Uspio projekat radne integracije Romkinja i dugotrajno nezaposlenih žena

Uspio projekat radne integracije Romkinja i dugotrajno nezaposlenih žena

2609
2
Podijeli

Dodjelom sertifikata polaznicama danas je završen projekat pod nazivom “Povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena – Dorra Nuova” koji su zajednički relaziovala udruženja Mladi Romi i Ruke iz Herceg Novog.

Predsjednik udruženja Mladi Romi, Samir Jaha kazao je da je projekat finansirala Evropska unija, kroz grant šemu “Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada”, koja se realizuje u okviru operativnog programa “Razvoj ljudskih reursa 2012-2013.”

Picerija i restoran

– Projekat je započet početkom novembra 2016. godine i implementiramo ga u saradnji sa NVO Ruke. Projekat je započet potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom finansija, odnosno Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći – naveo je Jaha.

Osnovni cilj projekta jeste unapređenje ekonomskih i socijalnih prava Romkinja i ostalih dugotrajno nezaposlenih žena, kroz uključivanje na tržište rada, odnosno povećanim mogućnostima njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja. Značajnu ulogu u realizaciji odigrao je Zavod za zapošljavanje, odnosno Biroi rada opština Herceg Novi, Kotor i Tivat.

Jaha je informisao da je kurs završilo 26 žena, od kojih je 15 iz romske zajednice i 11 iz većinske, od čega su po dvije žene iz opština Kotor i Tivat.

Obuku je sprovodio ZOPT – Centar za obrazovanje i trening iz Podgorice putem radionica i praktične obuke u trajanju od 30 radnih dana, u oblastima izrade nakita i rukotvorina, finansijskog upravljanja, administracije, menadžmenta i marketinga. Polaznice, nakon trening obuke, nastavljaju praktičnu obuku u trajanju od 6 mjeseci.

Udruženje Mladi Romi, koje ove nedjelje proslavlja 12 godina rada, kako je naveo Jaha, realizovalo je niz različitih programa u kontekstu unapređenja položaja romske zajendice.

– Počev od otvaranja kancelarije “Romski centar” ovdje u Herceg Novom od 2006, a kasnije i otvaranjem kancelarije u Podgorici, 2013. godine, kada smo naš rad proširili i u drugim opštinama.

NVO Mladi Romi nastaviće da unapređuje položaj romske zajednice kroz oblasti zapošljavanja, obrazovanja i unapređenja stambene politike, ali i na smanjenju diskiriminacije i predrasuda.

Vrijednost grant šeme 1 270 000 eura

Službenica za praćenje EU projekata Ministarstva rada i socijalnog staranja, Biljana Kovačević kazala je da je ovo Ministarstvo glavna korisnička institucija u realizaciji projekta “Dorra Nuova”.

– Vrijednost ove grant šeme je oko 1 270 000 eura. U periodu oktobar-novembar 2016. godine potpisano je ukupno 9 grant ugovora u trajanju od nekih 12 mjeseci, a prosjek dodjeljenih sredstava je od 100 do 200 hiljada eura – navela je Kovačevićka.

Po njenim riječima, svi projekti biće završeni do kraja ove godine, a od ukupnog iznosa sredstava, doprinos EU je 1 080 000 eura, dok je nacionalni doprinos 190 hiljada. Svim korisnicama granta, odmah po potpisivanju Ugovora, obezbjeđene su savjetodavna i ekspertska podrška iz tehničke pomoć, kroz operativni program pod nazivom “Help desk”. Pored toga korisnice će biti upućene na Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali i Ministarstva finansija, kao ugovornog tijela za grant šemu.

Kovačević je, u okviru realizacije projekta “Dorra Nuova” istakla vrlo kvalitetnu saradnju sa Udruženjima Mladi Romi i Ruke.

Doprinos radnoj integraciji Roma i dugotrajno nezaposlenih žena

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Opštine Herceg Novi, Maja Bakrač navela je da je ovaj projekat zamišljen kao doprinos radnoj integraciji Roma i dugotrajno nezaposlenih žena.

–      Poslodavci često ne prepoznaju potencijal koji žene imaju i često se odlučuju i traže žene mlađe dobi, te čekuju da one mogu dati veći doprinos nego žene u poznim godinama. Nisam saglasna sa tim i zato mi je bilo zadovoljstvo kada je gospodin Jaha rekao da mu je cilj integracija Romkinja i žena iz većinske zajendice. Mi smo taj cilj na kraju i postigli – kazala je Bakrač.

Ona je istaka da sve obuke koje sprovodi Zavod za zapošljavanje za krajanji cilj imaju zapošljavanje, a cilj ovog projekta bio je da se žene osposobe, kako bi bile konkurentne na tržištu rada. Polaznice obuke usvajale su razne vještinje i znanja, te razvijale sopstvene potencijale, čime postaju društveno korisne, što direktno utiče na povećanje kvaliteta života porodice, a time i društva u cjelini.

Direktor ZOPT-a , Centra za obrazovanje i trening, Slaven Ćipranić kazao je da je program, koji je podjeljen u više aktivnosti, na početku obuke izgledao kao vrlo kompleksan i profesionalna izazov.

– Uspjeli smo, zahvaljujući velikom iskustvu timu Centra za obrazovanje i trening da prilagodimo metode i tehnike rada, da zadovoljimo tako kompleksnu ciljnu grupu i da tokom trajanja obuke budemo aktivni i primjenjujemo sve ono što smo, tokom ovih 14 godina, koliko trajemo, naučili i stekli kao određeno iskustvo u oblasti obrazovanja odraslih –  navodi Ćipranić.

On je objasnio da je prvi dio programa obuhvatio sticanje praktičnih znanja i vještina u oblasti izrade rukotvorina i nakita, koji je trajao 18 dana. Drugi dio obuhvatio je finansijsko poslovanje, menadžment i marketing, gdje su primjenjene nove tehnike rada, interaktivno prenošenje znanja, aktivno učestvovanje u radu u grupi.

Direktorka NVO Ruke, partnera u realizaciji ovog projekta, Maja Erenji objasnila je da je saradanja sa Udruženjem Mladi Romi započeta na osnovu iskustva i aktivnosti NVO Ruke na polju organizacije manifestacija, izložbi i radionica.

– Cilj naše organizacije je inače promocija kreativnosti i kreativnog izražavanja, a od prvog dana obuke polaznice su imale priliku da prikažu tu svoju unutrašnju kreativnost i rezultati su svuda oko nas. Obuka je gotova, ali tek počinjemo sa radom, odnosno nastavnkom obuke kroz praksu – kazala je Erenji i dodala da su sljedeći koraci da se radovi polaznica obuke prikažu javnosti, kao i dobijanje potrebnih dozvola za izlaganje koje izdaju nadležni organi.

Proizvodi radionica biće predstavljeni u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, na štandovima koji se nalaze na atraktivniim lokacijama, a pored toga, biće uspostavljena saradnja i sa pojedinim suvenirnicama, pojašvanja Erenji. Polaznice obuke imale su priliku da svoje proizvode predstave i na feštama koje organuzuje NVO Ruke.

Pozivine utiske obuke prenijela je i polaznica obuke, Mona Jašaraj koja je već prošla jednu vrstu obuke izrade nakita.

2 Komentari

  1. Da li je ikako moguce da se nesto poradi i na slucaju Romkinja koje uzneviravaju gradjane Herceg Novog kao i goste ovoga grada tako sto ih zaustavljaju i prose. Bilo bi jako lepo ukljuciti ih negde da nesto rade. Mislim da ih stranci povezuju sa ostalim narodom u ovoj zemlji.

Ostavite komentar

*

code