Uskoro: Park prirode Orjen doo umjesto Agencije

Uskoro: Park prirode Orjen doo umjesto Agencije

21
Podijeli

Presudan korak ka efikasnoj zaštiti i valjanoj valorizaciji hercegnovskog planinskog zaleđa biće skora transformacija Agencije za razvoj i zaštitu Orjena u doo Park prirode Orjen, saopštavaju iz ove opštinske Agencije.

Prema riječima eksperata iz Agencije za zaštitu životne sredine, koji su nedavno bili u radnoj posjeti, Studija zaštite je u završnoj fazi i biće dostavljena do polovine septembra. To je osnovni dokument po kome će se dalje sprovoditi sve aktivnosti na zaštiti Orjena.

Picerija i restoran

Tek kada buduće, transformisano preduzeće bude ozvaničeno kao upravljač zaštićenog područja, otvoriće se niz novih mogućnosti, koje do sada nisu mogle biti iskorišćene, jer Agencija nije bila pravni subjekt.

„Naravno, ove pravne formulacije i nisu toliko bitne običnom čovjeku, koliko je tu bitan opipljivi rezultat ishodovan ulaganjem u održivi razvoj ovog područja. Već samim činom formiranja Parka prirode, atraktivnost cjelokupnog hercegnovskog zaleđa biće veća, a ciljanim djelovanjem radićemo na povećanju posjete Orjenu“, kazao je v.d. direktor Agencije, Đorđe Vavić.

Kako poručuje, kao i do sada ostaju aktivni na promociji Orjena kroz organizaciju, koorganizaciju, odnosno potpomaganje različitih događaja. Agencija nastavlja saradnju sa sportskim klubovima, nevladinim organizacijama i udruženjima građanja, uz nastojanje da se tješnje poveže sa ljudima koji svoju egzistenciju ostvaruju u podorjenskim selima.

„Smatramo veoma važnim da lokalnom stanovništvu predočimo sve pozitivne učinke formiranja parka, kako bismo nadalje mogli djelovati zajedničkim snagama, a na obostranu korist i korist Orjena kao cjeline. Razvoj seoskih gazdinstava, uz proizvodnju brendirane hrane sa geografskim porijeklom, ali i paralelnim razvojem njihove specifične turističke ponude i smještaja, vidimo kao zajednički cilj“, poručuje Vavić.

Takođe, u planu je uspostavljanje saradnje sa hercegnovskim školama, u namjeri da se pomogne organizacija edukativnih izleta, radi upoznavanja sa prirodnim karakteristikama Orjena.
Realizacijom prekograničnog projekta adrenalinskog parka na Vrbanju, Herceg Novi dobija izuzetno vrijednu turističku infrastrukturu u zaleđu, koja će pozitivno uticati na povećanje i diverzifikaciju posjete.

U Agenciji veliku šansu vide i u saradnji sa Parkom prirode „Piva“, započetoj prošle nedelje radnim sastankom u Plužinama, gdje su prepoznati potencijali za zajedničku ponudu ova dva parka.

„Valja istaći i potrebu za sistemskim radom na poboljšanju pristupnih puteva Orjenu, u kom pogledu izražavamo zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog, gdje su, kao rezultat, upravo ovih dana izvodeni radovi na asfaltiranju kritičnih poteza na dionici Kruševice-Vrbanj. Kako dio putne mreže na Orjenu dijelimo sa Opštinom Kotor, planiramo u narednom periodu zajedničke aktivnosti na ostvarivanju pune funkcionalnosti ova dva puta“, rekao je v.d. direktor Agencije.

Vavić zaključuje da će se shodno Zakonu o zaštiti prirode, Studiji zaštite i Odluci o određivanju Upravljača zaštićenog područja, u budućem radu prvenstveno usmjeriti ka zaštiti masiva Orjena, ali i ruralnom razvoju i svim drugim djelatnostima koje razvijaju i turistički valorizuju zaštićeno područje, a kompatibilne su sa stalnim imperativom zaštite njegove prirode.

21 Komentari

  • Nešto si pobrkao, D.O.O. je Društvo sa Ograničenom Odgovornošću.
   Da bi mogao da budeš dioničar, trebalo bi da je u pitanju A.D., tj. Akcionarsko Društvo.

   9
   3
 1. Najzalosnije od svega je sto Paja uglavnom prozivaju partijske kolege iz Nove/Fronta. Sto bivse, sto sadasnje. Jer da podsjetimo, zbog Paja je od tamo otislo sve sto je valjalo: Subotic, pok. Vujovic, Lepetic, Mirjanic, Pestoricka, Samardzic, Spaic, Radan, Micunovic… Cak i Komar mu je utekao. Sada bi posto poto da se rjesi i Simonide, da zeta slucajno ko ne ugrozi.

  27
  4
 2. Sve je to dobro ali ima li g. Vavic jednu svoju sliku sa Orjena? @ko ima neka je da radio Jadranu da objavi da znamo da je i obisao teren i da nije samo stavio potpis na rad Starcevica.

  25
  2
 3. Za početak gospodine direktore poštujte radno vrijeme i recite koji vam je inventarski broj stola i stolice ako je imate, pustite da Starcevic završi sto je započeo nemojte vi i Pajo lovac da se kitite njegovim radom i mjesate u stvari koje ne poznajete a dobro su postavljene prije vas.

  29
  6
  • Nema niko ništa protiv Paja, no ima Pajo protiv Opštine u cjelini. . Evo mu zbore svi u Opštini, na koja god vrata uleti (taj ne kuca niđe), stave mu kulturno do znanja da “nije kompetentan” da pokrije “oblast” koju pokušava pokriti, bez obzira što ga je direktor Raja postavio za glavnog savjetnika. Raja bi i dao ostavku na mjesto direktora da ga Paja non stop ne filuje naučno fantastičnim pričama!

   36
   3
   • Da Pajo je problem.Kolektor nijeAgencija za izgradnju crta PUP a niko nema licencu.Geometar mjeri a Tata mu potpisuje jer Agencija nema licencu.Ali ima para da se plati onome ko ima licencu samo da potpiše.
    Stručni kadar u opštini ima odluku o proglašenju Parka prirode iz 2009 ali to ne zna niko pa ni nepotpisani komentatori.Urbanista je i dalje ista osoba sa svih 5 krivičnih prijava.Direktori i bivši odbornici su državljani druge države ali ipak Pajo Rajo Vlajo i Bajo su problem.
    Otpremnine treba zaboraviti.Direktor TO bez dana radnog staža.Ali Vlaja Baja i Paja.
    Agencija za Orijen pošalje zahtjev za izmjenu prostora i stepena zaštite u korist SKI CENTRA odnosno privatnog biznisa….ali nisu zadovoljni bivši članovi NOVE a sadašnji BOKELJI jer nisu građani prepoznali njihovu genijalnost.
    Ljuti su ovdje svi osim građana i udbe.Inaravno Vlaja Paja i Raja
    Komentar će biti poslat Agenciji za elektronske medije

    3
    14
 4. Gospodo potpuno je jasno svim onima koji su bar jednom bili na Vrbanju, bez obzira na profesiju ili znanje vezano za marketing,valorizaciju neospornih prirodnih potencijala zaledja (koji su nam se srećom ‘desili’) kao i ekonomskih da se necemo pomjeriti s postojeće tacke osim u vašim saopstenjima!! Preduslov svih preduslova je PROŠIRENJE postojećeg puta Krusevice-Vrbanj i završetak-asfaltiranje puta Vrbanj-granični prelaz ( koji nije u funkciji) prema BiH. Vase asfaltiranje ‘kritičnih poteza’ kako navodite u saopstenje je vise nego neozbiljno i ne zaslužuje komentar. Tako da ce nova Turisticka infrastruktura koju ćete da napravite ostati potpuno ekonomski ne valorizovama jer sve sto radite radite s kraja a ne od početka na veliku našu žalost.

  33
  5
 5. Sve te programe je Agencija započela na čelu sa Gos.Starčevićem.Ne kitite se tuđim perijem što bi rekli naši stari.A,sa formiranjem Parka,a i eto prilike da se pozapošljavaju kumovi i strine što ih neznaju gdje udomiti a bože moj familija je,mora se,obećalo se!!!!
  Vi će te nešto bolje uraditi od čoveka koji je jedini u ovom radu ima diplomu-kvalifikaciju da to radi,ma koga vi ZASMEJAVATE!!!
  Ne bih se iznenadio da direktor po “konkursu” bude Pajo,ekspert za gorivo i čistoću a sad može i Nacionalni park.

  44
  5

Ostavite komentar

*

code