Početna Ke Nova Uskoro 4. Fešta „Primavera“

Uskoro 4. Fešta „Primavera“

0

Kišno je proljeće, zelenilo buja, a biće dovoljno bilja u hercegnovskom zaleđu i za 4. Feštu „Primavera“, u organizaciji NVU Ruke narenog vikenda.

Tema manifestacije 11. i 12. maja ostaje proljeće, kao kreativna inspiracija, u rukotvorenju i gastronomiji, ali i kao pokretačka snaga ka zdravijem životu i održivom odnosu prema prirodi, najavljuju organizatori.

Za 11. maj (subota) dogovorena je šetnja zaleđem Herceg Novog uz branje samoniklih biljki i demonstraciju pripremanja tradicionalnih proljetnih delicija.

– Destinacija je ove godine Park prirode Orjen, okolina Vrbanja, a vođstvo je ponovo povjereno Željku Starčeviću iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena sa kojim svake godine naučimo mnogo o bogatsvu prirode Orjena – istuču iz NVU Ruke.

Podsjećaju da Primavera promoviše upotrebu lokalnog samoniklog jestivog, začinskog i ljekovitog bilja ovog podneblja.

Donatorska trpeza, izložba rukotvorina, kreativne radionice – sastavni su dio svih fešti, a programu redovne proljećne rekreacije na otvorenom ove godine će se pridružiti Fit Woman Montenegro, organizacija koja promoviše zdrav i aktivan život u zajednici. Njihovi instruktori – volonteri za zumbu i za fitness održaće treninge u parku hotela Boka. U istom prostoru biće održano još nekoliko aktivnosti: radionice reciklaže, akcija u okviru projekta “Reduce – Reuse – Recycle” (Smanji – upotrebi – recikliraj) u saradnji sa grupom građana “OČISTI.ME” i druge zabavne aktivnosti.

Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina biće upriličena na donjoj terasi Gradske kafane u nedjelju 12. maja od 10 do 14 sati.

Organizatori očekuju oko 30 izlagača, od kojih će se neki u Herceg Novom predstaviti prvi put.

Biće pozvani donatori: restorani, keterinzi, profesionalci i kuvari amateri da prilože svoje delicije od proljećnog bilja na humanitarnu trpezu. Degustacija jela je uvijek atraktivna, a odvijaće se na prizemnom nivou Gradske kafane, koja je partner i u ovoj manifestaciji.

Posjetioci će svojim donacijama doprinijeti akciji Fondacije Iva Bijelić u liječenju još jednog mladog sugrađanina Luke Miliše iz Bijele, koji ima devet godina.

U sklopu pripreme Primavere planiran je set kreativnih radionica, na kojima će biti dekorisane platnene torbe – borse ili cegeri, kao bolja alternativa plastičnim kesama (flash-back akcije ‘Reci ne plastici’ koju je NVU Ruke sprovodilo u okviru “Dana kreativnosti” prije skoro deset godina). Svaki polaznik radionice će svoju torbu moći da ponese u ovoj sezoni ‘proljeće – ljeto 2019’.

Raspored: 7. i 8. maja od 18- 20h (štampa na tekstilu) i 9. i 10. maja od 18:30h (aplikacije i vez). Radionice se održavaju u prostoru Art kvart u Institutu Igalo – II faza – južni ulaz. Za više informacija Fb, mail info@ruke.me, a zainteresovani mogu dobiti i kontakt telefone organizatora za svaku pojedinačnu aktivnost.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code