Početna Društvo Uspjela vježba u Luci Kotor za kvalitetan nacionalni sistem za hitno reagovanje

Uspjela vježba u Luci Kotor za kvalitetan nacionalni sistem za hitno reagovanje

2

Crnogorske institucije pokazale su spremnost  da reaguje u incidentnim situacijama na moru, uspješno učestvujući u Inter-resornoj vježbi “Luka Kotor 2017”. Zamišljeni scenario je bio  eksplozija na trupu i požar na brodu, spasavanje  života na moru, izlivanje ulja.

Nosilac vježbe bila je Uprava pomorske sigurnosti u saradnji sa Mornaricom Vojske Crne Gore i Sektorom granične policije MUP-a. Vježba je izvedena u skladu sa  Nacionalnim planom za hitno reagovanje i potpisanim Sporazumom o međusobnoj saradnji.

Picerija i restoran

U realizaciji vježbe učestvovalo je preko 150 aktera, među kojima su zapovjednik broda “Athena”, predstavnici Luke Kotor, Službe zaštite i spasavanja  i  Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Kotora, Regionalni centar za obuku ronilaca iz Bijele, kao i predstavnici Jugopetrola, Kotor i preduzeća Hemosan iz Bara.

Vježbi je, pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, ambasada Sjedinjenih Američkih država i Velike Britanije, delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, prisustvovao i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sa saradnicima. On je nakon  vježbe kazao da je ispunjen cilj da se testiraju procedure, koordinisanost i obučenost ljudstva, funkcionalnost opreme i sredstava:

–  U isto vrijeme ovakve vježbe su dobra prilika da indetifikujemo eventualne nedostatke i ubuduće radimo na njihovom eliminisanju – kazao je Nurković.

Po njegovim riječima dosadašnje iskustvo je pokazalo da Uprava pomorske sigurnosti, kao nosilac vježbi, Mornarica Vojske Crne Gore i Sektor granične policije MUP-a u skladu sa Nacionalnim planom za hitno reagovanje i potpisanim Sporazumom o međusobnoj saradnji adekvatno, efikasno i profesionalno u koordinisanoj akciji, mogu odgovoriti zadacima i izazovima poput smanjenja i otklanjanja posljedica zagađenja mora, kao i traganja i spasavanja na moru.

Ministar Nurković je istakao da Crna Gora, pored obučenog kadra, raspolaže i zavidnom opremom i sredstvima, pa kroz međuresornu saradnju u kontinuitetu radi na kreiranju kvalitetnijeg nacionalnog sistema za hitno reagovanje.

2 Komentari

 1. Smješan mi je bojkot gradonačelnika Kotora,sakrije se i neće da prisustvuje ničemu što ima državni predznak,pa i kad je uredno pozvan.Očigledno da Bečić komanduje svojim kadrovima,ali ovako demokrate skaču sebi u stomak.

  2
  4
 2. Sve pohvale za sve učesnike a posebno za Direktorat za vanredne situacije Crne Gore.
  Polako ali sigurno napreduje ka stvaranju jedinstvene službe za spasavanje, kao što je slučaj sa susjednom Hrvatckom,Srbijom itd.
  Kordinacija i upravljanje sa JEDNOG mjesta.Tek tada če se vidjeti pravi efekat i snaga sistema zaštite.

  4
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code