Uskoro ugovori sa Morskim dobrom i Protokol o preuzimanju Mamule

Uskoro ugovori sa Morskim dobrom i Protokol o preuzimanju Mamule

2732
5
Podijeli

Kompanija OHM Mamula Montenegro još nije preuzela u dugoročni zakup ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, jer nisu završene aktivnosti koje treba da obezbijede ispunjenje preduslova definisanih Ugovorom o dugoročnom zakupu na 49 godina. Tu kao i ostale informacije o projektu Mamula, uz izvinjenje Radiju Jadran, zbog podužeg čekanja na odgovore (skoro dva mjeseca), saopštila nam je PR savjetnica na projektu, Dragana Bećirović.

 

Ugovor o zakupu ostrva su 23. februara 2015. potpisale Vlada Crne Gore i kompanija Orascom, a ratifikovala Skupština Crne Gore.

Picerija i restoran

– Među preduslovima koji treba da budu ispunjeni kako bi Ugovor o dugoročnom zakupu stupio na snagu, pored ostalog su i potpisivanje ugovora o zakupu akvatorijuma i o zakupu zemljišta, sa preduzećem Morsko dobro, što je bio jedan od zaključaka Skupštine Crne Gore. Ugovor o zakupu zemljišta je potpisan, a tekst ugovora o zakupu akvatorijuma je usaglašen i očekuje se potpisivanje – najvljuje Bećirović.

U  izradi je i Protokol o preuzimanju, koji kompanija treba da potpiše sa Vladom Crne Gore.

– Bez obzira na to što Ugovor o dugoročnom zakupu još nije formalno stupio na snagu, mi smo ipak počeli sa radom na projektnoj dokumentaciji. Francusko-portugalska firma MCMD je već angažovana na konceptualnom dizajnu eksterijera i enterijera, a kao domaći konsultanti angažovani su konzervator i arhitekta. U namjeri da u potpunosti ispunimo propisane konzervatorske uslove, obratili smo se Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, da nam obezbijede stručnu podršku prilikom izrade idejnog i glavnog projekta – ističe Bećirović.

 

Posjetiocima slobodan pristup Mamuli

Menadžment OHM Mamula je uputio Ministarstvu turizma i održivog razvoja zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju. Takođe, radi i na zaključivanju ugovora o osiguranju. Prije turističke sezone će, kako navodi Bećerović, obezbijediti dozvole za pripremne radove na čišćenju i pripremi terena.

– Nema sumnje u to da će turistima i posjetiocima ostati slobodan pristup ostrvu, jer je to namjera i želja Orascoma, kao matične kompanije i osnivača OHM Mamula Montenegro . To je ujedno i obaveza iz Ugovora o dugoročnom zakupu i izričit zahtjev Vlade Crne Gore – podsjeća Bežirović zbog stalnih spekulacija i sumnji mještana da će im zakupac zabraniti pristup ostrvu.

 

Borci Novog i Orascom prikupljaće građu za Muzej na ostrvu

Predstavnici kompanije OHM Mamula uskoro će sa boračkim organizacijama iz Herceg Novog i nadležnim državnim institucijama razgovarati o modalitetima prikupljanja građe za Muzej koji treba da bude formiran u okviru rizorta.

– Planirano je da Muzej reflektuje antifašističku istoriju Boke Kotorske, obuhvatajući period oba svjetska rata. Uspostavljanje muzeja podrazumijeva uređenje jedne jedinice, tako da može da oslikava istoriju ostrva u oba svjetska rata. To je i sadržano u DSL “Sektor 34”. Međutim, naši planovi će ići i šire – dio Muzeja će biti i lobby hotela, u kojem će biti izložena dokumenta i predmeti. Takođe, razmatra se i ideja da na odgovarajući način, istorijski predmeti budu izloženi i van prostora muzeja, na nekoliko lokacija tvrđave – navodi Bećirović.

 

Veoma je važno sačuvati “duh mjesta”, kojeg pored fizičkih, materijalnih, ostataka, čine i sjećanja, priče, istorija i učiniti ih vidljivim, svjesni su u kompaniji OHM Mamula.

– S ponosom iščekujemo datum kada će početi novi život na Mamuli, a ona biti u prilici da ispriča svoju bogatu istoriju – zaključuje Bećerović.

5 Komentari

  1. Molio bih radio Jadran da pita savjetnike na projektu sta ce biti sa gnijezdima onolikog broja galebova i njih samih sa juzne strane mamule ?

  2. Bazen ne moze sacuvat duh mjesta. Ovaj rendee sto je prikazan ne da ne cuva duh mjesta nego ga je nakitio skljokicama koje nikako nisu adekvatne za mjesto koje ima takvu istoriju. Nisam protiv razvoja i investicija al ovo je ponizavanje gradjana i oduzimanje kulturnog blaga i uspomena. Toliko je postojalo boljih nacina da se ovo valorizuje

    13
    3

Ostavite komentar

*

code