Urušen sanirani dio puta Ratiševina-Mojdež, Opština preispituje projekat i odgovornost

Urušen sanirani dio puta Ratiševina-Mojdež, Opština preispituje projekat i odgovornost

23
Podijeli

Opština Herceg Novi pokreće postupak preispitivanja odgovornosti zbog urušavanja dijela lokalnog puta Ratiševina-Mojdež, koji je nedavno saniran, saopšteno je iz opštinske Službe za informisanje.

Sanacija ove dionice završena je ljetos, a već u decembru je došlo do urušavanja dijela puta, a pukotine na kolovozu su jasno vidljive.

Picerija i restoran

„Iz tog razloga Opština Herceg Novi će pokrenuti postupak preistipivanja kako samog projekta, tako i kvaliteta izvedenih radova. Angažovaćemo građevinsko-projektantsku firmu koja će utvrditi stanje i definisati odgovornost, jer je nedopustivo da se nakon tri mjeseca put uruši“, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Kako ističe, sanacija dijela puta lokalnu upravu je koštala oko 550.000 eura, što je skoro trećina prošlogodišnjeg budžeta utrošenog za kapitalne investicije. Radovi na sanaciji počeli su u februaru 2017. godine, završeni ljetos, a samo nakon nekoliko mjeseci pojavile su se pukotine.

„Imajući sve to u vidu, ključno je da Opština kao investitor preispita odgovornost učesnika u realizaciji ovog projekta. Lokalna uprava će ubuduće preispitivati svaki projekat koji se bude finansirao iz budžeta, odnosno od novca građana, da bismo jasno utvrdili odgovornost za sve propuste i kako se ovakve manjkavosti ne bi ponavljale“, rekao je predsjednik.

On je dodao i da je ugovorom koji su sklopili Opština i izvođač radova na sanaciji dijela puta Ratiševina – Mojdež, određen garantni rok u trajanju od dvije godine.

23 Komentari

 1. Slucajno sam bio prisutan citavo vrijeme dok su izvodjeni radovi na ovoj dionici puta kroz
  Ratisevinu,.
  Odgovorno tvrdim da tu nije postojao nikakav projekat.
  Sve sto je uradjeno i nacin na koji je uradjeno uradjeno je po naredbi jednog takozvanig inzinjera koga je angazovao investitor.
  Na sve primjedbe kako mjestana
  Mojdeza i
  Ratusevine tako i inzinjera i poslovodja izvodjaca on je mjestane nazivao nepismenim seljacima a inzinjere neznalicama.
  Ponasao se citavo vrijeme arogantno kako prema mjestanima tako i prema radnicima
  Telekoma
  Vodovoda , geometrima i radnicima
  Kruso niskogradnje.
  Ne zelim da branim nikoga ali imao sam prilike da vidim radove koje je izvodila pomenuta firma na drugim lokacijama u nasoj opstini gdje se nemoze naci ni jedna primjedba.
  Isto tako mogu navesti radove na kojim je glavni i odgovorni narednik bio isti nadzor pa neka gradjani presude ko je kriv.
  To je put
  Meljine
  Petijevici isti izvodjac koji je radio i dionicu
  Petijevici
  Trebinje ali drugi nadzor uporedite kvalitet .
  Kruzni tok u
  Meljinama popolava poslije svake kise i pored potoka i sa jedne i sa druge strane.
  Sanacija djela puta na dvije lokacije u
  Mojdezu prije 4 godinpotrebno je ponovo sanirati itd.itd.

  R

  10
  1
 2. Opstina Herceg Novi treba da preispita tok i nacin privatizacije novskih firmi jer ova steta je zrno u odnosu na poharu stoljeca….Pa zar nijesu gradjani novog i radnici pokradenih firmi,akcionari itd…

  12
  2
 3. Поштовани Изворе воде, не могох а да не прокоментаришем када видјех овај кометнар са позивом на одбрану пред комисијом Инжињерске коморе. Ако посједујете све ове лиценце, у шта сумњам, пошто нису дефинисане статутом инжењерских комора, већ се само додјељују за Одговорног пројектанта и Одговорног извођача радова у области грађевинарства, у оквиру чега се прописују врсте лиценци под одређеним кодним бројевима, сходно степену стеченог образовања и искуства у струци. Док ми овдје наглабамо чијом грешком је дошло до хаварије на датом објекту и дијелу трасе, услед неадекватног обезбјеђења косине и евентуалне санације уоченог клизишта, боље да сте дали конструктиван предлог решења, ако сте већ човјек од струке, него што неко Н.Н. лице позивате на одбрану својих ставова пред комисијом Инжењерске коморе, за који поступак, надам се, знате процедуру и да то није процес попут уличне расправе или неке неформалне конверзације.
  Срдачно, колега
  Марко О. Самарџић, дипл. инж. грађ.

  15
  2
 4. Poštovani Ivane. Pretpostavljam da imate licencu ovlašćenog projektanta, ovlašćenog izvođača radova, pa i ovlašćenog revizora tehničke dokumentacije. Jer, olako pripisujete epitet ” neznalice”. Ako imate sve navedene reference, pozivam Vas da svoj stav branite pred komisijom Inženjerske komore. Ja sam spreman. Ako nemate, dobro bi bilo da se javite kada ih dobijete.

  7
  9
  • Postovani “Izvore vode”, na vasem mjestu izbjegao bih komentarisanje ovakvih stvari. Veliki gradski projekat u kojem ste vi bili jedan od najodgovornijih dozivio je debakl i nanio ogromnu stetu nasem gradu!

 5. Kakve dezurne, pakosne, neznalice. Valjda izvodjac izvodi radove po projektu, a nadzorni organ odredjuje imvestitor – u ovom slucaju, opstina. Mozda bi sada poslozili redosled odgovornosti.

  18
  13
 6. Jasno je da se mora kao prvo vidjeti projekat. Odgovornost postoji. Prvo ovlašćenog projektanta i projektantske kuće, ukoliko je greška u projektu. Dalje, ovlašćenog revizora projekta i revizorske kuće – firme kojoj pripada , ukoliko postoje propusti u reviziji. Dalje, izvođača radova , ako nije radio po projektu. I , naravno, ovlašćenog nadzornog organa i njegove firme, ako se nije držao projekta. Lako je utvrditi gdje se greška javila. Vidim da ovdje neki odmah skaču i govore da se radi o nekakvoj politici. Realnost je da je put poslije dva mjeseca rekonstrukcije urnisan na tom mjestu. Ovo što je juče rađeno je besmisleno krpljenje i bacanje jednog kamiona betona. Opština mora da se pozabavi problemom jer je investitor. A , napominjem, koliko ja znam, niko od opštinskih funkcionera se nije gore pojavio. Slikaju se od Kine do Orjena, a ovdje gdje su opštinske pare potrošene, nema ih.

  30
  8
 7. Ajde pošteno kažite jesu li Vam smetale
  SKALE STO VISE NA MOJDESKI PUT KAD STE IŠLI U RATISEVINU.
  i kažite ima li ovo idje na svijet
  SKALE METAR IPO U PUT !!!!!!!!

  29
  5
 8. Posto se malo razumijem u ove stvari, i bio sam u istima gotovo 16 godina, dobro znam da je postojao nadzorni organ koji je zakljucio da je izvodjac izvrsio radove shodno projektu. Ne vidim razlog za provjeravanje bilo koga do projektanta.

  16
  11
 9. Gledam komentare i jos jednom se cudu ne mogu nacuditi… koliko pakosti i neznanja! Draga gospodo, dobro je poznato da izvodjac radova radi prema projektu, dalje implicira da je projektant odgovorno lice! Ne razumijem ove javne prozivke pojedinaca!

  16
  11
 10. Kakve veze ima izodjac! Prvo proekat pa nadzor pa tek izvodjac.! Tu je greska proekta koji planira sanaciju! Sve politizujete, a dokoni kuci sjedite!

  18
  7
 11. Polako, ne osudjujte prije nalaza veštaka. Mozda ke sve uradjeno prema projektu, a projekat ima manjkavosti…odnosno nije pravilno sagledao stanje terena. To izvodjac ne moze da zna… Zato i Opstina angažuje vjestaka, prvi i najlakse bi oni naplatili izvodjacu da nije uradio po projektu.

  22
  8
 12. Ne branim nikoga…ali ko god je ikad prosao ovim putem zna da je dio puta sa slike uvjek propadao i bio los. Na tom dijelu ima vise potoka i pozemnih voda tako da nista cudno sto je put vec napukao!!Losa izrada projekta ili stedjna materijala ne znam…

  20
  11
 13. Sto ne kazete ko je bio projektant, revident projekta, nadzorni organ i izvodjac radova pa da se drugi investitori upitaju hoce li raditi sa njima?

  39
  2
 14. Ko je izvodjac radova? I da li u Ugovoru postoji clan da u slucaju propadanja puta troskove sanacije ako se to desi u te 2 g.snosi izvodjac radova?

  36
  4

Ostavite komentar

*

code