekta pod nazivom “Western Balkans Creative Clash/WBCC.

Ilustracija

Projekat finansira Balkans Art & Culture Fund, koji je podržala Vlada Švajcarske i Evropska fondacija za kulturu.

Picerija i restoran

– Tokom septembra uspostavili smo saradnju sa KK “Galeb”, čiji je trener u ovakvom pristupu vidio šansu za unapređivanje odnosa u timu, prenošenja vrijednosti fer igre, kao i nošenja sa teškim osjećanjima igrača, u slučaju poraza, sukoba u timu, odsustva poštovanja suigrača i ocjenio da ovakve aktivnosti samo mogu voditi većoj motivisanosti djece i zdravijem pristupu košarci. Sa igračima KK “Galeb” uzrasta 9-11 godina članice Udruženja likovnih umjetnika radile su radionice gdje su djeca prikazivala crtežima svoje misli, osjećanja, reagovanja, vrijednosti, stavove na svaku od navedenih tema – kazali su iz ove NVO.

Svi radovi mladih košarkaša biće izloženi na košarkaškom igralištu “Karača” tokom manifestacije “Herceg Novi- grad po mjeri djeteta” od četvrtka, 5. oktobra, kada je zakazan i dječiji 3×3 basket turnir. Turnir počinje u 17, a otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova.

Nosilac međunarodnog projekta “Western Balkans Creative Clash/WBCC ” je NVO KulturaNova iz Novog Sada, dok su Tillt iz Geteburga, LDA iz Struge, Makedonija i  Urban Nova iz Herceg Novog, partnerske organizacije.

Riječ je o programu osnaživanja kreativnih potencijala zajednica u regionu, u cilju razvoja  kreativnih industrija i to po švedskom modelu Umjetničkih intervencija u organizacijama/Artistic interventions in organizations (AIO).

– U novembru 2016. naš tim je, zajedno sa timovima partnerskih organizacija prisustvovao AIO seminaru u Švedskoj, gdje smo iz prve ruke mogli čuti o prednostima i izazovima ovog modela od strane stručnih osoba okupljenih oko organizacije TILLT koji su koncept Creative Clash inicirali i uspješno ga godinama sprovode – navode iz NVO Urban Nova.

Krajem aprila ove godine, tim NVO Urban Nova (3 umjetnice i producentkinja) učestvovao je na AIO Akademiji u Strugi u Makedoniji i čime su stekle neophodno znanje i vještine potrebne za sprovođenje umjetničkih intervencija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code