Uskrs: Praznik života

Uskrs: Praznik života

2
Podijeli

Danas je veliki praznik Uskrs, koga slave rimokatolički vjernici, sa porodicom, prijateljima i dragim osobama. U Boki će se, po običaju, za trpezom sa šarenim jajima, pinjicom, orahnjačom, pečenjem s mlincima naći zajedno katolici i pravoslavci. Dan je od zajedništva i uvažavanja različitosti, blagoslova i veselja.

U hrišćanstvu ukrašena jaja su simbol novog rođenja, Isusovog izlaska iz groba, odnosno uskrsnuća, a zec je simbol plodnosti. Gotovo da nema katoličkog doma u kome danas neće ukućani provjeriti čije je jaje ljepše i jače.

Picerija i restoran

– Drama velikog petka pretvorila se u radost Kristovog uskrsnuća. Krist koji je umro na drvetu križa, treći dan je uskrsnuo – to je ta radost koju vjernici slave. Svima koji u duhu vjere žele proslaviti blagdan Kristove pobjede, ujedno i blagdan vlastite pobjede nad grijehom, svima čestitam i želim sretan Uskrs. Vjernicima barske nadbiskupije i kotorske biskupije. Takođe, sretan Uskrs želim svim kršćanima istočne crkve i svim ljudima dobre volje“ – poručio je biskup ordinarij kotorske biskupije, Ilija Janjić.

Svim vjernicima redakcija Radija Jadran želi skladne i vesele dane Uskrsa.

Uskršnje čestitke

Stevan Katić i dr Miloš Bigović: “Svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovjesti i sveštenstvu upućujemo srdačne čestitke povodom Uskrsa, u ime Opštine Herceg Novi i svoje lično ime.
Neka ovaj hrišćanski praznik, koji simbolizuje novi početak i novi život, donese vama i vašim porodicama svako dobro i pregršt novih radosti”- navodi se u čestitki predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića i predsjednika SO, dr Miloša Bigovića.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore: “Povodom najvećega kršćanskog blagdana koji simbolizira Božju, ali i čovjekovu pobjedu nad smrću, grijehom i zlom, kao i nadu u radost, blagostanje i vječni život, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore preuzvišenom ocu nadbiskupu barskome, mons. Roku Gjonlleshaju , preuzvišenom ocu biskupu kotorskome, mons. Iliji Janjiću s cjelokupnim svećenstvom, te svim vjernicima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru srdačno čestita Uskrs, sa željom da ovaj blagdan proslave u krugu najbližih, u zdravlju, obilju blagoslova i veselju”- poručuju iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

OO DPS Herceg Novi: “Svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti želimo Srećan Uskrs, uz najsrdačnije želje za mir, zdravlje, blagostanje, ličnu i porodičnu sreću.”

2 Komentari

  1. A što ovo nema česgtitki drugih partija, a svi poštuju građane i sve vjere je li? Novska lista, DF, SDP, SD, SNP…Izbor…Građanska lista….divno..A i ovi iz Parking servisa za katolički Uskrs besplatno parkiranje samo jedan dan a za pravoslavni tri…Sve to dosta govori o odnosu vlladajućih i dijela opozicije prema građanima.

    11
    4

Ostavite komentar

*

code