Početna Društvo Uskoro glavni radovi na Mamuli: Izuzetan primjer turističke valorizacije kulturne baštine

Uskoro glavni radovi na Mamuli: Izuzetan primjer turističke valorizacije kulturne baštine

20

Transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, te uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda osnovne su karakteristike projekta koji realizuje kompanija OHM Mamula. To je u potpunosti u saglasju sa politikom Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i drugih institucija u Crnoj Gori – ocijenjeno je tokom posjete delegacija Ministarstva i Sekretarijata za razvojne projekte kompaniji OHM Mamula Crna Gora.

Kako je saopšteno iz kompanije, delegacija koju su predvodili državni sekretar MRT Damir Davidović i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, razgovarala je sa menadžmentom i konsultantima kompanije OHM Mamula o rekonstrukciji tvrđave Mamula i glavnim radovima koji bi uskoro trebalo da počnu.

„Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma podržavaju u potpunosti projekte koji doprinose turističkom i ekonomskom razvoju Crne Gore, a posebno projektima koji se izvode uz puno poštovanje arhitektonske autentičnosti i doprinose valorizaciji kulturnog turizma“, ocijenio je državni sekretar Davidović.

OHM Mamula je, kako u fazi pripreme za početak prvih radova, tako i tokom izvođenja pripremnih radova, sprovela obimna istraživanja postojeće dokumentacije i stanja na terenu, a posebno je važna održiva potrošnja struje i vode, kao i bezbjedan sistem upravljanja otpadom koji će biti uspostavljeni na lokaciji.

Na lokalitetu su očišćena i testirana dva postojeća bunara, kao i mrežni sistem prikupljanja kišnice i višestruke upotrebe vode kroz recikliranje, koji će biti revitalizovan i osposobljen za ponovnu upotrebu na isti način kao i prije više od 160 godina, kada je tvrđava i napravljena.

Kulturna dobra su resurs na kojem se gradi ekonomski i turistički razvoj a transformacija Mamule doprinosi snaženju turističke ponude Crne Gore.

Izvršni direktor OHM Mamula, Predrag Nenezić, rekao je da će rekonstrukcija i transformacija Mamule predstavljati izazovan projekat i u Crnoj Gori prvi primjer adekvatne valorizacije istorijskog spomenika i objekta pod zaštitom države.

„Riječ je o transformaciji u hotelsko-turistički rizort sa svim sadržajima koje zahtijeva takav objekat, a koji će istovremeno sačuvati autentičnost i posjedovati sadržaje kakva je istorijska galerija i ostati javan, otvoren za javnost.“, rekao je Nenezić.

Na ostrvu Lastavica u toku je posljednja faza zemljanih radova na centralnom platou, a podrazumijeva raščišćavanje zemlje i uklanjanje stijenskog materijala do projektovane kote iskopa, radi uvođenja ukopanih servisnih sadržaja. Nakon formiranja servisnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje MCM Design iz Portugala, Orascom Švajcarska, Studio Projektor iz Tivta, Enformu iz Kotora i druge.

20 Komentari

 1. Kave veze ima mucenje na Mamuli nasih djedova i baba zabaravljamo najbitnije mamula reket Dukanovic 70 % . Meni je on ok. al CG. narod pogotovu u HN ne kontam. Otpor …. !!!

  1
  1
 2. Ovako je nekada crnogorski Knjaz i potom Kralj Nikola, koji se divio ljepotama Boke Kotorske pisao: ” Ah divna je srpska Boka, može Bosfor da zasrami”. “Bez Boke bi srpstvo bilo, ko nevjesta bez đerdana”. Stari Bokelji, kada je Boka bila pod vlašću Austrougarske, u svojim domovima su držali sliku Kralja Nikole, jer su znali kom narodu je pripadao. A onda su došli komunisti i sve posvađali.

  6
  9
  • Kad su dosli komunisti onda smo svi bili gospoda (samo smo se zvali drugovi) i zivot je bio vise nego dostojan. A kad su dosli vjernici, srbi, hrvati i crnogorci onda je sve poslo u nepovrat, cak i misljenje sto se vidi iz tvog izlaganja koje je nakaradno bez ikakvog utemeljenja i produkt je sadasnjeg vremena. Da nije ovaku gluoost nikada izgovorio nebi jedan oristojan covjek.

   10
   5
 3. Eee sad ce mo sve za baba i djedova zivjet …
  i prisjecat se… !imali ste tradiciju isli ste svake godine ,cistili mamulu i polagali vjence ,a sad jedete g..na, kako je narusena i gdje ce mali slatki galebovi ,cu cu cu ,bas su slatki …
  Okupator je napravio ,okupator je i radi, radi je za nas ,nece je niko odnjet iz Crne Gore!
  i pod obavezno koncert Cecin na otvaranje ,nemoj te tu zajebat da zovete Vlada Bugarina

  4
  6
 4. Kako se na ovim slikama vidi neka ozbiljnost ovih ljudi, kakva kulturaaa. Kako oni ozbiljno razmatraju vidiš ti. To je stvarno već Evropski nivo čini mi se. Do prije koju godinu smo možda bili na Azijskom nivou medjutim sada je već to Evropski nivo rekao bih. Znači prekrste se malo rukice i blago zamišljen pogled ide to, prolazi. Svaka čast, za platicu malo odglumiti neku ulogu pa doma na ručak. Čekamo sledeću komandu od gospodara…

  10
  3
 5. Kada ste gospodo iz vlade vec prodali mamulu, niko nije ni mogao uloziti VETO na vasu odluku o unistavanju istorijskog i kulturnog nasledja boke, zelim bar sa znam konkretnu korist za gradjane Novog jer prazna i providna prica o turistickoj reklami CG ne pije vodu!
  Da li neznalice jedne uopste znate sta se najvise cijeni u svjetskom turizmu, kao glavni parametar za razvoj turizma???
  Reci cu vam jer sam proputovao dosta i radio kao turist.vodic, imao preko 10,000 gostiju iz svih djelova svijeta… to je POSTAVLJANJE DESTINACIJE KAO TIP TURISTICKE PONUDE ( npr, mi inamo izuzetno bogato istorijsko nasledje ) , a to zele turisti da vide i nauce vise o tome. Jos malo i necemo vise to imati.
  Nikad necemo buti prepoznati kao ekskluzivna evropska destinacija jer nas niko ozbiljan tako ne svrstava ( nemamo hotele,VIP klijentelu, a marine nam sluze kao jeftinija opcija za bogatase a inace dodju 1 u 5 godina na 5 dana ).

  18
  2
  • Od koga ste nasljedili istorijsko nasljedje strucnjace ?
   Ja bi predlozio jos jednog Tvrtka Orascica da urade ,ubace da mu glava viri iz Mamule ,spektakl … ,dignute ruke sa tri prsta u vis, aooo spektakl ,camci,cunjevi i ladje bree ,bio si vidio si kip Slobode: Draganu svih Jenkija ,mala maca ! Obavezno da gleda put prevlake

   3
   4
  • Veliko kulturno i istorisko nasledje ima mamula.
   Austrijska vojna utvrda i fasisticki zatvor. U zadnje vrijeme toalet zastitnika kulturnog nasledja.
   A ovi sto sve znaju i kritikuju i stite prodali bi i vjeru za veceru…

 6. Bagerima ponovo ubijate nesretne zatočenike zloglasnog logora, krvlju natopljenu zemlju i kamen niste smjeli dovatat , ili makar ne još, još su svježa sjećanja… I moj je otac tamo bio, znam dosta !

  29
  6
 7. Prije dva dana u nedelju na stotine pa I haljade turista se vozi tik uz Mamulu, veliki oblak dima se razvaljeno pola brda, nema ga, bager rovari i dalje rastura. Milina za vidjet. A o nasim babama, djedovima koji su tu muceni da I ne govorim. Uzas, sramota za grad, ako nije za drzavu.

  54
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code