Uređeni izvori: Karača, Forte mare, Tinturija i Topla

Uređeni izvori: Karača, Forte mare, Tinturija i Topla

4019
3
Podijeli

Završena je realizacija prve faze projekta “Četiri hercegnovska izvora“, u okviru koje su na drevnim hercegnovskim izvorima Karača, Forte mare, Tinturija i Topla postavljene turističko-informativne table na našem i engleskom jeziku.

Takođe, montirane su drvene klupe na Karači i Forte mare i obnovljen stari natpis „Izvor Topla“ i kamena oplata pižula. To je prva faza projekta za koju je  izdvojeno nešto preko 1.200 eura.

Picerija i restoran

Info-table osim teksta i karte posjeduju u donjem desnom uglu QR kod, preko kojega će za nekoliko dana korisnici pametnih telefona moći otvoriti internet stranicu Turističke organizacije Herceg Novi. Na njoj će naći dodatne informacije o ovim i još nekoliko izvora van grada, sa zanimljivim istorijskim pričama koje ih povezuju.

– Ideja cijelog projekta je bila otrgnuti od zaborava gradske izvore koji više nemaju nekadašnju, utilitarnu ulogu, ali posjeduju značaj istorijskih mjesta koja kao takva treba da budu prepoznata i turistički valorizovana. Na ovaj način doprinosimo očuvanju svjesti o vrijednosti ovih mikro-lokaliteta. Osim toga, činimo korak naprijed u divezifikaciji turističkog proizvoda, koji mora biti daleko više od mediteranskog sunca i toplog mora, objašnjava rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević.

U planu je i druga faza projekta, u kojoj će biti obavljena  revitalizacija izvora Tinturija, čije okruženje treba da bude u skladu sa njegovim istorijskim i kulturnim značajem, što danas na žalost nije slučaj. Realizacija bi trebalo da počne na jesen.

– Nosilac posla uređenja izvora je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, čime smo „uskočili“ u gradske prostore kao ispomoć, ali cijeli projekat je rezultat timskog rada u kojem su aktivno učestvovali: Sekretarijat za društvene djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Agencija za izgradnju i razvoj grada, Javna ustanova „Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković“ i preduzeće “Komunalno-stambeno“.  Dragocjene informacije dobili smo i od arhitekata Vuka Čvora i Borisa Ilijanića – poručuju iz Agencije.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code