Početna Kultura Uskoro grafike Zorana Bulatovića u Galeriji Sue Ryder

Uskoro grafike Zorana Bulatovića u Galeriji Sue Ryder

0

Izložba grafika Zorana Bulatovića pod nazivom “Ponovni susreti” biće otvorena u četvrtak, 16. maja u galeriji Sue Ryder. Nakon prve, održane prije tri godine u galeriji “Josip Bepo Benković”, gdje su bile predstavljene grafike, crteži, slike i instalacije, ovo je druga posthumna izložba ovog hercegnovskog i crnogorskog umjetnika.

Sa izložbe 2016. godine

Fokus nove izložbe su grafike koje je Zoran stvarao u različitim periodima života. Odabrani radovi biće grupisani kroz portrete, period raspeća i fazu apstrakcije.

Zoran Bulatović je iza sebe ostavio pregršt umjetnina različitog tipa, od ulja na platnu, preko crteža, skulptura i grafika, kao i mnogo figura i figurina. Bio je prepoznatljiv i uvijek rado viđen Novljanin. Velikani, kao i “obični” ljudi grada pod Orjenom sa sjetom i divnim sjećanjem pričaju o pokojnom Zoranu.

Izložbu je pripremila Zoranova ćerka Ana Bulatović, umjetnca i višegodišnja organizatorka Artist in Residence umjetničkog projekta, kojeg svake godine realizuje na tvrđavi Španjola.

– Osjećam moralnu obavezu, kao njegova ćerka, da napravim ovu izložbu grafika iz različitih perioda njegovog stvaranja. Želim da podsjetim grad na tatino djelo, njegov skori odlazak, ali i da obradujem Novljane i posjetioce kvalitetnom izložbom, u periodu godine kada sve počinje da se budi. Realizacijom ove izložbe, svi koji su u tome učestvovali podržali su ljude koji su stvarali za svoj Herceg Novi. Zato veliko hvala prijateljima izložbe: Opštini Herceg Novi Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, Turističkoj organizaciji Herceg Novog, JKP Vodovod i kanalizacija, preduzećima Odd Socks, Al Posto Giusto, Krušo niskogradnja, P.R.A. Public Relations Agencija, kao i Milanu Vukićeviću i Predragu Vujoviću – istakla je Ana Bulatović.

Zoran Bulatović

Rođen je 1952. godine. Završio Akademiju umetnosti u Prištini, odsjek grafike, 1983. godine u klasi profesora Zorana Jovanovića. Od iste godine član je ULUCG-a, a status samostalnog umjetnika dobio je 1987. godine. Više puta je selektovan i izlagao je na Hercegnovskom zimskom salonu, gotovo redovno od 2011. na Hercegnovskoj likovnoj sceni, a neizostavno se pridruživao svim humanitarnim akcijama darujući za takve prilike grafiku sliku, instalaciju. Likovni kritičari su ga smatrali da je jedan od najboljih grafičara i crtača u nekadašnjoj Jugoslaviji. Dobitnik je nagrade Hercegnovskog zimskog likovnog salona.

Samostalne izložbe: Herceg Novi, Podgorica, Cetinje, Bar, Sveti Stefan, Beograd, Zemun, Ljubljana, Zagreb, Den Bosch (Holandija).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code