Početna Društvo Uređuju Dom kulture u Bijeloj

Uređuju Dom kulture u Bijeloj

4

U Domu kulture u Bijeloj, koji već deceniju ili više, ne služi onome po čemu nosi ime, počela je zajednička akcija sređivanja i čišćenja prostorija u kojoj učestvuju članovi odbora Mjesne zajednice Bijela, NVO Ruža vjetrova i mještani.

FOTO: NIKOLA SAMARDŽIĆ/BOBANA ŽELALIĆ

Na ovaj način pokušaće da osposobe dio prostorija koje bi se u zimskom periodu ili kad vremenski uslovi napolju ne dozvoljavaju, koristile za lokalne fešte, kulturne programe i u konačnom kako bi zainteresovanim građanima omogućili zajednički kreativan prostor.

U zgradi su od postojećih 12 prostorija u upotrebi samo 3, koje koriste DVD Bijela i NVO Kulturna mreža Bijela. Ostatak prostorija, kao i velika kino sala su neupotrebljivi, budući da struje ima samo u operativnim prostorijama, krov prokišnjava i neophodna je krupnija sanacija.

FOTO: NIKOLA SAMARDŽIĆ/BOBANA ŽELALIĆ

Prema riječima predsjednika MZ Bijela, Nikole Samardžića, mještani su samoinicijativno, zajedničkim snagama krenuli „sami“da srede što se srediti može, a ne iziskuje velika novčana ulaganja, dok će za krupnije investicije tražiti pomoć lokalne uprave ili izdati par prostorija kad budu privedene namjeni.

„U planu nam je da sada osposobimo još jednu prostoriju koju bi takođe koristili članovi NVO Kulturna mreža Bijela za sve njihove sekcije. Uz to, počeli smo da sređujemo i hol u kojem je bilo starih stvari Doma, Herceg Festa i pozorišta, koje smo izbacili. Želja nam je da tu osposobimo prostor kako bi mogli održavati neku manifestaciju, dječiji maskembal, ili neki od programa za vrijeme Praznika mimoze“, priča Samardžić.

On ističe da je među prioritetnim radovima neophodno zamijeniti dotrajale instalacije, budući da je većina objekta bez struje.

Ukoliko osposobe još dva poslovna prostora, ona bi najvjerovatnije bila izdata, od čega bi Mjesna zajednica, koja gazduje domom, ubirala prihod.

„Za sanaciju krova moramo angažovati neku firmu koja bi napravila procjenu stanja, što je sve neophodno raditi i koliko će to koštati. Ukoliko budemo mogli sopstvenim „snagama“, sami ćemo to isfinansirati, a ako ne, tražićemo pomoć Opštine“, kaže Samardžić.

Plan im je kako navodi da do Nove godine osposobe dvije prostorije i hol, a kasnije hidroizolacija krova i sale sa oko 500 sjedišta, u kojoj je neophodna popravka bine koju je nagrizla vlaga.

Objekat doma, čiji je vlasnik Mjesna zajednica, vraćen im je ponovo na upravljanje prije godinu ipo. Njime je ranije „gazdovao“ JUK Herceg Fest.

4 Komentari

  1. Bravo! Neka ste! bar ovo sto mozete sami! Na kraju krajeva, bar se nepotrebne stvari mogu izbaciti i koliko-toliko ocistiti! To vazi i za druge prostore! Gdje bi nam bio kraj kad bi svako cistio bar svoje dvoriste, ulaze…

  2. B R A V O !!!
    Zar nam preostaje nešto drugo nego da se samo-organizujemo? Što se prije opametimo, biće nam prije bolje.
    Bravo Bjeljani još jednom. I nemojte se iznenaditi ako neko bude imao nešto protiv. Zloba i pakost caruju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code