Početna Društvo Urušena krovna konstrukcija bazena Instituta, šteta preko milion eura

Urušena krovna konstrukcija bazena Instituta, šteta preko milion eura

37

Unutrašnji dio krova na sportskom bazenu ( 25×33 m ) II faze Instituta urušio se jutros oko 5 h, ali niko od zaposlenih ili gostiju nije povrijeđen. Bazen je zatvoren do daljnjeg, a prema nezvaničnim procjenama, pričinjena šteta premašuje iznos od milion eura. Krov je i dalje natkriven, ali zbog urušavanja noseće konstrukcije, „ulubljen“.

U ovom trenutku nije poznato do kada će bazen biti van upotrebe, kada će krenuti sanacija i ko će je finansirati, budući da to Institut neće moći da plati iz sopstvenih prihoda, kazao je za Radio Jadran direktor hotelskog sektora, Željko Andrić.

Sreća u nesreći je, kako ističe, što je menadžment bazen zatvorio juče poslijepodne oko 17 h, kada su postojale naznake da će doći do nekog oštećenja:

„Vidjeli smo da dolazi do napuklina na nosećim gredama krova, bazen smo ispraznili juče poslijepodne i niko od korisnika bazena ili sportskih ekipa nije povrijeđen, što je bila jedna od boljih odluka. Urušila se jedna od nosećih greda, što nema veze sa ranijim oštećenjima krova kojeg je otkrivao vjetar u nekoliko navrata. Pukla je noseća greda i cijela konstrukcija je povukla za sobom pomoćne grede, ventilaciju, instalacije i drugo. Razmjere štete su velike, ne mogu precizno da procijenim, ali sudeći po tome koliko su nas koštale ranije sanacije, ovdje je šteta sigurno preko milion eura“, priča Andrić.

Prioritet u narednim danima je da se uklone ostaci krovne konstrukcije i prostor učini maskimalno bezbjednim da ne bi došlo do daljih oštećenja. Ono što je važno napomenuti je da privremena obustava rada ovog bazena neće uticati na usluge Instituta za korisnike/pacijente kojima je preporučeno plivanje ili vježbe u bazenu, budući da su u T dijelu ( terapisjki dio ) na 01 spratu u funkciji 4 terapijska bazena, istakao je Andrić.

„Sportski centar Instituta jedan je od sastavnih dijelova Instituta koji je dopuna glavnom sadržaju/ponudi i nije uslov za odvijanje rehabilaticonog procesa“, dodao je Andrić.

On je sa žaljenjem konstatovao da je Institut ponovo „u fokusu“ zbog problema u Sportskom centru, uz probleme u poslovanju sa kojima se Institut bori protekle dvije godine, a koji su dodatno kulminirali u godini pandemije.

37 Komentari

 1. Bilo bi najbolje da se ova havarija proglasi kasnom poslijedicom velikog zemljotresa iz 1979. godine. Ionako su i Novi i CG već puni zle krvi…

  1
  2
 2. Bilo bi najbolje da se ova havarija proglasi kasnom poslijedicom velikog zemljotresa iz 1979. godine. Ionako su i Novi i CG već puni zle krvi…

 3. A đe je naš slavni gradonačelnik da se slika u ruševini? U civilizovanom i kulturnom svijetu je obavezna dužnost gradonačelnika da obiđe mjesto nesreće u gradu!

  13
  2
   • NIKAD! Da je Jadranovo plivalište gradsko – već bi bilo devastirano! Ovako se ne pušta niko izuzev sportista i nakon tolikih godina izgleda kao nov! Zna se i ko pije i ko plaća!

    6
    6
    • Tačno. Zna se i ko pije i ko plaća.
     Jedino je problem što jedni piju a drugi plaćaju.
     To baš i nije pošteno. Pošteno je da svak plati ono što on popije.

 4. Tehnička struka i znanje se tamo nije cijenilo, neki drugi prioriteti su se vazda isticali, a sad je sreća što se viđelo da će se đavo dogodit, pa nije niko nastradao.Možda ne dočekam,ali se nadam da će đeca dočekat uređenu evropsku Crnu Goru , rad, znanje, propise i zakone i svaki red

  31
  1
 5. Šteta.Institut prolazi kroz svoje muke, ali mu je ime dugovječno. Direktori nemaju veze sa time, oni su prolazni, a njihov lični pečat je svaki ostavio kao dio svoje ličnosti, ko je radio samo za pare shvatiće da je nivac najveća nesreća za čovjeka.

  15
  3
 6. Obzirom da se neće naći odgovorni za ovu havariju, niti bi oni imali novca za nadoknadu štete, popravku ce platiti poreske platiše.

  21
  2
 7. Pogledajte na sto lici Vila Galeb I park oko nje. Godinama ste po pola godine na placeno idsustvo, da su samo po jedan mjesecno Dan radili u parku bio bi uredjen. Ima 30% radnika viska, ne radi djecje, izdaju inex, djelove parks u zoni MD, devastirali soliter, zaduzili se 18mil.arcili pare od sindikat…prave se ludi I dalje.

  33
  1
 8. Предлажем да се од остатака дрвене греде направе штаке и да се оне поклоне свим онима који су заслужни за изгадњу ове посрнуле конструкције.

  17
  1
 9. Kad je bura oduvala kompletan krov prije nekoliko godina kostala je popravka 3 puta manje.Posto je isti krov u pitanju kako je narasla cjena za rekonstrukciju za tri puta i vise? Opet se neko ugradjuje?

  15
  6
 10. Obzirom da niko nije odgovarao za ogradu uz more kroz koju su pale barem četiri osobe, neće odgovarati niko ni za drvenu gredu (!!!!!) koja je popustila. Zna li se barem ime onoga ko je naložio da se tu postavi ta drvena umjetnička instalacija?

  16
  2
  • Ima li ko odgovoran za ovo stanje ili pojeo vuk magarca? Andric daje izjavu kao da je juce dosao, Delicka izigrava ‘spasioca’ banje a direktoruje cijeli radni vijek

   19
   1
 11. Licno sam proslu direktoricu Pobegulju vise puta upozoravao i to ne samo ja vec i mnogi drugi ljudi koji poznaju problematiku bazena. Nikad je nije bilo briga mislila je da je tjeramo u trosak da joj radimo nazao. Ali briga je eno je na 3000€ u Porto.

  85
  6
  • Zasto bivsu direktorku nazivate “Pobeguljom”, svako ide tamo gdje mu je bolje. Gospodja je ljekar i posteno radi svoj posao i srecno joj bilo. Najveca joj je greska sto pojedine nije smjenila cim je dosla, nego cak vise vas je i nagradila. O tome ne govorite!

   22
   49
   • Gospođa jeste ljekar, ali je u Institut došla kao političi aparatčik, po odluci Centralnog komiteta DPS-a. Sada, kada se ukazala prilika da se dobro naplasti u Porto Novi, sjetila se da je IPAK ljekar.

    22
    3
   • Očito si ti taj nagrađeni anonimus, čim braniš pobegulju koja je dopustila da dođe do ovakvog urušavanja i svega ostalog čemu je kumovala…… A zna se sve, kao i što je znala kad će otići !

    16
    3
     • Kao što rekoh…. Ponoviću… Tačno je znala kada će otići….. Al slijepome namigivati i gluvome govoriti je uzalud… A vidim ti si jedan od tih…! A apostoli čiji su i njima sretno bilo, moji nisu sigurno,a ku ku narodu koji se prepucava ko je čiji mjesto da se bori za bolji život, očuvanje stečeno radom predaka i da gleda napredak u korist potomaka, a ne dozvoljava ovo..!!!

      8
      1
  • Konstrukcija je strulila od serafa kojim je bio pricvrscen prethodni pokrivni lim,njih je pojeo hlor.Pod samim krovom je bila ogromna koncentracija hlora i visoka temperatura koja je veoma brzo unistavala serafe na samom ulazu u drvo zato je i vjetar dizao prethodni pokrivni lim,tada je koliko toliko u samom vrhu prema sjeveru dolazilo malo svjezeg vazduha pa je sporije propadala konstrukcija ali kad su prije dvije godine hermeticki zatvorili krov samim tim su peterostruko ubrzali stradanje konstrukcije.Trebalo je na vrhu sjeverne strane vertikalnog zida izbiti ventilacije i nikad nebi dolazilo do dizanja prethodnog pokrivaca,a ovi sto su radili krov prije dvije godine morali su postaviti odparivace ili oduske.Nekada sam licno upozoravao na to ali niko nije imao sluha za to izgleda kao da ih to uopste ne interesuje a bitnije su im bile neke druge stvari,nikad se ozbiljno nije pristupalo uzroku problema.

   28
   • Da li je bilo kakva inspekcija u prethodnom razdoblju istraživala u kakvom je stanju krov bazena, postoji li neki izvještaj o tome? Ali, ako u Majami Biču može da se sruši neboder i usmrti stotinjak ljudi, onda može da se sruši i krov bazena u Igalu i ne ubije nikoga! Odnosno: bolji smo od Amerike, zar ne?!

    9
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code