Uskrs: Isti praznik za pravoslavce i katolike

Uskrs: Isti praznik za pravoslavce i katolike

2716
4
Podijeli

Najveći je hrišćanski praznik za sve pravoslavce i rimokatolike. Oni danas slave Uskrs, ili Vaskrs, slave pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom, svjetla nad tamom, milosrđa nad grijehom.

Ovaj dan je praznik novog života Isusa Hrista, ali i svakog vjernika, koji  radosno slavi ne samo  Uskrs, već i svaku nedjelju koja je takođe proslava Isusova vaskrsenja.

Picerija i restoran

Ove godine se poklopilo da u istom danu pravoslavna i rimokatolička crkva slave uspomenu na dan kada je Isus Hrist vaskrsao. Ovo je pokretan praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, a poslije proljećne ravnodnevnice.

Uskrsu prethodi i 40-dnevni post, kao uspomena na Hristov post u pustinji, njegovo stradanje, raspeće i vaskrsenje. U toku posta, nedjelju  pred pričest posti se na vodi – tzv. strogi post – kada se unosi samo sirova ili u vodi obarena hrana, bez ulja i masti. Ovim postom, uspostavlja se harmonija između tijela i duha, čišćenjem organizma od štetnog uticaja masne i mrsne hrane, kao i čišćenjem duha od nečistih i nezdravih misli, a vjerovanje je da se uzdržavanjem i odricanjem od mrsne hrane, poslastica i zlih misli, može zadobiti milost Božija.

Običaj je farbanja jaja, naročito crvenom bojom koja simbolizuje život, želju za zdravljem i napretkom. Taj posao mora obavezno početi  na Veliki petak. Po predanju, za njega se  vezuju za dvije priče. Po jednoj, Marija Magdalena je po dolasku u Rim, caru Iberiju poklonila crveno jaje i pozdravila ga riječima „Hristos vaskrese“. Po drugoj, Jevreji su se podsmijevali hrišćanima koji su na Veliki petak tvrdili da će Isus vaskrsnuti, riječima „kada kokoške počnu nositi crvena jaja“. Priča kaže da su u nedjelju, kada je Isus vaskrsao, kokoške zaista snijele crvena jaja. Običaj je da se prvo jaje boji u crveno i čuva godinu dana – čuvarkuća.

Na trpezama mnogih domova i u crkvenim hramovima u Boki biće dosta crvenih, ali i tradicionalno ukrašenih jaja, obojenih u lukovini sa raznim biljkama. Poslije posta uskršnji ručak biće bogatiji, obavezno s pečenjem, prilozima. Ko se pridržava tradicije, desert mora biti pinjica, ili uvijače s orasima, makom, džemom.

Redakcija Radija Jadran pravoslavnim i katoličkim vjernicima čestita Uskrs. Hristos vaskrese!

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code