Uspješno okončan prekogranični projekat OH2O Polo

Uspješno okončan prekogranični projekat OH2O Polo

4
Podijeli

Posljednjim danom februara, nakon 18 mjeseci realizacije, završava se projekat OH2O Polo. Lider partner sa crnogorske strane u projektu koji je fiinansiran kroz IPA program prekogranične saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore, je PVK Jadran Carine, sa hrvatske Jug. Do sada su organizovana su 4 vaterpolo kampa, od kojih su dva bila u Crnoj Gori, a dva u Hrvatskoj.

Pored toga, kako je kazao direktor PVK Jadrana Carine, Miloš Mračević, u Crnoj Gori je organizovano jedno prekogranično plivačko takmičenje, kao i dva stručna seminara, od kojih je jedan bio posvećen trenerima, a drugi menadžerima klubova.

Picerija i restoran

– Takođe smo nastojali da, na neki način, kao nosioci projekta podstaknemo lokalne samouprave da se više uključe u kreiranje politika za mlade i sport, da kao naši klubovi ostvare bolju saradnju sa svojim kolegama – kazao je Mračević, pojašnjavajući da im je kao partnerima u projektu opredijeljeno 100 hiljada eura.

Od sredstava obezbijeđenih grantom za realizaciju ovog projekta tehnički su pomognuti svi klubovi učenisci projekta, kojima je obezbjeđena sportska oprema: kapice, vaterpolo lopte, kupaći, rančevi, majce i slično.

Jadran kao nosilac projekta, pored sportskih, imao je dosta administrativnih obaveza, izvještavanja, pormocije u čijem sklopu je sprovedena i internet kampanja koja je uključivala kreiranje web stranice i aktivnosti na društvenim mrežama, ali i kampanja putem bilborda koji su postavljeni u opštinama Budva, Kotor i Herceg Novi u Crnoj Gori, ali i duž cijele Dubrovačko-neretvanske županije i na ostrvu Korčula.

– Ponosni smo na činjenicu da su i dalje naš i ostali vaterpolo klubovi koji su učesnici ovog projekta jedini sportski u Crnoj Gori koji su uspješno pripremili i realizovali evropske projekte . To nam, na neki način, daje vjetar u leđa da u budućem periodu apliciramo za neke nove poduhvate. Trenutno smo u pripremi više projekata, koje ćemo pokušati da realizujemo i učestvujemo u njima sa zemljama članicama Evropske unije – najavio je Mračević.

Trener vaterpolo kluba Jadran Carine, Vladimir Gojković osvrnuo se na značaj projekta OH2O Polo, posebno naglasivši značaj kampova za mlade vaterpoliste. Svojevremeno je i on kada je počinjao vaterpolo karijeru bio učesnik sličnog kampa i dobro zna koliko je to bitno za budućeg vaterpolistu i zdravu ličnost.

– Uspjeli smo da postignemo da sva godišta, odnosno sva djeca od 8 do 16 godina koja treniraju, budu na jednom kampu. Kad su se vratili to nam je donijelo veliku korist, bili su motivisani da nastave da se bave vaterpolom i da nestrpljivo čekaju sljedeće putovanje, jer to je drugačije od domaće atmosfere – kazao je Gojković.

Na svakom kampu bila su prisutna po dva trenera. Na kampovima vlada drugačija atmosfera, veća je disciplina pa djeca nauče dosta novih stvari i imaju veću motivaciju da treniraju.

Pored kampova, u okviru projekta organizovano je i nekoliko seminara za trenere i menadžere klubova, na kojima su gostovali kvalitetni predavači iz Hrvatske, Srbije i regiona. Gojković je naglasio važnost stručnog aspekta projekta OH2O Polo projekta, nadajući se da će biti još ovakivh projekata.

U svemu su i mediji imali važnu ulogu, jer su ispratili i takmičenje Olimpijske nade, pominjući svaki turnir i utakmicu i objavljujući imena dječaka koji su učestvovali, što predstavlja dodatnu motivaciju, a služi i na ponos roditeljima, čulo se na pressu.

U okviru realizacije ovog projekta dizajnirana je i video igra OH2O Polo, dostupna za smart mobilne uređaje.

– Sada je na platformama pametnih telefona prisutna igrica OH2O Polo, gdje se igra vaterpolo. Učesnici igrice su klubovi iz Crne Gore i Dubrovačko-neretvanske županije, tako da sada mimo utakmica u bazenu, i na telefonu možete da osjetite draž da pobjedite Jug ili Korčulu ili na nekin način budete tužni, jer ste izgubili – naveo je Mračević.

Projekat OH2O Polo predstavlja nastavak sportske saradnje među plivačkim i vaterpolo klubovima Jadran, Primorac, Cattaro i Jug, uspostavljene na prethodno realizovanom projektu Olimpijske nade, koji je takođe finansiran kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatske i Crne Gore.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code