USKORO U NOVOM KANCELARIJA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

USKORO U NOVOM KANCELARIJA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

146
0
Podijeli

mandic numanovicČinjenica da je vlada juče usvojila akcioni plan za poglavlja 23 i 24, ali da Hrvatska za dva dana postaje članica EU, a Herceg Novi prvi grad koji se graniči sa Unijom, obavezuje ministarstvo i lokalnu upravu da se detaljno pozabave ljudskim i manjinskim pravima, zaštitom marginalizovanih grupa, povećanjem senzibiliteta za rodnu ravnopravnost – kazao je nakon razgovora sa predsjednikom opštine Dejanom Mandićem ministar dr Suad Numanović. – Dogovorili smo se kao i u ostalim opštinama da će lokalna samouprava usvojiti nacionalni plan rodne ravnopravnosti, paralelno s tim nacionalni plan za djecu. U institucionalnom smislu to će značiti otvaranje kancelarije za rodnu ravnopravnost, ali će se ona baviti i zaštitom ljudskih prava – istako je Numanović.
On smatra da je u ovom momentu potrebno ohrabriti posebno mlade ljude koji traže posao da u svakom slučaju iskažu svoju nacionalnu opredjeljenost, da pod jednakim uslovima vodimo računa prilikom zapošljavanja manjinskih naroda, kako se niko ne bi osjećao zapostavljenim. Odnos prema marginalizovanim grupama , kao što su djeca sa smetnjama u razvoju u Herceg Novom je dobar, a uskoro se planira i gradnja novog centra.
U Herceg Novom postoji briga i o starim licima i o svim osjetljivim kategorijama stanovništva, naglasio je Numanović.
Predsjednik opštine Dejan Mandić iskazao je opredijeljenost opštine da unaprijedi poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Na novinarsko pitanje da li su razgovarali o ljudskom pravu na uredno vodosnabdijevanje koje je ovih dana uskraćeno građanima Herceg Novog, ili o pravu na rad, gdje imaju problema radnici Vektra Boke, ministar je kazao da su danas napravili presjek situacije, a da je svakako u njegovoj nadležnosti da uputi inicijative prema resornim ministarstvima za rješavanje tih problema.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code