Uspješna turistička 2018. u Herceg Novom: Veliki planovi TO za narednu godinu

Uspješna turistička 2018. u Herceg Novom: Veliki planovi TO za narednu godinu

12
Podijeli

Herceg Novi, u kolektivnom sještaju, u periodu od januara do oktobra 2018. bilježi porast  dolazaka za 23% u odnosu na isti period prošle godine, kao i porast broja turista iz Njemačke i Poljske. Ostvaren je za 19% veći broj noćenja. Ovo se čulo na koktelu Turističke organizcaije u hotelu Palmon bay .

Predstavljeni su rezultati koji su obilježili ovu, te ambicije i planovi za narednu godinu, kao i slikovni leksikon Herceg Novog, autora dr Vladimira Roganovića. Dodjeljene su i plakete najzaslužnijima za doprinos i unapređenje turističke privrede grada.

Picerija i restoran

Prema riječima direktora TO, Pavla Obradovića nije realna slika o broju dolazaka i noćenja, već progres u naplati boravišne takse.

– Rezultati za individualni smještaj biće dostupni početkom 2019. godine, kada ih saopšti Monstat, pa ćemo imati malo jasniju sliku o broju dolazaka i noćenja u Herceg Novom. Primjetan je značajan rast – zadovoljan je  Obradović.

Predstavljajući plan i program rada TO za narednu godinu, Obradović je kazao da je Herceg Novi dobio novu atraktivnu turu koja sadrži tri atrakcije: Muzej Mirka Komnenovića, Kuću Iva Andrića i Njegoševu školu.

Bitan aspekt razvoja turitičke privrede je turistička kartica „Herceg Novi card“‚ koju TO želi da proširi na cijelu turističu privredu.

– Svaki hotel može da napravi svoju karticu i personalizuje je prema potrebi gosta. Kartica sadrži ulaznicu za neku od atrakcija grada, popuste, a može biti i poklon vaučer ili popust za prijatelja onog gosta koji je već koristi – objašnjava Obradović.

Mišljenja je da će kartica pomoći da se poveća broj direktnih rezervacija, od kojih veliki broj još ide preko vodećih svjetskih on line servisa.

On je najavio u 2019. godini izradu dekorativnih klupa za svaku Mjesnu zajednicu. Takođe, TO će raditi na poboljšanju ponude i razvijanju ture „2 doživljaja u jednim danu“, koja je započeta tokom minule turističke sezone.

Direktor TO veliki potencijal Herceg Novog vidi u projektima koji se finansiraju iz IPA fondova, gdje će konkurisati za sredstva za razvoj zaleđa i planine Orjen.

Za narednu godinu najavljuje i turističku valorizaciju kuće porodice Laforest, od koje bi trebalo napraviti jedan galerijski prostor u kojem će biti izložene istorijske, kao i savremene fotografije Herceg Novog.

Nacionalna TO obezbijedila je sredstva za valorizaciju Savinske dubrave. Projekat podrazumijeva postavljanje mobilijara, putokaza i info tabli, a sa projektom će aplicirati za IPA fondove međudržavne saradnje BiH-Crna Gora. TO Herceg Novi do sada je prijavila 7 projekata na pozive prekogranične saradnje.

Novouspostavljenu saradnju sa Sankt Peterburgom Obradović ocijenjuje kao veoma dobru i smatra da bi za Crnu Goru bilo dobro da se orjentiše na rusko tržište, pošto su Rusi na trećem mjestu po broju dolazaka.

TO HN uskoro će dobiti novi sajt, kao i aplikaciju za mobilne platforme koja sadrži GPS, virtuelne šetnje kroz grad, a u planu su i audio ture na više jezika. Obradović je najavio i obezbjeđivanje više lokacija sa besplatnim bežičnim internetom.

Plaketu za najbolju plažu u protekloj sezoni dobilo je kupalište Rafaelo, najbolje ocijenjeni hotel je Lazure marina & hotel, najbolji mali hotel u Herceg Novom je Perla, najbolji restoran Admiral, najbolja turistička agencija je Trend travel, a  najveći doprinos u razvoju aktivnog turizma plaketu je zaslužio Montenegro outdoors.

Koktelu su prisustvovali predsjednik Opštine, Stevan Katić, sekretar za društvene djelatnosti i sport, Darko Klasić, mnogobrojni turistički poslenici , mediji i građani Herceg Novog.

12 Komentari

 1. Uspjesna turisticka sezona u Herceg Novom???
  Pa grad ima 1 valjani hotel koji jedva zadovoljava svjetske standarde a ostalo su manje-vise sve privatni smjestajni kapaciteti.
  Da li ste ikada culi da se prica o atraktivnim destinacijama koje nemaju hotele visoke kategorije?
  Sta je sa sveobuhvatnom ponudom ili mislite da vise ijedan visokoplatezni turista dolazi radi mora i sunca?
  Nazalost, TO Herceg Novog iznosi brojke koje su skroz nebitne a postali smo turisticka destinacija za socijalu.
  Gdje je prostorni plan za uredjenja morskog ekvatorija i izgradnja marina koje ce dovesti vidoku klijentelu?
  Sta je sa projektom zicare koja bi spajala Forte Mare, Kanli kulu i Spanjolu?
  Eto kako uzeti pare i razviti turizam! Ne ocekujete valjda da turisti sa 70 godina idu pjesice iz Skvera…

  5
  3
 2. Dokle god ne iskorijenite dilere soba, do tada ne možete imati uspjeha u turizmu. Ti ljudi, mislim na dilere soba, nisu nikom od pomoći. Reketiraju iznajmljivače soba i to im dođe isto kao zelenaštvo, a toje krivično djelo, a ne prekršajni postupak. Mnogi nisu ni svjesni šta sve ti dileri rade da bi zaradili i oteli što više novca od sugrađana. Po tri dana drže gosta u jednom smještaju i obično uzimaju novac za prvu noć smještaja, a onda ih prebacuju u drugu smještajnu jedinicu, pa i tamo naplate prvu noć od iznajmljivača smještaja. Ovo mora da prekine, jer niko osim dilera tu nije zadovoljan, a iznajmljivači smještaja su bukvalno ucjenjeni.

  10
  1
  • A zašto dileri postoje i rade? Upitali ste se? Pa, zato što ne postoji nikakva turistička organizacija. Nešto ne pamtim kada mi je TO uputio goste. Iako sam redovno prijavljen i sve namete opštini plaćam. I boravišnu taksu za goste. Pa mogu reći da za bar pet zadnjih godina nikakvu pomoć od TO HN nijesam vidio.

   7
   3
 3. Za dodatnu promociju opstineH-Novi planiramo zakup bilborda kod kruznog toka Meljine, pa ako se ovaj nacin pokaze dobrim zakupicemo bilborde i van Boke. Nudimo svim mjestanima, drzavljanima i turistima jedinstven dozivljaj u Evropi. Besplatno posmatranje paljenja smeca, auto guma, plastike i svih vrsta otpada. Besplatan prevoz do deponije Tisova greda “Dugunja”. Obezbjedjene gas maske, zastitna odijela i slemovi.Mjestani Ubala, okolnih mjesta i sela.

  6
  3
 4. Na žalost U TO se ne bave turizmom njima se turizam dešava
  Jednako dobri rezultati bi bili da mjesto rukovodilaca stavite
  Toster ili kuvalo za kafu …
  Samo bi manji rashodi bili sto se tiče plata
  Srećna nova godina

  25
  6
 5. Najbolji restoran u ovoj godini je Taverna Pronto presto U Igalu,koja je dobila tri medalje na sajmu u Novom Sadu,niste se ni raspitali .Domaća hrana,vrlo kvalitetna,,cijene odlične,usluga odlična ,raspitajte se !

  8
  2
 6. naucite da koristite graficke standarde turisticke organizacije za pocetak. angazujte skolovanog dizajnera. Logo, fontovi i boje su bili odlicno definisani ranije, i postoji knjiga standarda detaljna koju ocigledno neko ne zna da cita. Iz aviona se vidi da se amateri bavw dizajnon u turustickoj!!

  21
  6

Ostavite komentar

*

code