Uskoro četiri udruženja turističkih poslenika u Herceg Novom

Uskoro četiri udruženja turističkih poslenika u Herceg Novom

6
Podijeli

Na predlog TO Herceg Novi inicirano je osnivanje četiri udruženja iz domena turističke privrede, pa će u Herceg Novom uskoro djelovati Udruženja restoratera, turističkih agencija, hotelijera i izdavalaca privatnog smještaja.

Skupština opštine promijenila je Zakon o osnivanju Turističke organizacije, koji sada podrazumijeva aktivno uključivanje privrede u organima upravljanja TO. Tako će u Skupštini TO biti zastupljeni predstavnici restoratera, turističkih agencija, hotelijera i izdavalaca privatnog smještaja, čulo se sinoć na sastanku kojeg je organizovala lokalna TO.

Picerija i restoran

Sastanku su se odazvali predstavnici hotelijera i izdavalaca privatnog smještaja koji će podstaći osnivanje svojih udruženja.

Prema riječima direktora TO Herceg Novi, Pavla Obradovića na sastancima sa resotraterima i predstavnicima turističkih agencija, koji su održani 29. i 30. oktobra, odziv je bio dobar i pokrenute su inicijative za osnivanjem udruženja.

– Sa zadovoljstvom su prihvatili da se osnuju udruženja, jer svi ćemo bolje funkcionisanti, sagledavati probleme i efikasnije ih rješavati. Bila je priča da će angažovati sekretare udruženja, a sve kako bi afirmisali turističku sezonu i kako bi je privrednici spremo dočekali – objašnjava on.

Lokalna TO počela je saradnju sa Fakultetom za menadžment, odnosno sektorom za turizam. Prodekan za nastavu, dr Ivo Županović, objasnio je da je u fokusu saradnje strategija unapređenja turističke ponude, odnosno pružanje logistike cijeloj turističkoj privredi.

– Mislim da je ovo prvi korak i napor u smislu vođenja destinacije, jer se insistira na ukrupnjavanju različitih vidova smještaja i distributivnih kanala s jedne strane i uključenju akademiskih institucija u čitavj taj proces. Bitno je da ćemo moći naše snage i resurse da stavimo u kontekst dalje saradnje i razvojih projekata i modela – objašnjava dr Županović.

Inicijativa za osnivanje udruženja hotelijera i izdavalaca privatnog smještaja naišla je na pozitivne reakcije, mada je sam odziv  sastanku bio mali. Prema riječima Zdravka Bajčete iz hotela Lihgthouse inicijativa bi trebalo da doprinese boljoj komunikaciji između lokalne uprave, hotelijera i TO.

– Najlakše je biti skepitičan i otpisivati unaprijed svaku inicijativu. Mislim da je mnogo bolje doći, početi, pa odustati ako se stvarno vidi da  to ne vodi ničemu i da je gubljenje vremena – smatra on.

Menadžerka prodaje u hotelu ACD, Mira Femić,  pohvalila je inicijativu za osnivanje udruženja, kao i asistenciju TO i lokalne uprave u tome.

– Svaki početak je težak i treba vremena. Mislim da uz malo veće zalaganje i aktivaciju, jer  večeras je prisutan mali broj  hotelijera i predstavnika privatnog smještaja, mogu se postići odlični rezultati – vjeruje ona.

Po Statutu svako udruženje za početak imaće po jednog privremenog predsjednika, dok se ne izabere stalni, kao i 3 člana osnivača. Na sastanku su prezentovani i rezultati ankete koju je tokom ljetnje sezone sprovela TO Herceg Novi.

6 Komentari

  1. Ovdje je kljucna rijec ukrupnjavanje. Oce veliki da progutaju male. E pa za to ste se zeznuli priuceni. I pazi ovog, pored drzavnog fakulteta za turizam u Kotoru, oni saradjuju sa ovima iz Meljina.

    6
    9

Ostavite komentar

*

code