Početna Društvo Uspjela javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje...

Uspjela javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore u Herceg Novom

7

Minstar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović ocijenjuje javnu raspravu o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu u Herceg Novom veoma uspješnom.

Razgovor sa građanima u prepunoj velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi bio je direktan i otvoren o svim temama koje su inicirane, a otklonejne su i neke dileme i nedoumice.
Radulović kaže da je u raspravi uvidio da kod građana postoji veliki broj zabluda vezanih za Nacrt.

– Zabluda je bila da ko god i gdje god je izgradio nelegalni objekat, ako se prijavio za legalizaciju, može da ga legalizuje. To je bila jedna od zabula. Druga je bila što smo napravili sistem jednakog pristupa, odnosno jednakih šansi za sve, te da ljudi danas mogu da grade gdje god hoće i šta god hoće – navodi Radulović.

Rasprava je trajala više sati, jer ovi dokumenti, kojima se bavi MORT, su jako zahtijevni i teško je objasniti pojedine detalje nekome ko nije stručan. Iako učesnici nijesu toliko potencirali temu gradnje na samoj obali, Radulović smatra da je i taj dio pokriven.

– Ovim smo planom raspravili nekoliko stvari. Prvo je bilo da nema gradnje u pojasu 100m od mora, osim gdje je već izgrađeno, što je tradicija, jer je Boka uz obalu čitava izgrađena. Ono što smo uspjeli jeste da zaustavimo širenje naselja, na osnovu međunarodno utvrđenih pravila kako se naselja šire – objasnio je on.

Ovim Planom je propisano da se stanogradnja zaustavi na kilometar od obale i Radulovć smatra da će do polovine jula Plan biti uvojen na Skupštini.

Kada je riječ o gradnji privremenih objekata, do sada je postojao Plan za privremene objekte, koji ističe 31. decembra ove godine. On je zakonom ukinut, jer, kako je kazao Radulovć, on i ne zaslužuje da se naziva planom. Ministarstvo će donijeti 5-ogodišnji Program privremenih objekata, koji neće ni u čemu ličiti na Plan koji ističe u decembru.

Prostorni plan posebne namjene za obalno područje je plan regionalnog karaktera, a cilj mu je da kroz integralni pristup usaglasi infrastrukturne koridore i postavi pravila ponašanja u cijelom primorskom regionu, objašnjava obrađivač plana, Svetlana Jovanović iz Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje.

– U tom smislu je jako važno da sagledamo integralno saobraćaj od Ulcinja do Hercge Novog i naravno dalje prema kontaktnim zonama, da postavimo pravila ponašanja u oblasti turizma, u oblasti razvoja infrastrukture, ruralnog razvoja. Ono što se naglašava ovim Planom jeste pažljiv odnos prema užoj zoni obalnog područja, od 100 i 1000 metara – navodi ona.
Jovanvić istiće da su u svim opštinama građani pokazali zabrinutost za pojas od 1000 metara u kojem je naglašeno da nema stanovanja, jer je to prostor predviđen za razvoj turizma, ali izvan naselja.

Sve što je planirano kroz ovaj prostorni Plan, detaljnije sagledavaju PUP-ovi opština, kao i budući Plan generalne regulacije, koji će dati detaljnija rješenja, kazala je Jovanović takođe ocjenjujući Javnu raspravu uspješnom.

7 Komentari

 1. Žao mi je što je javna rasprava zakazana u radni dan i u radno vrijeme (09-17) pa nijesam mogao iskoristiti istorijsku priliku da budem u istoj sali sa dotičnim ministrom. Impresioniran sam da niko iz primorskih opština bolje od njega ne zna ovu problematiku o kojoj je došao da drži slovo. Sjećam se i kraja devedesetih, kada su njegovi prethodnici iste ideologije ugasili dvije pomorske kompanije u zamjenu za čuveni “tranzit” cigareta. Do tada je Boka bila puna stranih turista iz svih evropskih zemalja, a ministrovi istomišljenici su nam ih zamjenili i doveli “turističku elitu” s juga Italije. Želio sam pitati ministra da li je za nas, lokalno stanovništvo, PUP-om predviđena lokacija za izgradnju rezervata, poput indijanaca u Americi, da ovako retrogradni ne ometamo elitni turizam.

 2. Onima koji nisu stručni, “stručni” ministar prodaje maglu. I svi srećni i zadovoljni. Ministre, ne može se graditi gdje god ko hoće i šta hoće. Prije svega, sa stanovišta struke bi to bilo neprihvatljivo, ali…niste vi stručnjak pa ne razumijete. Zatim, ovim POP-om ste, ko zna koliko decenija unaprijed, upravo onemogućili gradnju, recimo, u koridorima planiranih saobraćajnica koje nikad nećete izgraditi. Ali…one nisu planirane zemljištem onih koji mogu graditi šta hoće i gdje hoće pa vas to mnogo ne tangira, kao ni nadležne u našoj Opštini.

  4
  1
 3. Škver nije prepoznat kao luka nautičkog turizma, jedriličarski klub za njih ne postoji, a slavi 70 godina postojanja , na Škveru i od 1922. na Toploj. Smješno !

 4. Do 1000 m vazdušne linije od obale da budu samo hoteli? Kod nas, to je iznad Poda, a u Đenoviću iza brda 1.Maj. Treba razraditi tehniku kako prevariti turiste da tu ljetuju, i Plan je ispunio svoju svrhu.

 5. Po čemu i za koga je uspješna?
  Nacrt plana je objavljen par dana prije i to nepotpun. Za primjedbe, koje se šalju mejlom, danas je bio zadnji dan. Plan se usvaja 14.6 na Vladi, pa ne treba očekivati da će do tada biti bitnih izmjena. Ministar je tumačio plan i to pogrešno, što i ne čudi od ekonomiste. Nije znao da postoji alternativa za zaobilaznicu Sveta nedjelja – Opatovo. Rekao je da je 1500 kreveta planirano za naselja van Herceg-novog, dok je u planu to sav prostor Sutorina-Kamenari. Za saobraćajnicu koja ide posred naselja rekao je da nije trasa nego koridor, što je u praksi isto. Doveo je u zabludu prisutne tvrdeći da je taj plan definisao sve zelene površine te da se više ne mogu proširivati. Itd itd itd. Nijedan konkretan podatak za planska rešenja : zabrani gradnje oko sutorine, Gradskoj bolnici Meljine, poljoprivredi u Sutorinskom i Kutskom polju, Škveru kao luci nautičkog turizma, Lazaretu kao privezištu, Sutorini i Kruševicama kao lokalnim centrima, marini na Kobili, Luštici kao prirodnom dobru do rta Mačka….
  Zanimljivo je da niko nije napao ministarstvo zbog centralizacije i smanjenja građevinskog područja, više su napadali urbanizam i Agenciju zbog PUP-a.

  24

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code