Početna Društvo “Uspori, sačuvaj život”- preventivna kampanja od 10. do 20.novembra

“Uspori, sačuvaj život”- preventivna kampanja od 10. do 20.novembra

0

U posljednjih deset godina u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno je godišnje poginula 61 osoba, dok više od 6.500 lica godišnje bude povrijeđeno.  Samo za 10 mjeseci 2020. godine u Crnoj Gori u drumskom saobraćaju su smrtno stradale 42 osobe, od kojih je njih čak 19 bilo mlađih od 25 godina, a njih 12 mlađih od 20 godina.

Foto: Uprava policije

Na te podatke upozoravaju iz Uprave policije najavljujući  da će od 10. do 20. novembra u Crnoj Gori biti realizovana preventivna kampanja “Uspori, sačuvaj život.

Kampanja se sprovodi povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.  Cilj  je da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u njima, odnosno društvu u cjelini, saopšteno je iz Uprave policije.

„Preventivne aktivnosti kampanje će se ogledati kroz dijeljenje 15.000 flajera sa logom i porukom kampanje učesnicima u saobraćaju policijskih službenika saobraćajne policije. Njima će prvenstveno vozače još jednom podsjetiti na važnost poštovanja ograničenja maksimalne dozvoljene brzine kretanja vozila, posebno u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima, te neophodnost i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se svijest o opasnostima, rizicima i posljedicama neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju i na ovaj način podigla na još veći nivo“, precizira se u saopštenju.

Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba od 15 do 29 godina.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju i dalje je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda. Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod 1/3 svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50% nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode.

Preventivnu kampanju organizuju Nacionalni biro osiguravača Crne Gore, Mašinski fakultet – Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju zajedno sa Odsjekom za bezbjednost drumskog saobraćaja – Uprave policije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code