Početna Kultura Uskoro: Premijera “Carevo novo odijelo” Hercegnovskog pozorišta

Uskoro: Premijera “Carevo novo odijelo” Hercegnovskog pozorišta

4

Do početka oktobra  Hercegnovsko pozorište će u  saradnji sa Herceg festom  pripremiti predstavu za djecu „Carevo novo odijelo“, reditelja, Petra Pejakovića.

Bajku „Carevo novo odijelo“, Novljanin Đorđe Stanojlović  je dramatrizovao tokom studija. Dogovoreno je da ona u „preoblikovanju“ u pozorišnu predstavu prođe nimalo jednostavan put građenja odnosa među likovima kroz improvizaciju.

Reditelj Pejaković objašnjava da je ovo veoma karakteristična bajka, različita  od svih na koje smo navikli da čitamo:

– Zato smo odlučili  da radimo kroz improvizaciju, da uzmemo tu poznatu priču i teme koja ona ima kao osnov i onda smo timski radili glumci, Đorđe, kao dramaturg i ja –  rekao bih da smo „džezirali“ na određene teme i gledali da uobličimo još neki savremeni sadržaj – priča Pejaković.

Put kojim se rijeđe ide je teži, ali reditelj je uvjeren  da  može doći “do jako dobrog rezultata”…

– Malo smo ambiciozno postavili  cilj  da se  ovog puta priča  djecu nekako  susretene i sa politikom, sa pitanjem  šta je vlast, na koji način funkcioniše, šta ne funkcioniše… Ona bi trebalo da bude prvi dodir sa tim temama, a zapravo da  se bavi  velikom temom istine, da pokaže  zašto lažemo, na koji način nas strah tjera da ne kažemo ono što i kako jeste- objašnjava reditelj.

„Carevo novo odijelo“ počeće  scenom koja je domaštana. U toku su izbori  i djeca moraju da od tri kandidata odaberu jednog, a na osnovu programa  koji oni ponude. Djeca  će odabrati  ko će biti car-otkriva po nešto Pejaković.

Ekipa predstve je iz Herceg Novog,  mladi profesionalni glumci, Goran Slavić, Miloš Pejović, Dejan Đonović i Vlado Milošević. Takođe i ostali saradnici, Đorđe Stanojlović  kao dramaturg, Vojo Kilibarda scenograf, Jelena Vasiljević, kostimografkinja.

– Novi ima mnogo razloga da sa ponosom  kaže da ima ovoliko i ovakve profesionalce, koji su ogromni  potencijal  za pozorište, ali i film- navodi Pejaković.

4 Komentari

  1. Improvizacija je divna i ona nas nekad odvede tamo gde smo podsvesno hteli a nismo ni znali to.Bez improvizacije nema umetnosti nego samo zanat.A kreativnost i spontanost su preduslov umetnickog dela zato su i tako retka.Nema igre bez improvizacije,a bez igre nema umetnosti .Sretno.

  2. Anonymous,ljudi koji rade predstavu imaju preko 35 godina škole u struci (svako po četiri i više na fakultetima i masterima).Dozvoli,da oni znaju nešto malo više od tebe,bar kad je o pozorištu riječ.Za početak,pročitaj biografiju Petra Pejakovića,pa se oglasi,makar sa pristojnim izvinjenjem.

  3. Kad ne znamo sta i kako onda inprovizujemo.. Tesko je povjerovati da neko ulaze novac u inprovizaciju.. Kakav je to tekst mladog Stanojlovica Kad on sam pristaje da ga inprovzuju?

    1
    16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code