Početna Naslovna Uskoro novi parkovski mobilijar u Savinskoj dubravi: Poziv donatorima za klupe

Uskoro novi parkovski mobilijar u Savinskoj dubravi: Poziv donatorima za klupe

20

Nekadašnja “pluća grada”, Savinska dubrava, do sredine mjeseca, dobiće znakovnu signalizaciju, korpe za otpatke i klupe. To predstavlja prvu od nekoliko faza uređenja i turističke revitalizacije Savine za što je Turistička organizacija Herceg Novi putem javnog poziva od NTO obezbijedila skoro 8 hiljada eura.

U prvoj fazi biće uređen potez od ulaska u Savinsku dubravu do tzv. malog vidikovca, sa kojeg se pruža pogled na manastir Savina.

Picerija i restoran

„Izrada putokaza i druge signalizacije kao i kanti za otpatke je u toku i biće uskoro okončana. Ostaje nam nabavka klupi, ali ovim putem pozivam lokalne privrednike, da ukoliko žele, mogu i da doniraju klupu Savinskoj dubravi, a mi ćemo za uzvrat na klupi izraditi njihov logo“, kaže nam direktor TO, Pavle Obradović.

Za instaliranje mobilijara čeka se lijepo vrijeme, a Obradović vjeruje da će sve biti gotovo do sredine mjeseca.

Međutim, za uređenje ostatka dubrave, lokalna TO apliciraće za sredstva iz IPA fondova prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Tim sredstvima finansiralo bi se uređenje tri vidikovca, postavka mobilijara za djecu, krčenje i čišćenje šume i zaštita ornitofaune.

U Turističkoj organizaciji ne isključuju ni mogućnost saradnje sa vlasnicima privatnih parcela, ukoliko neko od njih bude bio zainteresovan za izdavanje.

Savinska dubrava je posljednje dvije decenije prilično narušena gradnjom privatnih objekata i krčenjem šume. Prema posljednjim podacima zaštićeno područje Savinska dubrava zahvata površinu od 370.569 m².

Uspostavljeni su režimi zaštite II i III stepena. Od ukupno zaštićene površine režim zaštite II stepena obuhvata 190.185 m² ili 51,32%, a režim zaštite III stepena obuhvata 180.384 m² ili 48.68%.

Prema ukupnoj namjeni površina, najveći udio imaju šume (60.41%), ostalo (17.36%), voćnjaci (7.31%), putevi (6.20%), livade i pašnjaci (4.12%), groblja (3.71%) i najmanje njiva (0.89%).

U državnom vlasaništvu je površina od 46.275 m² odnosno 12,49%, u privatnom 210.803 m² odnosno 56,89%, dok je dobro manastira Savina 113.491 m², odnosno 30,62%.

20 Komentari

 1. Imam utisak da se ovdje radi o podmuklom planu uništavanja Savinske dubrave!
  Mobilijar koji bi se postavio privlačio bi ljude da masovnije dolaze i duže se zadržavaju u dubravi.
  Zasjeli bi i zapalili cigaretu – čak i noću…
  Onda je samo pitanje dana kada će neki ljeti zafrljačeni čik dovesti do katastrofalnog požara.
  Obzirom da hrastovima i kestenima treba sto godina da stasaju u veliko stablo, to je onda mnogo jednostavnije godinu-dvije žaliti za “lepotinjom”, pa potom zgarište pretvoriti u građevinski teren…
  Tako se to radi i u Italiji, Španiji, Grčkoj, Portugalu – ništa novo!
  Mogu samo zamisliti koji bi novac ispod ruke mogli dobiti oni koji izdaju dozvole za gradnju…
  Zato vam savjetujem – budite protiv mobilijara u Savinskoj dubravi – to su samo Trojanski konji.
  A ako se moj komentar ne objavi – najbolji znak da se stvarno radi o podmukloj uroti!

  5
  4
 2. Jedan predlog ako mogu da budu klupe bez naslona i da se ubetoniraji jer ove do sad stare sa naslonom su svaki put izlomili.Oznacite putokaze na pocetku i na kraju da je trim staza tj kod Meljina i Kod Dubrave,da bi i stranci znali da postoji.Sprave za vjezbanje obavezno kod Guvna takozvanog,metalne cvrtse kao one na Igalo sto postoje….Za pocetak

  8
  1
 3. Esram da vas bude nemate pare za klupe nesposobni ste nista otkad ste dosli niste konkretno napravili samo setate jedete i trosite pare od naroda zovite cecu nek vam pozajmi jer ste nju bez veze castili a sad prosite sramota

  7
  3
 4. Serif ima kafanu pa nek odvoji od pazara za 2 klupe. Presednik i on sa odvoji za jos 2 ima okle zna se.
  Dr.nek i on odvoji za 2 ima okle i on.
  Mada mislim da odete da se grebete od Azmonta,Lazura,Lighthousa,Krusa,Beka, ostalij gradjevinskih i ugostiteljskih firmi. Jer za sram ne znate.
  A da pitate novske popove i crkve da donira klupe?

  28
  3
 5. Molimo vas godinama da stavite u sumu sprave za vjezabanje,ali svi ste gluvi ko topovi. Kad je gradonacelnik tj p.predsjednik Katic prosao zadnji put kroz sumu? Jer on nije predsednik nego p predsenik. Vise se pita ovaj Obradovic od Katica. Nego da se vratimo na sumu. Sidjite do guvna iza manastira da vidite jad. Vazno da igalo i zelenika imaju sve. Jadni ste ! Savina nema ni jednu samoposlugu ni jedan bankomat.

  25
  3
 6. Prioritet bi trebao biti liječenje šume koja je jako zaražena i bolesna pa koliko ima , ima.
  Klupe i mobilijar ok ali to je zamazivanje očiju i dupli posao jer uz izvlačenje truleži i bolesti iz šume treba i podzide jer je sve “visi”.
  Valjda je prioritet da se izliječi pa tek onda šminka – šta bi rekli za jako bolesnog čovjeka koji se ne liječi nego kupi lijepu košulju i sa odranim i glibavim farmericama u grad da šeta.
  Novljani ne znaju jer ne idu na Dubravu.
  Inicijativa dobra ali prioriteti su pobrkani potpuno.

  23
  4
  • Upravo tako, trulež i bolesna stabla svuda !!
   Stvarno ako je sjedati na te klupe i gledati tugu….
   Ja bi na te klupe posjeo Novske poslanike da se nagledaju što im je na 10 min od centra pješke pa da kažu onda nešto.

   12
   2
 7. Zašto kupovati klupe, zar ne bi bilo ljepše da se klupe naprave od srušenih stabala, panjeva i ostataka polomljene šume.Na taj način će se manje krasti, a bilo bi korisno reciklirati tj. iskoristiti građu koja propada ili se pak uzima bez kontrole.

  36
  3
 8. bolje da sredite uslove za zivot na savinu parkiraju se na sred puta posto nemaju parking, naselje koje nema kanalizaciju ,rasvjeta jedan dan radi pa mjesec neradi , put zarasto nemoze se proc pa tek onda sredjujte park

  25
  4
 9. Salite li se to obraza vam?! Donatori za klupe? Opstini kojoj finansije blistaju i koja kao iz rukava otrese pola miliona na praznik mimoze sa mega divama regiona?!
  Opstini kasne plate a za Savinu vam trebaju donatori za 2000 eura klupa?! Sram vas bilo!

  40
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code