Početna Ekonomija Uskoro: Koncesije za luke od lokalnog značaja, Škver, Zelenika, Lazaret

Uskoro: Koncesije za luke od lokalnog značaja, Škver, Zelenika, Lazaret

16

Luka Škver, akvatorij i sidrište luke Zelenika, kao i marina Lazaret u Meljinama biće ustupljene koncesionarima. Tako je predviđeno planom  davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i obalske/pomorske infrastrukture za 2016. godinu, koji je utvrdila Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici.

Nakon izrade studije o potencijalnim lokacijama, u koncesionim aktima biće definisana potrebna i moguća sidrišta, shodno uredbi o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke prema namjeni i vrsti pomorskog saobraćaja.

images_slike_gradovi_hn_luka_hn_anZa gradsku luku Škver, koncesijom je  predviđena izgradnja, rekonstrukcija, održavanje, korišćenje, odnosno upravljanje i unapređenje infrastrukture. Shodno prostornom planu na ovoj lokaciji predviđena je marina, pristanište i jedriličarski klub. Koncesioni lokalitet obuhvata akvatorijum u zahvatu luke Škver, kao i površinu luke na kopnu površine 11 hiljada kvadratnih metara, na 9 katastarskih parcela.

Urbanističko-tehnički uslovi izdati su na osnovu Urbanističkog plana Šetalište 5 Danica. Važenje aktuelnog plana, a time i urbanističko-tehničkih uslova razmotriće i riješiće SO Herceg Novi. Od izuzetnog javnog interesa je da koncesionim aktom budu definisani komunalni i ribarski vezovi. Okvirni zahvat luke Škver kao luke od lokalnog značaja sa svim sadržajima je određen u skladu sa ovim planskim dokumentima.

Kako se navodi u Vladinom dokumentu, cilj koncesije je unapređenje sadržaja, načina korišćenja gradske Luke Škver u Hereceg Novom, uz obavezu  da se prioritetno obezbijede vezovi za vlasnike plovila koji su registrovani u ispostavi Lučke kapetanije Herceg Novi (komunalni vez), kao i vezovi za jedriličarski klub. Sve mora biti u skladu sa prostornim planom Morskog dobra, dok će distribucija sadržaja i režim korišćenja biti definisani kroz koncesioni akt.

U prethodnom periodu korisnik dijela Luke Škver je bila Agencija za gazdovanje gradskom lukom Škver, čiji je osnivač Opština Herceg Novi. Iz koncesije je potrebno izuzeti objekat vaterpolo bazena i bara (restorana) koji se nalazi na lukobranu, jer po svojoj prirodi ne predstavljaju lučki sadržaj. Brodarsko društvo „Jugole Grakalić“ Herceg Novi ima upisano pravo korišćenja četiri parcele. Osim brodarskog društva i Opština Herceg Novi ima upisano pravo na korišćenje jedne parcele.

Prije objavljivanja Javnog oglasa za koncesiju potrebno je riješiti pitanje karaktera i značaja upisanog prava korišćenja za Opštinu Herceg Novi i brodarskog društva „Jugole Grakalić“.      luka zelenika 4 Kada je riječ o akvatoriju i sidrištu Luke Zelenika, koncesija obuhvata akvatorij neposredno uz dio obale u širini od 50m, ispred tri katastarske parcele KO Kuti, kao i akvatorij preopručenog sidrišta Luke Zelenika. Koncesiono područje zauzima površinu akvatorija 2200m².

Prema prostornom planu Morskog dobra, osnovna namjena Luke Zelenika je putnička i teretna luka sa slobodnom zonom. Na osnovu čl.14 Zakona o lukama, moguće je dio akvatorijuma dati na koncesiju, prema postojećem stanju luke. Kroz koncesioni akt, prema prostornim mogućnostima treba definisati i eventualno sidrište. Za definisanje regularnog statusa kompletne luke Zelnika potrebno je riješiti pitanje vlasničkog -korisničkog prava na kopnenom dijelu luke.

lazaret meljine rj 120116

Za pristanište i privezište Lazaret u Meljinama, koncesija predviđa izgradnju, rekonstrukciju, održavanje, koričćenje/upravljanje i unapređenje infrastrukture komercijalnog privezišta na lokaciji Lazaret-Meljine. Kao koncesioni lokalitet definisan je precizni zahvat pristaništa i privezišta Lazaret sa svim sadržajima (UTU) koji će biti određen u skladu sa rješenjem sa Urbanističko-tehničkog konkursa za ovaj lokalitet.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je sprovelo konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje. Uslov za raspisivanje koncesije je izdavanje za UTU za pristanište i privezište. Kompanija „Imperio Holdings DOO“ ima upisano pravo korišćenja na dijelu zahvata lokacije pristaništa – privezišta.

Prije objavljivanja Javnog oglasa za koncesiju potrebno je riješiti pitanje kataktera i značaja upisanog prava korišćenja na dijelu zahvata urbanističke parcele pristaništa i privezišta.

16 Komentari

  1. Na Skveru ribari imaju svoj deo i niko ih ne dira. Moja je barka dolje i niko ni mene ni vlasnike susjednih barki nije dirao niti tjerao. Ovi sto se bune su oni sto zaradjuju prevozom turista a ne zele da plate ni 100e mjesecno. Dubrovnik ima 3 ili 4 marine za jahte a Herceg Novi nijednu. I smeta vam da na Skveru naplacuje Opstina a ne smeta vam da naplacuje jedrilicarski klub, koji usput ima vise vezova nego gradska luka? Kakav smo mi narod. Zato ce sve i poci “investitorima”!

  2. Ma sta vam je, ne bi Vlado Zlokovic pocero nase ribare i dozvolio kriminalcima da otimaju nase novsko!!! Ne budite smijesni, pa on je mjestanin, on samo hoce da uvede red i da se znaju neka pravila!

  3. Zaposleni u grackom mulu se porede sa Porto Montenegrom, zele cijene kao u P. Montenegru.Zalosno je da samo jedan zaposleni ima znanje engleskog jezika. Ako pogledate Dubrovnik i gracko mulo ispred starog grada mozete da vidite samo barke od mjestana. Nema privezivanja jahti. Najzalosnije je sto na nase mulo u Herceg Novom zele da izbace mjestane koji su tu decenijama.

  4. ipak Skver treba da ostane kao spomenik da se u njemu vezu turisticki brodovi , male barke , ljudi moji zbog jahti cemo protjerati sve barke i brodice domace ! i ovako nemamo dje da ih vezemo ! sto se nisu sjetili da naprave 2-3 male marine slicne onoj u kumboru dje bi mjestani mogli vezat svoje barke od 3-4 m ? cak se i one koriste za koce i neke velike jahte i nema nikakvog reda niti ih ko naplacuje.

  5. Sto se tice luke zelenika potpuno podrzavam ali smatram da se ona trebala srediti za prihvat kruzera cak je i priveziste mnogo vece nego kotorsko i naravno da se skloni ono ruglo od silosa !
    sto se tice skvera treba ga srediti i admiralu zabraniti onako jaku muziku …

  6. A iz kog se razloga ne da obala jedan dio na koncesiju pa neka se luka izgradi i ulozi u nju. Koliko se ja razumijem koncesionari koji bi tako nešto uradili bili bi pravi investitori. A u stvari mi dajemo nešto sto je izgrađeno još u komunizmu i luke koje su u funkciji sa kompletnom infra strukturom nekom na upravljanje. Kao da u Herceg Novom nema kadra koji bi to mogao oposliti i donijeti profit opstini. Lud zbunjen normalan su male bebe u odnosu na seriju Herceg Novi 2015-2016 a možda produže serijal.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code