Početna Oko nas Kotor Uskoro tender za radove od Gurdića do Citadele

Uskoro tender za radove od Gurdića do Citadele

0

Jedno od najprometnijih mjesta u Kotoru, zidine Gurdića, ponovo su bezbjedne za prolazak. Nakon obrušavanja dijela zida dalje odvaljivanje kamena zaustavljeno je postavljanjem čeličnih mreža.

Sajle sa čeličnim platnima postavljene su na južnim vratima od grada, čime je prolaz mještanima i brojnim turistima sada siguran. U prilog tome govori činjenica da je za gradske bedeme, odnosno posjetu njima, ovo bila rekordna sezona, budući da je preko 150 hiljada turista izdvojilo čak 8 eura za ulaznicu i obilazak bedema.

Interesovanje gostiju prati i finansijski aspekt, no turistički poslenici u Kotoru moraće da unaprijede ponudu i bezbijednost, ocijenio je direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Kotora, Zoran Mrdak:

„Moramo imati veću bezbijednost i sigurnost na bedemima. Propusta ima, na putu smo da ih otklonimo i podignemo ponudu na viši nivo, jer moramo nuditi više“, kazao nam je Mrdak.

Izgled bedema i njegovo komunalno uređenje samo je jedan od dijelova komplikovane i obimne slagalice, kojom u Direkciji, uz pomoć države, planiraju da valorizuju ovaj zaštitni znak Kotora. Hortikulturno uređenje je obavljeno, slijedi snimanje stanja na terenu:

„Mi ćemo se ove godine baviti bedemima, jer je to veliki državni projekat, gdje će na osnovu snimaka, sve nadležne institucije izraditi projekat ne samo za bedeme, već i šetnice, putokaze. Projekat za Citadelu je ove godine u završnoj fazi. Uskoro otvaramo tender za radove od Gurdića do Citadele, odnosno glavnih gradskih vrata. Radimo projekte sanacije stare ljetnje pozornice uz neke objekte u starom gradu, uz putkozae za bedeme u starom gradu, kao i mehanizam za most na ulaz u Gurdić i drugo“, precizirao je Mrdak.

Turisti koji pohode kotorske bedeme, uglavnom, koriste skaline do tvrđave San Giovanni, a one se udaljene od nedavno obrušenog dijela Gurdića.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code