Početna Oko nas Kotor Uskoro obnova starog zatvora u Kotoru, Bokeljska mornarica do kraja godine na...

Uskoro obnova starog zatvora u Kotoru, Bokeljska mornarica do kraja godine na UNESCO listi

0

O statusu Kotora kao dijela UNESCO liste zaštićene baštine, na koju je upisan prije tačno 40 godina bilo je najviše riječi prilikom posjete ministra kulture Aleksandra Bogdanovića Kotoru, tokom koje se sastao sa rukovodstvom lokalne uprave.

On je obišao Pomorski muzej, Bokeljsku mornaricu i objekat starog zatvora u kojem će uskoro početi radovi na uspostavljanju novih sadržaja.

U toku je revizija HIA za cjelokupno prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora, istovremeno se sprovodi revizija Menadžment plana, a krajem mjeseca biće organizovan i ICOMOS sastanak – povodom 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu.

“Nadam se da ćemo uskoro od UNESCO dobiti mišljenje na PUP Kotor, kako bismo što prije pristupili korekcijama, s obzirom na to da smo u obavezi da do februara 2020. godine dostavimo novi Izvještaj o stanju očuvanosti” rekao je Bogdanović.

Uskoro će biti poznato i da li će Bokeljska mornarica biti dio UNESCO baštine.

“Veoma važan biće kraj godine, kada će u Bogoti biti donijeta odluka o upisu Bokeljske mornarice na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Prošle godine smo predali nominacioni dosije, on je zadovoljio tehničke parametre, pri čemu smo dobili i 300 potpisa saglasnosti za nominaciju” rekao je ministar Bogdanović.

Stari zatvor u Kotoru uskoro će biti rekonstruisan. Kako je naglasio ministar Bogdanović, radovi vrijedni 1,3 miliona eura finansiraće se kroz prekogranični IPA projekat na kome je Ministarstvo kulture vodeći partner, nakon čega će u objektu bivšeg zatvora biti smješteni sadržaji za kreativne industrije i rezidencijalnu umjetnost.

Po završetku rekonstrukcije, u objektu će funkcionisati regionalni centar za kreativne industrije – hab, koji će biti namijenjen i stvaraocima iz Kotora, ali i rezidencijalnoj umjetnosti – naglasio je on.

U razgovoru s predsjednikom Opštine, Željkom Aprcovićem ocijenjeno je i da je proteklo izdanje “KotorArta” opravdalo status jednog od ključnih programa iz oblasti kulture u državi. Sagovornici su se saglasili da bi trebalo iduće godine opredijeliti izdašniji budžet za programske sadržaje “KotorArta”.

Saglasili su se se i da je potrebno napraviti cjelovitu analizu stanja kotorskih bedema, pri čemu je ministar Bogdanović izrazio spremnost da sa italijanskim partnerima iz Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije finansijski podrži aktivnosti na snimanju statičke stabilnosti bedema, te sanacije pojedinih partija savremenom i neinvazivnom metodom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code