Početna Oko nas Kotor Uskoro adaptacija za konzervatorsku radionicu kotorske OJU „Muzeji”

Uskoro adaptacija za konzervatorsku radionicu kotorske OJU „Muzeji”

0

Radovi u prostorijama, koje na broju 313 u Starom gradu u Kotoru koristi muzejska ustanova, radi stvaranja uslova za rad konzervatorsko – restauratorske radionice, počeće uskoro, najavljuju iz te ustanove. Okončana je izrada projektnog zadatka na osnovu konzervatorskih uslova, nakon čega se pristupilo prikupljanju ponuda projektantskih firmi za izradu konzervatorskog projekta adaptacije prostora.

Foto: Pixabay

Otvaranjem konzervatorsko – restauratorske radionice OJU „Muzeji” će upotpuniti djelatnost otvaranjem mogućnosti za konzervaciju najprije papira, a potom kamena, drveta i tekstila.  „Muzeji” Kotor sadrže obimnu papirnu građu i to arhivski fond Opštine Perast, porodični arhiv Visković, fond Osnovne škole Perast i bibloteke porodica Visković, Balović, Krklec i Milošević.

Imajući u vidu da u Kotoru postoje značajni crkveni arhivi, biblioteke i razne privatne zbirke sa papirnom građom, knjigama, dokumentima, umjetninama na papiru, akvarelima, litografijama i slično, od javnog interesa je planirano otvaranje prve konzervatorsko – restauratorske radionice za papir u Boki Kotorskoj. Radionica će biti zadužena za zaštitu papirne građe, preventivnu konzervaciju i konzervatorsko-restauratorske zahvate.

Voditeljka radionice biće licencirana konzervatorka-restauratorka mr Maja Uskoković koja je završila magistarske studije restauracije na Sveučilištu u Dubrovniku. Radila je na više projekata koje je odobrilo Ministarstvo kulture, kao i na predmetima iz fundusa Muzeja grada Perasta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code