Početna Kultura Uskoro autorsko veče Milana Miša Brajevića u Herceg Novom, ali i njegova...

Uskoro autorsko veče Milana Miša Brajevića u Herceg Novom, ali i njegova 14. knjiga

6

U susret 28. Oktobru, Danu oslobođenja Herceg Novog, PVK Jadran i Radio Jadran organizovaće 10.oktobra, u trofejnoj Sali kluba na Škveru, autorsko veče Milana Miša Brajevića, počasnog člana Jadrana.

Ovaj čili i vedri ekonomista u penziji iz Herceg Novog, više od 40 godina radio je u državnim organima, a posljednjih 20 godina radnog vijeka proveo je na dužnostima šefa kabineta predsjednika Vlade i generalnog sekretara predsjednika Crne Gore. Nosilac je priznanja „Zaslužni sportski radnik Crne Gore“, a 2015. i dobitnik Oktobarske nagrade Herceg Novog.

Bavi se uspješno izdavaštvom, dragocjenim prikupljanjem i objavom značajne građe iz naše nematerijalne kulturne baštine. Strpljivim i predanim istraživačkim radom, uz korišćenje obimne literature iz ove oblasti, postao je autor 13 knjiga: „Crnom Gorom sa uzlom na kraju rupca“ sa preko 8000 manje upotrebljavanih ili zaboravljenih riječi (2007), „Promenada kroz narodnu leksiku Crne Gore“ sa preko 14500 manje upotrebljavanih ili zaboravljenih riječi (2014), „U Novome i okolo njega – kadena od riječi“ sa preko 9000 riječi i preko 1200 toponima iz opštine Herceg Novi (2014), „Bisernica od mudrih perli“ sa 3456 poslovica, mudrosti, izreka, misli, pouka (2008), „U Novome i oklo njega – vijađ kroz škerce i mudrolije“ sa preko 450 anegdota i preko 6000 izreka, poslovica, zagonetki, brzalica i brojalica iz hercegnovskog kraja (2015), „Promenada kroz svijet protokola“ o protokolarnim aktivnostima (2009) i „Promenada kroz kužine po Crnoj Gori“ o ishrani u Crnoj Gori sa preko 2500 recepata za razna jela (2012), “Iz panjega bjelopavlićkih” (2018), “Tiha voda” , zbirka poslovica, mudrosti, izreka, misli, pouka (2019) i druge.

-Imam 13 knjiga, a 14-ta se “kuva”. Nećete vjerovati, biće to riječi iz pljevaljskog kraja. Sa jednim brojem intelektualaca iz Pljevalja dogovorio sam “mobu” i tu smo zabilježili dosta toga. Blizu smo kraja i nadam se da ćemo za mjesec sve zgotovit. Biće oko 12 hiljada riječi iz pljevaljskog kraja. Doduše ima ih dosta koje se se ponavljaju iz mojih ranijih knjiga, iz drugih krajeva Crne Gore, starih i zaboravljenih. Ne prestajem, radim- kazao nam je Brajević prije dolaska u svoj Herceg Novi na autorsko veče.

On pripada onoj vrsti ljudi koji pored svog vokacijskog određenja nalazi vremena, snage i volje da se predaju istraživačkom poslu zarad očuvanja identiteta i potvrđivanja civlizacijskih vrijednosti grada i kraja kome pripada, kazao je ranije dramski pisac i scenarista Stevan Koprivica, koji će biti i jedan od učesnika ovog događaja.

– Mišo Brajević je nizom svojih knjiga, proučavajući i bilježeći lingivističke i običajne specifičnosti Herceg Novog, a i širih koordinata Crne Gore, napravio kulturološki biljeg u vremenu koje je sklono zaboravljanju. Brajević svojim knjigama koje većinski duhovito naziva „promenadama” nalazi relevantne načine da se odupre zaboravima, da niže kadene riječi, toponima, mudroti, bisere ovdašnje narodne pameti i da time obezbijedi onu zaostavštinu za budućnost koja je ovom gradu preko potrebna. Iako je zbog zahtijeva posla dugo izbivao iz Herceg Novog Milan Mišo Brajević je svojim literararnim i istraživačkim aktivitetom polazišta i ishodišta uvijek nalazio u svom gradu. Pored toga Mišo Brajević je dao nemjerljiv doprinos da hercegnovski vaterpolo klub „ Jadran” bude ono što je danas, jedan od najznačajnijih vaterpolo klubova regiona, pa i Evrope – kazao je Koprivica u ime tadašnjeg žirija za dodjelu Oktobarske nagrade.

Pored Koprivice i autora na večeri Milana Miša Brajevića 10.oktobra, u 18 h, govoriće i ambasadorka Dragica Ponorac, te restaurator i konzervator Goran Skrobanović.

6 Komentari

 1. Čitam: „U Novome i okolo njega – kadena od riječi“ sa preko 9000 riječi i preko 1200 toponima iz opštine Herceg Novi (2014)…
  Ja već godinama razmišljam o tome kako su nestali (ili nastali) mnogi novski toponimi koji se u novije vrijeme zameo trag – izvačeni su iz upotrebe i zamjenjeni novim.
  Topla Krš je postala Crveni krst
  Naziv Bajer je sada u sklopu Topla II
  Imam utisak da se naziv Novi put više ne upotrebljava
  Naziv Predivan je preko Supa postao Mup…
  Bijela vila skoro da je bila predana zaboravu; sajtovi novskih radio stanica su je reanimirali!
  Mulo kao da je kapituliralo pred nazivom Škver. Škver nikako ne može biti tačan naziv za pristanište! Škver potiče od venecijanskog naziva squero i kod nas u Herceg Novom se za to upotreblava riječ NAVOZ. Dakle, novski Škver bi u pravom smislu riječi bila dva navoza:
  – jedan tik uz uz jedriličarski klub
  – drugi ispod “Stanice”, odnosno pri kraju reda kabina vlasnika barki.
  Ono što su Novljani pola vijeka nazivali mulo potiče od austrijskog naziva Mole – omanje pristanište. Novljani (i Dalmatinci) su Mole prekrstili u mulo radi jednostavnijeg konjugiranja riječi.
  Obzirom da je administracija Herceg Novog na putu da novskom pristaništu ozvaniči naziv “Škver”, to očekujem da to neko mjerodavan i lingvistički obrazloži. Tvrdim da mu to neće uspjeti!
  To što se taj pogrešan naziv od sredine šezdesetih godina počeo koristiti od strane furešta za mene nije argument!
  Ja lično smatram da se pristaništu ne može dati naziv koji proističe od navoza! Naziv Škver su forsirali pridošlice u Herceg Novi, na najboljem putu su da u tom uspiju. A što je groteskno – isti ti su ogorčeni protivnici da se Crna Gora može nazivati Montenegro… Venecijanski škver – to može!
  Budi ti sad pametan…
  Koga ova zavrzlama interesuje, predlažem da u Gooogle ukuca SQUERO, dobiće listom fotografije navoza u Veneciji sa kojih se vade ili vraćaju u more venecijanske gondole. Dakle – NAVOZ!
  A novsko pristanište nikada nije bilo navoz!

  22
  18
 2. E bas mi je milo sto je covjek dobio Oktobarsku nagradu prije par godina i sto ga je za nju predlozio Koprivica.Covjek je tu nagradu i zasluzio.

  21
  17
 3. Dosta je bilo buljenja u smartfon!
  Vrijeme je da se i ja latim pera i počnem da pišem.
  Jedno deset-petnest knjiga, pa će i meni napraviti spomenik odmah do Njunja!

  24
  21

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code