USPJEŠNO ŠKALJARSKO VEČE

USPJEŠNO ŠKALJARSKO VEČE

132
0
Podijeli

U Shopping Centru Kamelija uspješno je završena još jedna primorska priča grada Kotora.

Uz puno slatkih i slanih delicija, spremljenih sa ljubavlju, znanjem i vještinom, a uz podsjećanje na Škaljare nekada i sada, veče je proteklo u duhu tople domaćinske atmosfere.
Primorski grad koji je udaljen od mora malo više od ostalih mjesta grada Kotora pun je tradicije i običaja tako da su posjetioci SC Kamelije imali priliku da uživaju kako u priči tako i u divnim, tradicionalnim jelima koje su spremale upravo žene koje su čitav život provele i posvetile Škaljarima. Bilo je tu slatkog, slanog, domaće rakije i likera kojima su se gosti sladili cijelu noć. Noć ne bi bila potpuna bez tradicionalnog škaljarskog kola, tako da se osim jela i pića u jednom trenutku i zaigralo.
Gošće fešte bile su i direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević i novinarka ali i poetesa Dubravka Jovanović.
One su publici na vrlo slikovit način opisale kako se nekada odvijao život u Škaljarima.
Interesantno je da Škaljari nikada nisu bili orjentisani moru – kazala je Jovanovićka.
Kuće su se tako pravile da čak i ne gledaju u pravcu mora.
Stanovništvo se uglavnom bavilo stočarstvom i zemljoradnjom. To su bili siromašni ljudi koji su živjeli od “salate i petrusina”. U tom mjestu je svako svakog poznavao. Svaka kuća je nosila nadimak po djedu ili pradjedu. Bio je to pobožan svijet – podsjetila je ona.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code