Početna Društvo USKLAĐENA ZAŠTITA I RAZVOJ KOTORA

USKLAĐENA ZAŠTITA I RAZVOJ KOTORA

0

Maja_CatovicZaštita statusa grada Kotora na listi svjetske prirodne i kulturne baštine biće usklađena sa razvojnim planovima grada, odnosno interesima i potrebama njegovih građana – predviđeno je odlukom koju je Komitet Svjetske baštine UNESCO-a usvojio juče, na 36. zasijedanju koje se održava u Sankt Petersburgu.

 

Na taj način, članovi Komiteta UNESCO-a usvojili su, u formi kompromisa, za Kotor pozitivan tekst odluke, uvažavajući posvećenost Opštine Kotor i Vlade Crne Gore održivom integrisanom razvoju zaštićenog područja. Predsjednica Opštine Marija Maja Ćatović najavila je u narednom periodu blisku saradnju sa Komitetom svjetske baštine i savjetodavnim tijelima UNESCO-a.

„Uputila sam poziv predstavnicima zemalja članica Komiteta UNESCO-a da posjete Kotor, što su oni sa zadovoljstvom prihvatili. Dogovoreno je da se posjeta realizuje uskoro, posredstvom Ambasade Crne Gore u Parizu“ – najavila je predsjendica Ćatović.

Prema njenim riječima, ta posjeta omogućiće članovima Komiteta svjetske baštine da lično sagledaju posvećenost Vlade Crne Gore i grada Kotora vrijednostima i standardima na kojima se temelji zaštita prirodnih i kulturnih dobara na Listi svjetske baštine UNESCO-a, uz puno poštovanje koncepta održivog i integrisanog razvoja zaštićenog područja i cjelokupne crnogorske obale.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code