Početna Društvo Urgentno dvije dvogodišnjakinje zbrinute u Dječijem domu “Mladost”

Urgentno dvije dvogodišnjakinje zbrinute u Dječijem domu “Mladost”

6

Zbog neadekvatne roditeljske brige u Dječijem domu “Mladost” u Bijeloj zbrinute su dvije dvogodišnje djevojčice. Njima je bio neophodan urgentni smještaj.

Prema Zakonu o dječijoj i socijalnoj zaštiti djeca mlađa od tri godine ne bi trebalo da se smještaju u dom, međutim, kako je za Radio Jadran rekao direktor Dječijeg doma “Mladost” Vladimir Delić, to je dozvoljeno u urgentnim situacijama, kao što je bio slučaj prije dvije godine sa dvogodišnjom djevojčicom.

– Matični centri za socijalni rad su ih uputili kod nas i intenzivno rade na pronalasku hraniteljskih porodica. Kao što Zakon definiše ovaj oblik zaštite će biti privremen, do pronalaska porodica, kazao je Delić.

Dodao je da intenzivno komuniciraju sa Centrima za socijalni rad i da očekuje da će se u narednih mjesec, dva, pronaći adekvatna hraniteljska porodica kod koje bi se smjestile dvije dvogodišnjakinje.

Tokom ljeta u Dječiji dom “Mladost” pristiglo je 20 novih štićenika, te ih je sada stotinjak.

– To je neki broj koji je u posljednje 4 godine, uglavnom, konstantan, s tim što smo imali jedan period kada smo imali 66 djece. Potreba za smještajem je evidentna u ovom obliku zaštite i mislim da će broj djece uvijek biti na tom nivou, oko stotinu. Sve više se prima djece starije dobi, zapuštene, zanemarene- rekao je Delić.

Posao u Domu je vrlo težak i odgovoran i obavljaju ga 80 vaspitača, koji u tri smjene vode brigu o štićenicima.

– Kadar se zbog opterećenja i obimnog posla, velike odgovornosti i emotivnog pražnjenja i umora počeo osipati. Prije par godina imali smo 100 zaposlenih, sada je taj broj 80. Nema potrbnog kadra i kada se raspiše konkurs niko se na njega ne javi, primjećuje Delić.

Kampanja “Svako dijete treba porodicu” i nacionalna Strategija koja predviđa razvoj hraniteljstva u što većem obimu zaživljela je u značajnoj mjeri, ali Delić smatra da bi se moralo aktivnije raditi .

– U sistemu dječije i socijalne zaštite, koliko sam upućen, se planiraju neki novi značajni ustupci porodicama koje prime djecu. Jeste zaživjelo, ali ne u mjeri koja bi zadovoljila potrebe Crne Gore, tako da ga treba očuvati i što više unaprijeđivati, zaključio je Delić.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja navode da se povećao broj djece u hraniteljstvu zahvaljujući kampanji „Svako dijete treba porodicu“, koju je pokrenula Vlada uz podršku UNICEF-a i EU. Analize su pokazale da ulaganje u usluge za nerezidencijalni smještaj djece bez roditeljskog staranja ima i društvene i finansijske koristi za državu.

6 Komentari

 1. Grijeh Boziji od jadne djece. Neko muku muci da ih dobije , pokusava na sve nacine, dok drugi rode i na kraju ih ostave na milost i nemilost , da se muce po domovima i hraniteljskim porodicama. Da nikada ne osjete toplinu doma i roditeljsku ljubav. Obiljeze ih za cijeli zivot. Tuga pregolema.

 2. da centri za socijlno rade posao kako treba u domu bi bilo najmanje jos 100 male djece, a ne puste ih godinama da skitaju, lutaju, prose , da su po ulici po cijelu noc pa se sjete sa njhovih 15- 16 godina da ih smjeste u dom pa tamo o jadu zabavljaju zaposlene i cijeli grad.

  20
  1
  • “Još sto male djece”, ali u novom domu.Sumnjam da postojeći dječji dom, ima kapacitete za kvalitetno zbrinjavanje još djece, a i kadra fali.Pročitaj tekst pažljivije.

   4
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code