URUŠIO SE STARI, NAPUŠTENI HOTEL „RUDNIK“ U SRCU HERCEG NOVOG

URUŠIO SE STARI, NAPUŠTENI HOTEL „RUDNIK“ U SRCU HERCEG NOVOG

361
0
Podijeli

Jutros oko 8.20 urušila se zgrada starog hotela ”Rudnik” u centru Herceg Novog.

Palo je pola krova i urušila se čitava jugozapadna strana. Ogromna količina građevinskog materijala je okolo zgrade. Probijena je i jedna cijev, izgleda vodovodna, i sad ”pišti” voda. Stanovnici iz obližnjih zgrada kažu da su u prvom trenutku pomislili da je riječ o zemljotresu.
Na lice mjesta odmah je stigao, iako to nije njegova nadležnost, direktor Stambeno komunalnog preduzeća Boris Seferović, koji nam kaže da je sva sreća pa niko nije povrijeđen. Kako postoji opasnost od daljnjeg urušavanja obavještene su sve nadležne službe koje će obezbjediti prostor – kaže Seferović.
Sada se konačno mora srušiti planski zgrada, koja je dugogodišnje ruglo i opasnost za prolaznike.
Iz JKS obećavaju svu pomoć koja je neophodna kako bi se posljedice raspadanja ”Rudnika” sanirale u što kraćem roku. Obavjestili su i v.d. predsjednika opštine Milana Vajagića, načelnika Komunlane policije Zorana Bijelića, kao i Službu zaštite i spašavanja, te pripadnike Centra bezbjednosti.
Desilo se ono na što su nadležni godinama uzaludno upozoravani, jer je bivši „Rudnik”, opterećen imovinskih odnosima, prestvaljao je „tempiranu bombu” za grad. Prijetio obrušavanjem na prolaznike i vozila, bio izvor zaraze i sastajalište beskućnika.
A u „zlatno” doba, prije više decenija, hotel „Rudnik” je okupljao intelektualace, umjetnike, pisce, kao što su Ivo Andrić, Branko Ćopić, Zuko Džumhur, Mihajlo Lalić. Izgrađen je dvadesetih godina prošlog vijeka, a konačno stradao u zemljotresu 1979. godine, poslije čega nije obnavljan.
Hotel je poslije Drugog svjetskog rata konfiskovan. Dat je kasnije na upravljanje HTP Boki, sada „Vektra Boki”. Komisija za povraćaj imovine starim vlasnicima vratila je hotel. Oni ništa nijesu preduzeli da oronulu zgradu sruše i izgrade novi objekat, iako je još 1998. donijeto rješenje o rušenju.
Troškove rušenja trebalo je da plati Opština, pa da onda sudskim putem potražuje nadoknadu od njenih vlasnika. Međutim, para za to nije bilo, pa je prije 5 godina „Rudnik” samo dobio lažnu šminku. Presvučen je platnom sa oslikanom zgradom.
Urušavanje „Rudnika” možda ima i simbolike sa propadanjem cijelog Herceg Novog i aktuelnim stanjem u gradu, urušavanjem vlasti.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code