Početna Društvo Uskoro: Nove mjere u borbi protiv crvenog palminog surlaša

Uskoro: Nove mjere u borbi protiv crvenog palminog surlaša

11

Usvajanjem Posebnog akcionog plana za borbu protiv surlaša, u februaru ove godine, počela je i njegova realizacija kroz različite aktivnosti. Obezbjeđena su finansijska sredstva, sproveden postupak javnih nabavki, izabran najpovoljniji ponuđač za sprovođenje, realizovane pripremne aktivnosti, tvrde u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U odmakloj fazi je fitosanitarna mjera uništavanja palmi napadnituh crvenim surlašem, čija je realizacija započeta odmah nakon sprovedene procedure javnih nabavki.

U postupku hitne nabavke za sprovođenje ove mjere izabran je doo “Ekoplant” iz Podgorice.

– Imajući u vidu konfiguraciju terena i nepristupačnost napadnutih palmi, kao i generalno loše sprovođenje naloženih fitosanitarnih mjera držaoca bilja, realizacija ove mjere otpočela je upravo na teritoriji opštine Herceg Novi. Do sada je na teritoriji opštine Herceg Novi uništeno 48 palmi – kazali su Radiju Jadan u Upravi.
Postavljanjem feromonskih klopki prati se dinamika aktivnosti crvenog surlaša palmi i predviđaju rokovi za tretiranje, koje su držaoci bilja dužni da sprovode.

Nakon prvog nalaza štetnog organizma na području Herceg Novog krajem oktobra 2015. godine u Bijeloj i na Savini u novembru iste godine i početkom jula 2016. u blizini mjesta nalaza postavljene su standardne klopke za praćenje aktivnosti crvenog surlaša palmi i to jedna u krugu Dječijeg doma Mladost, a druga u Meljinama.

Klopka koja se sada nalazi u Bijeloj svo vrijeme je na istom mjestu i nikada nije ni na koji način oštećena, dok je klopka u Meljinama više puta nestajala zbog čega od aprila 2017. nova više nije postavljana. Izvještaji o stanju u klopkama objavljuju se na web stranici Uprave za bezbjednost hrane zajedno sa preporukama za tretiranje, kako bi svi vlasnici palmi bili pravovremeno obaviješteni o mjerama zaštite koje moraju sprovoditi.

– Posebnim akcionim planom predviđene su i posebne klopke za koje je, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, procedura uvoza u toku. Očekujemo da će se procedura završiti narednih 15-ak dana. Inače, prema planu će biti postavljeno pet klopki, uz obavezu lokalne uprave i vlasnika da postavljene klopke čuvaju od lomljenja, prosipanja tečnosti i krađe – navode iz Uprave.

Klopke u gradskom jezgru Herceg Novog nisu postavljane upravo zbog nemogućnosti njihove zaštite, a s obzirom da je prisustvo crvenog surlaša palmi potvrđeno na čitavom području Herceg Novog, svi vlasnici su u obavezi da sprovode propisane mjere tretiranja.

Mjera injektiranja insekticida u stabla je, nakon sprovedene javne nabavke, u završnoj fazi, a početak sprovođenja mjere injektiranja, odnosno tzv. endoterapije očekuje se u najskorijem periodu, obećavaju iz Uprave.

U skladu sa Akcionim i Posebnim Akcionim planom za injektiranje se mogu koristiti preparati na bazi aktivnih materija: hlorpirifosa, imidakloprida, tiametoksama, klotianidina. U okviru realizacije posebnog akcionog plana dio palmi će biti tretiran preparatom Revive, aktivna materija emamektin benzoat.

11 Komentari

 1. Cijenim da bi bilo bolje umijesto palmi od kojih nista ne moze da se koristi ni list ni korijen ni stablo ni plod posadimo tresnje masline smokve sljive pa da narod jede i da od toga imamo koristi jer da je trebalo da rastu u boki rasle bi tu a ne da nam ih donose iz amerike .od tada nam je krenulo nizbrdo jer koliko znam u avliji kad rastu baksuzne su.pozdrav sa skvera

 2. Ordenom svetog save na surlaša,pa onda krstom . Samo neka novac koji su dali za crkve i popove daju za dobro grada,ili samo 5°% sasvim će dovoljno biti.Ovoliku nebrigu prema gradu i nerad još niko nije pokazao !!!

  2
  2
 3. Nije jos kasno skroz za injektiranje, ali za mjesec bi bilo. Nek se spasi park boke to je vazno! A sa injekcijama je ocuvanje tih palmi u tom reonu jako bitno! A lijepo bi bilo vidjet i da se ostali vazni palmoredi zastite injektiranjm – onaj u Meljinama i Zelenici, i naravno skver-hotel plaza. To bi trebalo da bude prioritet, a za pojedinacne palme u vrtovima, koliko god da je tuzno, dalo bi se prezivet. Ovi drvoredi koje pomenuh uklhucujuci i pojas oko Parka Boke najvise uticu na shmek grada i trebale bi bit apsolutni prioritet. A djardine cemo sanirat. Molim boga da se ovo ocuva!

  10
 4. Ne treba trovati ni građane ni radnike. Ta je bitka izgubljena. Treba ih zamijeniti, i moliti boga za preostale palme da imaju svoju odbranu. Ako još koja propadne, i nju zamijeniti. I to je to.

  2
  4
  • bacanje para je ne uradit injektiranje, ne obrnuto! Injektiranje za godinu dana kosta 100 eura i vrlo je efikasno, a palma odrasla vrijedi po deset hilhada eura! Spasit 100 palmi za vrijednost jedne unistene se itekako isplati 😉

 5. Da se razmotri sadnja i nekih drugih vrsta. ‘Vječno’ zelenilo jeste prelijepo ali svoju čar ima i listopadno drveće. Zamislimo novsku jesen s zlatnim lišćem ispod drvoreda javora, ili cvijetno proljeće japanskih višanja.. Ljeto s mirisom lipe… Palme naravno zaštititi i obnoviti ali prostor treba oplemeniti i drugim raznolikim drvećem

  5
  2
 6. Pise ” hitna nabavka”.Poslije 3 godine. Ne bacajte pare. Neka surlas pojede jos ovih nekoliko preostalih palmi i sve je sredjeno.
  OVI STVARNO MISLE DA SU GRADJANI DEBILI

  11
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code