Početna Kultura Uskoro će biti poznato hoće li, bar simbolično, biti održan 34. HFF-Montenegro...

Uskoro će biti poznato hoće li, bar simbolično, biti održan 34. HFF-Montenegro film festival

3

Iako je sredinom juna još i postojao „okvirni“ plan da se 34. izdanje Hercegnovskog filmskog festivala – Montenegro film festivala ove godine održi od 1. do 5. avgusta, bez selekcije dokumentarnih filmova i festivalskih pobjednika, pogoršana epidemiološka situacija to, ipak, nije dozvolila. Sada je već sasvim izvjesno da ga do kraja godine, onako kako smo to navikli proteklih decenija, neće ni biti. Producent festivala, JUK Herceg Fest u ovom trenutku nema preciznu informaciju odnosno termin kada bi festival u manjem obimu mogao biti održan i na koji način, koliko će sredstava biti neophodno.

Herceg Novi

Organizacija festivala nije moguća bez Savjeta festivala, koji donosi konačne odluke, a sastanak se očekuje uskoro, kazali su Radiju Jadran u marketingu JUK Herceg Festa:

 „Zbog obaveze da postupamo u skladu sa pravilima Savjeta za borbu protiv korona virusa, još nijesmo u prilici da konkretizujemo plan i program Filmskog festivala. Kad je riječ o budžetu festivala, još nije poznato sa kojim iznosom će ovogodišnji biti realizovan, s obzirom da postoji nekoliko varijanti programa Filmskog festivala, a najpogodniji će biti odabran u zavisnosti od odluka i pravila koje budu u datom trenutku“, objašnjavaju u JUK Herceg Festu.

 Dodatno, organizaciju festivala „usporava“ i odlazak jednog od najvažnijih ljudi u organizaciji, poslovnog direktora, producenta i selektora festivala, Zorana Živkovića. Direkcija festivala ne zaboravlja kolosalan doprinos koji je ovaj čovjek utkao u festival, te će stoga, u sjećanje na sve što je radio, dio festivala biti posvećen i njemu:

 „Planiramo da dio festivala posvetimo našem dragom Zoranu Živkoviću koji je bio godinama nosilac i svojevrsni simbol Filmskog festivala, a uskoro će biti osmišljeno rješenje za taj segment“, navode u JUK Herceg Festu.

Sa druge strane, JUK Herceg fest zbog aktuelne situacije, ovog ljeta nije imao mnogo posla. Od 14. marta svi programi u Dvorani Park bili su otkazani, među njima i Dani muzike. HAPS je bio organizovan u radio formatu.

Filmske projekcije za djecu i odrasle uz poštovanje epidemioloških mjera u dvorani, počele su od 9.juna. Koncert Buđenje ljeta održan je u noći između 20. I 21. juna, na Forte Mare, kao i gala koncert KSC Diano na Kanli kuli, 27. Juna, te nekoliko književnih večeri. Filmske projekcije bile su ponovo obustavljene 15.jula zbog porasta broja inficiranih korona virusom, dok su kule za posjetioce bile otvorene tek 31. Jula. Nakon toga u amfiteatru Dvorane Park odigrana je dječija predstava i koncert povodom festivala džeza, Jazz bay Herceg Novi Montenegro.

Uspješno je organizovana Izložba umjetničkih instalacija u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu – Priče ispod lampe. Nakon toga, u dvorani su priređeni neki od programa povodom obilježavanja Dana grada, Trg od knjige u skraćenom formatu, te nekoliko književnih večeri i predstava. Posljednji porgram bio je 12. novembra, promocija knjige Novljaninam Josipa Tripovića „Mala Dolores“.

Plan aktivnosti JUK Herceg fest za narednu godinu, kako navode, postoji, te su uz redovne godišnje programe planirali su ineke nove, ali koliko će uspjeti da ih realizuju, kako navode, zavisi od propisa i mjera koje u narednom periodu bude postavljao novoformirani Savjet za borbu protiv korona virusa.

3 Komentari

  1. Održaće se vjerovatno isto kao i zaseban Festival dokumentarnog filma najavljen pretprošle godine tj. neće. Najlakše je ukidati kvalitetne selekcije i sebi olakšati posao jer ko će raditi i svoju platu zaraditi.

    15
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code